Raklapokból lehet valahogyan medencét építeni?
Arra a nyolcszögletűre gondolsz?
Megépíteni nem annyira nehéz, de azért a faanyagot csiszolni és kezelni kell, szóval az dobja a költségeket. A lényegi rész is pénzbe kerül, valószínűleg annyiba, mint egy egyszerű felfújható medence.
A tartósság kérdéses, ráadásul nem szétszedhető, szóval télen-nyáron eszik majd az elemek, és foglalja a helyet.
Akinek ekkora medence kell, sokkal jobban jár a felfújhatóval.
Szerintem.
Köszönöm a válaszokat, különösen a másodikat.
#1:
Ha nem érted mi a kérdésem/kérésem olvasd el a kérdést és alatta még egyszer!!! Ha nem tudsz semmi építő jellegűt írni, ne írj. Köszönöm.
#2:
Igen arra a nyolcszögletűre gondolok. Hát nekem nincs akkora udvarom, hogy ez jól elférjen ott, ezért gondoltam, hogy kisebbre csinálnám, és nem 8 hanem csak négyszögletűre.
Ahogy írtad a faanyag és annak kezelése is dobja a költségeket, de nem csak az, a vegyszerek, vízforgató, vízmelegítő (merthogy egy ekkora medencében nem elég, ha csak a nap melegére bízzuk a vízhőmérsékletet, legalábbis nekem nem :-), festékek, és természetesen a legnagyobb tétel; a medencefólia is elég drága. De még így is a számolgatásom után arra jutottam, hogy 200-250 ezerből kijönne. Ez nem kis pénz, de hát azért csak jobb szerintem, mint egy felfújhatós, gumis megoldás, ami kiszakad, alacsony stb.
Írtad, hogy az elemek télen-nyáron strapálni fogják - teljesen igaz, de ha odafigyelünk a karbantartására, szerintem nem lehet probléma.
Ezt a 250000ft én nagyon soknak érzem annak fényében hogy egy raklapmedencéről beszélünk. Mint a mesében a KŐleves története. Ha már megadod módját és favdélem meg minden egyebet használsz hogy negyed millát ráköltesz akkor már a fán sem spórolnék. Normális faanyaggal csinálnám meg.
Szerintem a raklapmedence lényege hogy 20ft-ba legyen és ha egy hónapot bír ki akkor annyit , majd következö nyáron építek mégegyet.
Ahogy az előttem szóló mondta, érdemes ezt jól meggondolni, megéri-e.
Valóban sok ilyen és hasonló videót lehet látni a neten, de ezek egytől egyig ámítás. Figyeled, hogy a legtöbb ilyen barkács medencéhez nem készítenek falátvezetést a vízforgatáshoz? Hogy nem írják le, hogy milyen fóliát használnak? Így viszont maximum egy hétig bírja a víz megbuggyanás nélkül, a fólia meg ki tudja mikor adja meg magát. Ha viszont rendesen meg akarod csinálni, akkor tényleg olyan nagyságrendben kell gondolkodnod, mint ahogy írtad. Össze kell hasonlítanod, mennyiből jönne ki egy hasonló méretű kész medence, meg egy ilyen. Ha ügyes kezű vagy, van rá időd, energiád, esetleg meg lehet csinálni, de ha szezon végén elpakolnád, akkor szerintem nem éri meg. A felfújhatós az egyébként felfújható peremű medence, de pl. vannak már viszonylag elegáns csővázas (Steel Pro, meg hasonló) medencék is, amik talán kielégítenék a te igényeidet és könnyebben szétszedhetők. Esetleg egy ilyen köré építhetsz valami esztétikusabb fa burkolatot, ha azt szebbnek látod. Összefoglalva, ha az olcsó medenceépítést akarod megvalósítani, ahogy sok helyen mutatják, akkor az egy nagyon rövid ideig tartó megoldás és egy hét után ott állsz egy nyálkás zöld trutyival, és még a szerkezetet is szét is kell bontanod. A kész medence viszont drága. Nekem az a tapasztalatom, hogy olcsó medencézés csak a mesében létezik. Az otthoni medence luxus. Olcsó medencevíz kezelés van, de előtte jó sokat rá kell költeni.
Előre mondom, hogy úgy érzem hosszú leszek, ezért előre is bocs.
Szóval. Megpróbálok mindenre reagálni.
#4:
"Ha már megadod módját és favdélem meg minden egyebet használsz hogy negyed millát ráköltesz akkor már a fán sem spórolnék. Normális faanyaggal csinálnám meg."
Ki mondta, hogy a fán akarnék spórolni? Egyébként a raklapok már adottak (munkámból kifolyólag), arra egy forintot sem kell ráköltenem.
"Szerintem a raklapmedence lényege hogy 20ft-ba legyen és ha egy hónapot bír ki akkor annyit , majd következö nyáron építek mégegyet."
Úgy néz ki, hogy a véleményeink szöges ellentétei egymásnak, én ennek az ellenkezőjét gondolom. A raklapmedencét a földbe ásott medence egy olcsó alternatívájának tartom, ahol esetleg nincs elég pénz, hely vagy egyéb a normális medence megépítéséhez. De ettől még a raklapmedence is lehet szuperül kivitelezett és tartós.
"Ezt a 250000ft én nagyon soknak érzem"
Majd meglátod, hogy mégis reális, amikor felsorolom a tételeket a mondandóm vége felé.
#5:
"Figyeled, hogy a legtöbb ilyen barkács medencéhez nem készítenek falátvezetést a vízforgatáshoz?"
Nem is feltétlenül kell. A két szélere (vagy ízlés szerint csak a medence egyik szélére) simán oda lehet rakni a vízforgatót és ott rögzíteni. Nem olyan elegáns megoldás, de jóval idő és költséghatékonyabb, mint lyukakat furkálni a szélébe és a fóliába.
"Hogy nem írják le, hogy milyen fóliát használnak?"
Nincs a fóliából sem túl nagy választék. Ha profibbra akarod megcsinálni, akkor igazi medencefóliával kell, ha viszont megelégedünk a budget megoldással, akkor lehet akár tófólia is.
"ha szezon végén elpakolnád, akkor szerintem nem éri meg."
Pont az a lényeg, hogy fix legyen, ne kelljen elpakolni, így leginkább ez éri meg.
"Nekem az a tapasztalatom, hogy olcsó medencézés csak a mesében létezik. Az otthoni medence luxus. Olcsó medencevíz kezelés van, de előtte jó sokat rá kell költeni."
Attól függ mi számít olcsó medencézésnek. 200k felett egy kicsivel szerintem pont a határon mozog.
#7:
Mint már korábban írtam, a raklapok adottak, azokért egy garast sem kell fizetnem.
Na és most jöjjön a dolog lényegi része; tulajdonképpen ma fejeztem be a medenceépítést, 28-án tettem ki ezt a kérdést, még aznap elkezdtem építeni, és mára 31-ére majdnem kész is lett. Még egy-két finomítás van hátra, de leírom a részleteket is, hogy hogyan csináltam.
1. Kerestem az udvarban egy viszonylag egyenletes, sík területet, de mivel nem volt megfelelő, még ki kellet szinteznem a raklapokat. Tehát az alapot is raklapok alkotják, egymáshoz koppanásig tolva.
2. Ezután elfordítottam a maradék raklapot és az alapra tettem őket. Mivel a széleikre állítottam őket, a medence nem lett túl magas, de hát nem is úszómedencének terveztem, ha felállok benne kb. derékig ér.
3. Következő lépésként az oldalakat alkotó raklapokat és az alapot alkotó raklapokat összefúrtam 20 cm-es, vastag szögekkel. Eléggé rá kellett nehezkednem, és nem ártott egy komolyabb teljesítményű fúró sem, mivel azért csak tömör fát kellett átfúrni.
4. Ezután az oldalakat még biztosítottam alul-fölül két spaniferrel.
5. A raklapokat mindenhol taposó vagy lépésálló hungarocellel betakartam. Érdemesebb minél vastagabbat venni, mert ez fogja a víz súlyát tartani. Persze azért nem kell megijedni, jól eloszlik rajta a súly. Érdemes volt ilyenekkel rögzíteni a hungarocell lapokat: [link]
6. Később ilyen hálóval bevontam a medence falait: [link]
Majd összekevertem a vizet és a ragasztót (kb. így nézett ki: [link] és egy soron lekentem vele csak kívülről (!) a medence falait.
7. Ezt hagytam megszáradni, és amikor megszáradt, a medence belsejét takaró lépésálló hungarocellt befedtem textiles anyaggal, de ez a lépés szerintem kihagyható, csak én szeretek mindent minél maximalistábban megoldani.
8. Ezután már nyugodtan kezdhettem a medencefólia beillesztését, méretre szabását. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy minden oldalt külön-külön helyezzük el. Ez annyit takar, hogy kell egy fóliadarab a medence aljához, és a 4 oldalához, így összesen 5 darab méretre vágott fóliával kell rendelkeznünk (négyszögletű medence esetén). Ezeket érdemesebb egy kicsikét kisebbre vagy pont ugyanakkorára vágni, mint amekkorák a medence oldalai, illetve az alja, ellenkező esetben vargát fog rántani a fólia, amikor összeforrasztanánk hőlégfúvóval.
9. A következő lépésben felül, a medence szélén rögzítettem a medencefóliát (pl. mindkét oldalon ragadó csíkkal, én ezzel csináltam), hogy zavartalanul tudjam összeragasztani az alján lévő fóliával az oldalakat. Az alját befedő fóliákat nem kell sehogyan sem rögzíteni, azt majd a víz súlya lenyomja, csak addig kell ügyelni, hogy ne mozdítsuk el, ha már egyszer jól beállítottuk. Ez egy kicsit picikézős munka, de ha azt akarjuk, hogy jó legyen, érdemes mindent minél pontosabban megcsinálni.
10. Később elkezdtem hőlégfúvóval összevulkanizálni a fóliadarabokat. Amikor ez már nem volt nagyon meleg még átkentem a fóliák találkozását folyékony fóliával. Ez teljesen vízszigeteltté teszi a medence falait. [link]
11. Az előző lépéseknél a legnagyobb buktató a medence sarkainak jó összeillesztése, mivel ha a víz szivárog, akkor itt fog először. Érdemes itt is eljátszogatni vele, hogy hogyan lesz a legjobb. Rá kell jönni, nem két perc, de meg lehet találni a legjobb megoldást.
12. És innentől jönnek a végső simítások a medencén; először is egy szép színű festékkel lekentem az oldalát. A festék-víz aránynak 10 az 1-hez kell lennie.
13. Ezután beszereztem szépen megmunkált faanyagot a medence széleinek beborításához. Ezt még érdemes volt lekennem vízlepörgetős falakkal, két soron, alul-fölül.
14. A fákat a medencéhez purhabbal rögzítettem. Arra kell vigyázni, hogy a purhab megszívhatja magát vízzel, ezért ahol találkozhat a vízzel (nekem kb. mindenhol) érdemes még egy szilikonréteggel bevonni.
15. A vízforgatót és a vízmelegítőt a medence széleire rögzítettem.
16. LED-szalagot és vízben használható fényeket használtam még fel, hogy még jobbá tegyem a kinézetét a medencének.
A medence méretei: kb. 300 x 250 cm
Árak (kerekítve):
-lépésálló hungarocell - 30 000FT.-
-csavarok, rögzítők - 2 500FT.-
-vízmelegítő, vízforgató - 40 000FT.-
-medencefólia - 120 000FT.-, ha tófóliával csinálom 30 000FT.-
-fa a szélekhez – 25 000FT.-
-festék (fához+oldalakhoz) - 7 000FT.-
-LED-szalagok, fények - 7 000FT.-
-klórtabletta, kombitabletta, PH-mínusz, algaölő, PH-szint-, algaszint-, és klórszintmérő csík - 12 000FT.-
- esetleg +költség, szakemberek segítségéért
Összesen (tófóliával): 153 500FT.-
Összesen (medencefóliával): 243 500FT.-
Csatolok néhány képet:
Na de hát ezt te rendesen megcsináltad! Hát ezt magyaráztam én is, hogy ha normálisan állsz hozzá, akkor ennyibe kerül egy ilyen pici hűsölő is. Mert ki akarna fekete tófóliával borított kádban fürödni? Mondjuk én biztos, hogy megcsináltam volna a falátvezetést a csöveknek, de te tudod.
A korábban említett videókkal az a baj, hogy az olcsó, esetleg ingyenes medencézés ígéretével csábítanak, miközben, ha rendesen tartósra megcsinálod, akkor ennyibe kerül. És akkor még nincs is hozzá rendes vízforgató, maga a medence is inkább egy nagyobb kád, mint medence. A falátvezetéssel nem az a gond, hogy ha nincs akkor az kevésbé elegáns, hanem a szóban forgó videókban egyáltalán nincs a medence 100 méteres körzetében gépészet és talán nem is gondoltak arra, hogy elengedhetetlen. Így persze könnyű ingyenességet ígérni. Te legalább gondoltál rá.
Figyelmedbe ajánlom, hogy több áruházban most árulnak 20 ezer forint környékén 2m3/h-s homokszűrőket, ami pont megfelelne a te vízmennyiségednek, és hidd el tapasztalatból mondom, nagyon megkönnyíti az életedet. Ha még vennél hozzá egy kisebb kert tavi UV-C germicid lámpát, gyakorlatilag elhagyhatnád a klórt, meg az egyéb drága vegyszereket és sokkal kevesebb munkád lenne a karbantartással is.
Sokan így is a szívükhöz kapnak a végösszeg hallatán, pedig azt kell mondjam, hogy reális a költségvetés.
Gratulálok hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!