Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Házilagos kivitelezésű építkez...

Házilagos kivitelezésű építkezésnél műszaki ellenőr vagy FMV szükséges?

Figyelt kérdés

Idén szeretnék elkezdeni építkezni, apum kőműves, így élni szeretnék a házilagos kivitelezéssel. Viszont jogszabályokat böngészve sem egészen tiszta a dolog (lehet csak nekem). Eddig ezt raktam össze (lehet ez is téves): FMV szükséges addig amíg magunk dolgozunk a házon (alap, falazás, stb.), viszont ha utána vállalkozó is be lesz vonva (ács, bádogos, fűtésszerelő, stb.) azután már szükséges műszaki ellenőrt is fogadnom. Helytálló ez a gondolatmenet, vagy teljesen rosszul gondolom? Házilagos kivitelezésnél ki vezeti a naplót?

Ha valaki építkezett hasonlóan, kérném, hogy a tapasztalatait ossza meg velem.

2018. febr. 14. 19:32
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, bár még van homályos pont. Ha szakáganként vállalkozók építik a házat akkor az FMV felel a vállalkozó munkájáért, a műszaki ellenőr pedig ahogy a nevében is benne van ellenőrzi az elvégzett munkát a megbízásomból. Ez tiszta sor. De ha csak családon belül kezdünk el építeni, ahogy korábban írtam, akkor ebben az esetben mindketten engem ellenőriznek hogy dolgoztam, vagy mik a szerepkörök ilyenkor?

Azért is említettem, hogy számomra nem tiszta ebben a témakörben a jogszabályok sokasága.

Bár az a legtisztább ha az elejétől van mindkettő bármit is mond a szabályozás ilyen esetben, és abból bajom nem lehet. Előbb utóbb úgyis jönnek a vállalkozók, ahová mindenképp kötelezőek.

2018. febr. 14. 23:40
 12/15 anonim ***** válasza:

Az észrevételed jó!

Ezért is írtam, hogy az FMV nem "szeret" más munkája után "helyt állni".

Ugye alap (tiszta) helyzet az lenne, hogy jön a vállalkozó (szakáganként) van FMV-je, elvégzi a munkát, kiadja a kivitelezői nyilatkozatot, FMV-nyilatkozatot (Átadási doksi: D-terv, teljesítmény nyilatkozatok, hulladékelszállítás igazolása stb.) a szakági műszaki ellenőr pedig leellenőrzi.

Na ebbe kavar be a te eseted. Felfogadod (fizeted) az FMV-t, hogy igazolja a saját munkád megfelelőségét (amit saját magadnak csinálsz), és leellenőrizteted a saját magad a felfogadott (fizetett) műszaki ellenőrrel. Plusz jön a tervezői művezetés (ahogy írtam bizonyos esetekben kötelező) amit szintén te fizetsz.

Hát megeszem a nem létező kalapomat, ha a jogszabály alkotó ezt előrelátta és azt hiszi, hogy ez így jó és átgondolt.

A hatóság - építésfelügyelet - esetleges ellenőrzéséről ne is beszéljünk.

(mielőtt elkezdünk panaszkodni, hogy milyen car ez a rendszer, rokonaim (Kanada) mesélték, hogy kint a műszaki ellenőr az az (állami) hatóság aki az engedélyt kiadta. Egy - egy munkafolyamatot befejezve nem kezdhetsz bele a követező fázisba míg ki nem jött és le nem dokumentálta.

2018. febr. 14. 23:52
 13/15 anonim ***** válasza:
Nem csoda mikor én építkezdtem apám csak nézett kik mik kellenek ide. Mert hogy régen volt egy tervrajz és alpján összedobták a szomszédokkal ki mihez értett. És kész. Ha készlett másik évben épült a másik szomszédé. Majd mikor jöttek átveni ittak egy kávét aláítak és mentek.
2018. febr. 15. 07:47
 14/15 anonim ***** válasza:

Az egy sajátos eset, ha magadnak építesz, ezért látod kicsit soknak, hogy ketten is "ellenőriznek". Egyszerűen nem választották ennyire szét az eseteket. Ma már nagyon kevesen építenek maguknak, csak szakmabeliek, miattuk nem hoztak külön szabályokat.

Egyébként nálunk is téma a területi főmérnök pozíció létrehozása, mert az építés felügyelet nagyon túlterhelt, és nincs olyan jogköre sem, hogy egy felújításnál megszabja, mi az a minimum, amit el kell végezni. Ez tőlünk nyugatabbra sok helyen működik.

Amúgy visszasírjuk a kalákában építést, mert nagyon olcsó volt, meg jó buli, de két dolog sokat változott:

- az íróasztal mellől felállva nem fog senki építkezésen gyakorlottan mozogni, jól teljesíteni, csak a bénázás menne, sok balesettel

- az építőipari technológiák, minőségi követelmények sokat fejlődtek, gépek és szaktudás nélkül csak pazarolnánk a sokmilliós anyagokat, végül lenne egy szinte használhatatlan épület.

Én szakértek sokat kalákában épült házakat, messziről látszik rajtuk a rengeteg szakszerűtlenség. Nem irigylem azokat, akik benne laknak (bár általában büszkék a munkájukra és nem is tudják, milyen szemétdombon élnek), a megvételről pedig lebeszélek mindenkit a további rejtett hibák miatt.

2018. febr. 15. 08:58
 15/15 A kérdező kommentje:
Meg kell különböztetni azt, hogy régen is két eset volt a kalákás építkezésben. Volt az a verzió amikor senki nem volt szakember de mégis felépítették a házat (erről beszélhetsz szerintem te, hogy miket látni), és volt az amikor egy két hozzáértő is részt vett az építkezésben, ezek nemhiszem hogy annyira rosszak lennének, főleg abban a hiszemben hogy régen mindenki igényesebb volt a munkájára, főleg építőiparban és főleg mivel a sajátját építette megfelelő szakmai háttérrel. Most meg jelenleg az van, hogy mindenki, legalábbis elég sokan akarnak építőiparban dolgozni, mert most fent van mindennek az ára, ezáltal mindenféle ember fog "kőművesnek" és egyéb "szakembernek" állni. Többször láttam olyan építkezést, hogy a vállalkozónak megvan a jogosultsága házat építeni, viszont annak aki ténylegesen építi semmi. Ezáltal kivitelezővel vagy vállalkozással épített házak sem lesznek annyira hú de jók, hogy eltörpülne a kalákázás minősége mellette. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy általánosítani szerintem nem lehet mi a jobb.
2018. febr. 15. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!