Bitumenes hullámpaláról mi a vélemény?
Műhelyem tetejére akarom tenni.OSB lemezzel leburkoltam és annak a tetejére szeretném tenni.Ez födém lenne.Csak azt az információt kaptam,hogy szép bár a melegtől elveszti a formályát , lelapul és a téli hidegtől megkeményedik majd kezd szétmálni és elveszti a funkcióját.Most fel lett adva nekem a lecke.Lehet,jobban járok ha bitubitot ( 3.5 mm vastag kátrány lemez tekercsben lehet kapni és az egyik fele homokszórt ) terítek az OSB-re?Hagyományos hullámlemezt nem akarok rá tenni már a súlya miatt sem.Vélemény?Esetleg valami más tanács?
Minden jó válaszért megy a zöld pacsi köszönetem jeléül.
Nálam több évtizede cserepes lemez van.
Az eső hangja pedig egyáltalán nem zavaró.
A műhelyeden pedig mégannyira sem.
Amúgy az eső koppanó hangot adott már akkor is, amikor még fel sem találták a cserepes lemezt...
Hallgasd csak meg:
11-12
12-12
Igazatok van semmi kétség.Erre a következtetésre jutottam én is.Mivel OSB lemez közvetlen érintkezik a cserép lemezzel vagy a trapéz lemezzel az eső hangját elnyomja a felfekvő részek.Tehát nem lehet zavaró.Ha mégis zavarna akkor hangosabbra állítom a rádiót és már meg is van oldva. :-D
Nektek is ment a zöld pacsi a fáradtságotokért.
Egfy szónak is száz a vége,a bitumenes hullámlemez projekt megbukott csont nélkül nullára.Vagy írjam érthetöbben? Egy alá!!!
Üdv. A cserepes lemez és vagy trapéz lemez a legjobb gondolat, ugyanakkor senki sem említette meg még azt a problémát hogy a levegőben lévő pára állandóan le fog csalódni a lemez alján. Így ha az közvetlenül érintkezik az OSB lappal akkor lassan tönkre fogja tenni azt. Megoldás hogy az OSB lapra téríteni kell fóliát ( ha megengedheted magadnak akkor tetőfóliát, fontos hogy ebből van sárga színű rácsos ami üvegszövet az NEM ér pénzt!!!, ha pedig szűkösebb a keret akkor mezőgazdasági fólia is megállja a helyét) emellett mindenképp el kell emelni a fóliától. A horogfával párhuzamosan annak a tetejére"ellenlécet kell tenni (ennek feladata a párából adódó víz akadály nélkül levezetése illetve a szellőzés biztosítása. Nem tűnik fontosnak de hidd el jónéhány olyan tetőt láttam már ahol ezt elhanyagolták és bizony drasztikusan csökken a szerkezet élettartama. Erre kerül a cserépléc ami az ellenlécre merőlegesen áll ennek a tetejére kell felcsavarozni a lemezt. Mivel nem tűnsz jártasnak ebben a dologban én a trapéz lemezt ajánlom azzal sokkal egyszerűbb lesz a dolgod. A cserepes lemeznél pontosan kell a léckiosztást megcsinálni plusz nagyon tudni kell hová léphetsz ha nem akarod hogy egy csúnya nagy horpadás legyen rajta.
Ellenlécnek 2,5x5cm-es lécet szoktunk használni,de ha van valamiféle bontott anyag az is megfelel a lényeg hogy egyforma átmérőjű legyen.
Cseréplécnek már 3x5cm-es ún. Bramaclécet használunk ezt érdemes jó minőségűt venni. Ha jó a minősége évek múltán sem fog meghajlani.
Remélem tudtam segíteni jó építkezést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!