Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » 4.5 méteres, részben tartófal...

4.5 méteres, részben tartófal kivétele áthidalóval?

Figyelt kérdés

A fal fölött hosszú gerendák futnak amit a ház külső fala tart, de erre a falra nehezedik 2 rövidebb regenda is (4 hósszú 2 rövid), így a plafont is tartja.

4cm vakolat, 2 réteg deszka, a gerendák és a födém lebetonozva.

Magára a falra középen 5,1t súly nehezedik kb. Hol tudnám megnézni milyen vastagságú áthidaló gerenda lenne elég, esetleg zsaluzva kiönteni.

sajnos sürgős és akit eddig megkérdeztem minimum 2-3 hónap múlva ér rá. Berakni be tudom, csak a méretek/teherbírás érdekel)

Normális válaszokat köszi :)

2018. szept. 20. 15:50
 1/8 anonim ***** válasza:

Nem érthető a kérdés és ekkora súly nem is játék.

4,5 méter hosszú falat szeretnél megszüntetni? Áthidalóval? Ekkora fesztávhoz előregyártott gerenda biztos, hogy nincs. És mire támasztanád az áthidalót? Egy egy tonnás folyóméter súlyt 2 db 2,5 tonnás pontszerű terhelésre igen csak megterheli az alapot is, mert az 100%, hogy nincs átszúródásra vasalva.

Ráadásul ehhez a munkához a gerendákat a plafont meg kell emelni, gyakorlatilag tehermentesíteni a falazatot, ehhez van eszközöd?

A beton megszilárdulása pedig hetek kérdése.

Én a helyedben emgvárnám azt a statikust...

2018. szept. 20. 16:06
 2/8 anonim ***** válasza:
Egyetértek előttem szólóval. Várd meg a statikust. Szinte biztos, hogy meg kell erősíteni az alapot, de még az is lehet, hogy a két megmaradó falvég sem bírja majd el a többlet terhet.
2018. szept. 20. 16:09
 3/8 A kérdező kommentje:

25ezer Ft volt egy statikus szakvéleménye amíg kinn volt 10 percet és semmit sem mondott, csak találgatott, a környéken csak ő van.

Igen a gerendák megemelésére megvan az eszközöm, azt meg tudom oldani.

Jelenleg padlófűtés miatt az alap ki van ásva 20cm mélyen, de a tartó oszlopok alatt lemennék még 50cmre és rendes alapot kapna.

2018. szept. 20. 16:33
 4/8 anonim ***** válasza:

"25ezer Ft volt egy statikus szakvéleménye amíg kinn volt 10 percet és semmit sem mondott, csak találgatott, a környéken csak ő van."

Keress másikat.

"Jelenleg padlófűtés miatt az alap ki van ásva 20cm mélyen, de a tartó oszlopok alatt lemennék még 50cmre és rendes alapot kapna."

A 70 cm mélység nem elég, az biztos, hogy a meglévő alap síkjáig (de még lehet alá is) le kell menni. Az alap méretét, vasalását meg szintén a statikus mondja meg.

Merre van az ahol közel, s távol csak 1 statikus van?

2018. szept. 20. 16:40
 5/8 A kérdező kommentje:

Zala eldugott falu.

Mostani szoba 4*4.5, amihez hozzá nyitnánk 1.9x4.5m es előszobát, afölött a födém le van betonozva mint írtam ami ugye a súly 50%, az alatt deszka van.

Járható út a beton feltörése a szoba fölött és lehordása? Az rontana a szerkezeten?

2018. szept. 20. 16:45
 6/8 anonim ***** válasza:

Faföém van lebetonozva?

Ártani nem árt, ha leszeded.

Falak miből vannak.

(most elkezdhetnék okoskodni, de látatlanban nem akarok ("segíteni") hülyeséget mondani.

És nem csak a pénz miatt, kellene tudni milyen az alapozás, milyen a talaj.

Csak javasolni tudom, hogy mindenképp keress meg másik statikust. Nagyon mellé tudsz nyúlni, ha nem sikerül. És a helyreállítás többe fog kerülni, főleg akkor, ha már az új gépészetet is érinti egy esetleges süllyedés miatt.

2018. szept. 20. 16:55
 7/8 A kérdező kommentje:

A ház 50 éves. Vásárlás után azonnal hívtunk statikust az átalakítások miatt.

Az alap az kő és 90cm mélyen van, ki lett ásva egy repedés alá és mellé betonozása miatt.

A falak kis téglásak 30 és 40 cm, szerencsére megsüllyedve sehol sincs a vízelvezetés jó.

A plafon alulról felfelé úgy néz ki, hogy vastag vakolat, nád, deszka, gerendák, deszka és beton ami a deszkára van öntve.

Súlycsökkentés gyanánt akkor a betont felszedjük, régi vakolatot leszedjük (ha jól számoltam az is úgy 1,5t körül van összességében, így a súly közel 40%-ra csökkenne.

Köszönöm a válaszokat.

2018. szept. 20. 17:01
 8/8 Laylah ***** válasza:

A felső, simított betonréteg védi a fa födémszerkezetet a környezeti hatásoktól, én nem szedném fel...

Az áthidalás ilyen szempontból kockázatos, én a helyedben legalább egy, de inkább két pillér-alátámasztással gondolkodnék.

2018. szept. 29. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!