Házilagos kivitelezésű építkezésnél műszaki ellenőr vagy FMV szükséges?
Idén szeretnék elkezdeni építkezni, apum kőműves, így élni szeretnék a házilagos kivitelezéssel. Viszont jogszabályokat böngészve sem egészen tiszta a dolog (lehet csak nekem). Eddig ezt raktam össze (lehet ez is téves): FMV szükséges addig amíg magunk dolgozunk a házon (alap, falazás, stb.), viszont ha utána vállalkozó is be lesz vonva (ács, bádogos, fűtésszerelő, stb.) azután már szükséges műszaki ellenőrt is fogadnom. Helytálló ez a gondolatmenet, vagy teljesen rosszul gondolom? Házilagos kivitelezésnél ki vezeti a naplót?
Ha valaki építkezett hasonlóan, kérném, hogy a tapasztalatait ossza meg velem.
Kell mind a kettő. Műszaki ellenőr csak akkor nem kell, ha generál kivitelező építi a házat (mindent egy vállalkozó és alvállalkozói készítenek). Egyébként pedig kell műszaki ellenőr. FMV is kell, minden szakmának (építőmesteri/gépész/elektromos) külön-külön. Apád csak kőműves munkát végezhettek, te segédmunkát, ha nincs építőipari szakmád, családtagokon kívül más rokonok, barátok nem dolgozhatnak az építkezésen, csak hivatalosan bejelentett formában. Még lesz kötelező tervezői művezetés is.
Az e-naplót mindenki maga vezeti, amíg házilag megy a dolog, apád, vagy az FMV, aztán minden vállalkozónak lesz saját naplója és ő maga vezeti (vagy akit megbíz vele). Arra kell figyelned, hogy a naplót az Építésfelügyelet is olvasgatja, nem fogják elhinni, hogy ketten apáddal felépítitek a házat, kimennek ellenőrizni.
Az e-napló ki is zárja azokat a vállalkozókat, akiknek nincs szakképesítése, FMV-je. Neked, mint építtetőnek kell ezt koordinálni, a műszaki ellenőr segítségével.
#2-es, #4-es jól írja!
Mivel nem generál kivitelezővel akarod megoldani ezért kell szakáganként FMV, és kell műszaki ellenőr is. Sőt ha családi házról beszélünk (300m2 alatti bejelentéses kategória) akkor még a tervezői művezetés is kötelező.
Az építésfelügyelet tuti ellenőriz mindent.
Üdv:
egy építőmérnök
Jó hát nemrég építkeztem akkor még nem volt ilyen. Nem tudtam hogy változott.
.
Így van! Kell a műszaki ellenőr.
A nagyobb probléma az FMV lehet, mivel ő a "felelős" ezért nem sokan szeretnek ismeretlen szakember munkájáért felelősséget vállalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!