Reális így? Milyen árra tippeltek ennél a "drágább" házépítésnél? Plusz tippek esetleg?
Férjemmel nyáron hazaköltözünk, és házat szeretnénk építeni. Férjem mérnök, egyik tesóm építész, másik kertrendező, így ezekben nem kell munkadíjat fizetni.
180 nm-es egy szintes házra gondoltunk, beépített hütő-fütő
rendszerrel, burkolatok fapadló, márvány és gránit. Szeretnék mindenből jó minőséget, szép ajtók, fa ablakok, márvány ablakpárkányok és küszöbök. Kandalló a nappaliba, nagy konyha, sok ablak, csodás fürdőszobák. Ilyesmi színvonal:
A kertben ami extra, szeretnék gyepszőnyeget, mozaikcsempével kirakott medencét, kerti tavat és szökőkutat , néhány kisebb szobrot, és persze sok növényt.
Valami ilyesmi stílusban gondolkodom:
A munkások munkadíja 15.000 ft/nap/fõ, napi
10-12 óra munka (rokon építőbrigádja). Ez szerintem jó ár, ugye? Szépen dolgoznak.
Esetleg épített valaki hasonló kaliberü házat mostanság?
Napi 15 ezer az kb. segédmunkás bér manapság. Nettó, és akkor hol vannak a járulékok. Nem lehet feketén dolgozni, szerződés, e-napló kell. A rokonod sem dolgozhat neked ingyen.
Egy ilyen ház építése bőven millió körül, vagy az felett van/m2. Tehát a 200 millió reális, alaphangon. De bőven fölé is mehet. Ide nem elég a nagybácsi kőműves brigádja, kiemelkedő szakemberek kellenek, speciális szakmák, kiemelkedő tudású építésszel, belsőépítésszel. A beépített technikáról ne is beszéljünk. Már bocs, de egy szakmailag átlagos rokon ezt nem tudja prezentálni. Gondold meg, kit bízol meg vele. Építész vagyok, részt vettem egy-két luxus színvonalú beruházásban, tudom miről beszélek.
Minimum 200 milliós házról álmodozol és erről a Gyakorin kell faggatódznod?
Komolytalan.
Köszi a válaszokat.
Utolsó, itt csak érdekl
Utolsó, itt csak érdeklődök, miért ne lehetne?
Ha álmodozás szintjén lennék, akkor azt mondtam volna hogy egy kúriát szeretnék felújítani (ami ugye drágábbra jönne ki mint építeni).
Mint mondtam a Magyarországi árakat nem ismerem, ahol most élünk lakásban, ott a katalógusban rámutattam, vagy képen mutatatam milyenre szeretném, és olyanra vagy hasonlóra csinálták.
Néztem hogy a márvány és gránit négyzetméterára az egekben van Magyarországon. Ahol most lakunk, a burkolatok, mosdók, konyhapult, asztallap is ilyen anyagokból készült, és négyzetméteráruk nem haladta meg a pár ezer forintot (kivéve a munkalap, de az se volt 100.000 mint otthon). Itt a beépített asztalos által készített bútorok is kevesebbe kerültek mintha otthon az ikeaában vettük volna.
A szép falakat (mint a linkelt képen) meg a "legolcsóbb" megcsinálni a többihez képest. Legalábbis ahol most lakunk.
Így egyáltalán nem tudom egy otthoni házépítésnél mire számítsak. Persze a tesók tudnak körübelüli árakat mondani, de én valósan magyarországi tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Pl. Azt sem gondoltam, hogy a 15.000 ft nem jó ár (ennyit fizet nekik a rokon egy napra), mert itt felénk kapcsolatok nélkül kevesebbért dolgoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!