Kivágott hatalmas fenyofaval mit érdemes csinálni?
Én megkérdezném a favágót hogy kell-e neki. ha igen, vigye el. Legalább egy részét.
Kályhába nem jó, bográcsozáshoz meg borzasztó nagy mennyiség.
Ha csak a vastagat viszi el, még úgy is jó idő mire eltüzelgeted a lombot, gallyakat.
Mondjuk igen, kandallóban talán még elmegy. Bár a kéményre érdemes figyelni, a fenyő kormol.
Viszont cserépkályhába, téglakályhába, tömegkályhába erősen ellenjavallt.
Akkor okoz gondot a gyanta, ha nem ég el rendesen, és hidegebb felületre le tud csapódni.
Bármiben el lehet tüzelni, de csak akkor, ha:
- már jó ideje ég a tűz, és rendesen átmelegedett a kémény
- nincs lefojtva, nagy lángon ég, annyi levegővel, amennyit csak kíván.
Fenyőt azért használják gyújtósnak, mert egyrészt nagyon puha fa, tehát alig van parazsa, másrészt mert nagyon jól hasad, szép vékony gyújtóst lehet belőle dikicselni. A gyanta tényleg erősen kormol, elkátrányosodik tőle a kémény, ha huzamosabb ideig csak fenyővel van tüzelve.
Javasolták, hogy a már jól átmelegedett kéményű kályhába tedd. Ezzel az a baj, hogy ahhoz, hogy a kémény teteje is eléggé átmelegedjen, tényleg jól be kell fűteni - jól befűtött házban viszont nem túl célszerű fenyőhasábokat rakni a kályhába, mert nagy lángja van és nincs parazsa, tehát jó nagy meleget csinál, de csak viszonylag rövid ideig, amire nem biztos hogy szükség van egy már egyébként is 22-24 fokos házban.
Viszont gyújtósnak az egyik legjobb a fenyő, és ha van más tüzifád is mellé (akác, bükk, akármi), akkor vegyesen, felébe-harmadába el lehet tüzelgetni a fenyőt is apránként.
1 fával nem tud azért egy fél télen eltüzelgetni, hogy elkátrányosítsa a kéményt.
Mikor én vágtam ki egy nagy fenyőt, akkor a cserfa közé raktunk 1-1 darabot, vagy olyankor többet, amikor már kialvóban volt a tűz. (Tehát gyorsan kellett nagy tűz, meleg kéménynél.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!