Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Egy most, újonnan épülő...

Egy most, újonnan épülő házban milyen fűtést érdemes kialakítani?

Figyelt kérdés
A ház 2 szintes, alapterülete 90 nm.

2017. máj. 20. 11:39
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"A geo hőszivattyúk évente karbantartáskötelezettek,"

Ezt honnan vetted?

Teljesen hivatalosan építtettem a rendszert, a 2db 100 méteres talajszondám is bányakapitánysági engedély alapján készült, a gödrök kitermelésekor régész is volt kint. Szóval minden teljesen hivatalosan zajlott a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

És négy éve a kutya nem akar hozzám ellenőrizni jönni.

Ez valami félreértés lehet.

2017. máj. 20. 22:38
 12/19 anonim ***** válasza:
Mennyi pénzed van a rendszer kiépítésére?
2017. máj. 20. 22:39
 13/19 anonim ***** válasza:

Ha még nem kezdtél neki, akkor mindenképpen hőszívattyúban érdemes gondolkodni felületfűtéssel-hűtéssel. Ha komplett rendszert veszel, akkor nem kell komplett kéményrendszert építeni az alaptól, ha nem ragaszkodsz a gázbevezetéshez, akkor azt is meg lehet spórolni.

Egy 180m2 A+ családi ház fűtési igénye valahol 6-7kw között van -20fok külső hőmérsékleten, ilyen kis teljesítménynél a függőleges talajszonda soha nem térül meg, a levegős rendszert javasolom.

Nekem Panasonic T-CAP rendszerem van, nagyon jó fogyasztási értékeket produkál, teljesen meg vagyok vele elégedve. Az ajánlott még a Fujitsu Watterstage HP, Mitsubishi Zubadan,

Anno amikor építkeztem a kondenzációs kazánhoz a minősített kerámia béléses kéményrendszer 8,5 magasságban majd fél millió volt és a gázbekötésért,tervezésért, engedélyeztetésért és majd 200000 kértek, aztán vettem egy 12kw rendszert 1,1millió+áfáért és majdnem ugyanott voltam.

A hőszivattyús rendszerek lényege, hogy alacsony előremenő hőmérséklettel üzemeljenek és a DT 5 fok körül legyen, ehhez az átlagosnál nagyobb átmérőjű fűtéscsövekre van szükség, de ez nem nagy többletköltség. Ami fontos, hogy ha csak a fűtés szempont, akkor a felületfűtés a nyerő(padló, fal, mennyezet), de ha hűteni is szeretnél akkor legyen FAN-COIL is.

Esetemben 350m2 fűtök a 12kw-tal(2 lakás) és éves fogyasztásunk 10000kw/h körül van, ami 20000ft/hó, ebbe benne van a fűtés,a melegvíz és a klíma is.

2017. máj. 21. 11:06
 14/19 Enigma-108 ***** válasza:

#10 : "Nyáron a felforrás ellen kell védeni, vagy medencét fűteni vele. Fűtésre nem használható, csak HMV előállításra." -ezt a napkollektorral kapcsolatosan írtad.

Nyáron kinek és mire kell melegvizes medence ?

A napkollektorok fő problémája, hogy akkor éri meg ha jó hatásfokút veszel belőle ami egyrészt drága, másrészt mikor igazán tudnád használni akkor nem kell a meleg víz.

Én láttam már napkollektorral felfűtött puffertartályt fűtési hőcserélővel szerelve-kiépített fűtési rendszert ami elvitte a ház komplett fűtését az átmeneti időszakban.

Kérdező figyelmébe ajánlom, hogy ha gáz és vagy áramkimaradás van akkor minden high-tech rendszer megadja magát, szóval tetszik vagy sem kell a szilárd tüzelés lehetősége. A látványkandallót nem javaslom, mert nem a látvány a cél hanem az, hogy meleg legyen.Cserépkályha vagy központi kandalló (légjáratokkal) jó megoldás lehet.

2017. máj. 22. 08:48
 15/19 anonim ***** válasza:
73%

"Nyáron kinek és mire kell melegvizes medence ?"

Erre akartam rávilágítani; a napkollektorról a keletkező hőt nyáron is el kell valahova vezetni. + energia, + kiépített rendszer. Ezek mind késleltetik a megtérülést.

"Én láttam már napkollektorral felfűtött puffertartályt fűtési hőcserélővel szerelve-kiépített fűtési rendszert ami elvitte a ház komplett fűtését az átmeneti időszakban."

Én is láttam már ilyet, de

1. Az nem 90 nm-es ház tetején volt, aminek a benapozott része kb 30 nm.

2. Csak átmeneti időszakban képes a fűtést elvinni.

3. Ahhoz, hogy a fűtést elvigye, növelni kell a felületet. Ott pedig megint belebotlunk a nyáron keletkező hőfelesleg problémájába.

"tetszik vagy sem kell a szilárd tüzelés lehetősége"

Ezzel maximálisan egyetértek.

2017. máj. 22. 09:07
 16/19 anonim ***** válasza:
aki 2017ben még szilárdtüzelésben gondolkozik, és az áramkimaradásokra "épít" a menthetetlenül kőkorszaki gondolkodású.
2017. máj. 22. 09:36
 17/19 anonim ***** válasza:

Szilárd tüzelést nem engedélyezném városi körülmények között,mert sokkal inkább felelős a szmog miatt mint az agyonszidott autók kipufogógázai.Erre van szakirodalom, csak a dicső kormányunk semmit nem foglalkozik a környezetvédelemmel, mindenből csak a bevétel érdekli.

Lassan eljutottunk odáig, hogy megújuló nélkül már nem lehet A+ besorolású új házat építeni, a hőszigetelési előírásokat drasztikusan szigorítják miközben a gépészettel szemben egész minimális követelményeket írnak elő.Ez persze nem riasztja el az újonnan építkezőket, ugyanúgy átveszik az új házat a 30éves vegyes tüzelésű kazánnal mint a rendszerváltáskor.....ez egy vicc.

Vegyes tüzelésben is van olyan ami korszerűnek mondható(faelgázosító kazánok) de a vezérlése annak is árammal működik,mert zárt égéstér mellett lambda szonda és kényszer áramoltatás szükséges.

Nagyon vicces indoknak tartom, amikor azzal indokoljuk a vegyes tüzelés szükségességét, hogy ha elmegy az áram, akkor majd a sötétben leszaladok fáért és az összes szobában majd jól begyújtok, biztosan van valaki aki ennyire madár, de a való életben ez ritkán fordul elő.

Áramkimaradás esetén a legegyszerűbb megoldás egy aggregátor, amivel tejes komfortban lehet átvészelni az áramszünetet. Egy jól szigetelt ház esetében 1-2 óra fűtéskiesés simán átvészelhető, a belső tér hőmérséklete alig változik a nagy hőtömeg miatt.

2017. máj. 22. 09:45
 18/19 anonim ***** válasza:
50%

Oké, csak a szmog nem a jó huzatú pufferre (is) fűtő vegyes kazánok miatt van, hanem a hozzáállás: "megrakom, aztat jól lefojtjuk, hadd' izzék sokáig - közben meg dől a füst a környékre. A sok nem törődöm ember miatt, aki válogatás nélkül bármilyen éghető anyaggal tüzel. Szemét, gumiabroncs, fáradt olaj, festékes ablak keret... A jó öreg lignitről nem is beszélve.

Én a "szemétégetőket" keményen büntetném.

2017. máj. 22. 10:15
 19/19 Enigma-108 ***** válasza:
16%

Hmm... :)

NAGYON köszönöm #16 és #17-es válaszadó minősítését a "kőkorszaki" felfogásommal kapcsolatosan.

kicsit segítek : "tetszik vagy sem kell a szilárd tüzelés LEHETŐSÉGE " -Tehát ezzel nem azt mondtam hogy ezzel fűtünk általánosságban !

A kérdés úgy hangzott hogy egy Most, Újonnan épülő házban milyen fűtést Érdemes kialakítani ?

Tudom nem témába vágó de aki egy kicsit is körülnéz és legalább félévente hall valami hírt annak nem kell részletezni, hogy háborús készülődésben élünk... amit egyik nap teljesen természetesnek veszünk, másnapra könnyedén lehet hiánycikk.. Pláne úgy, hogy jelenkorunk stratégiai célpontjai a közművek szoktak lenni és mellesleg az EMP fegyverek korában élünk. Ha én építenék most házat biztosan gondolnék erre is.

2017. máj. 23. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!