Ez a napelem rendszer mennyire számít gazdaságosnak megéri beruházni egy ilyenre? Miképp működik igazából? Mik a tapasztalatok azoknak akiknek van? Mennyire tartósak kell e karbantartani? Mit bírnak? Hogyan képzelhető el a működtetése?
Meg fog szünyni.!
Azt neked kell tudni hogy mennyi a mostani fogyasztásod.
De ha jól tudom, 4 kw felett már külön adózni kell.
De ha irsz nekik, csinálnak egy kalkulációt és már előrébb leszel.
Mi fog meg szünni?
Mit értel azon hogy 4kw felett külön adózni kell? A napelem ha 4kw fölött van ara adózni kell?
Kb egy 5fős nagy család ellátására érdekelne. Meg persze a teljes háztartásra vonatkozóan villany mosógép mikró számítógép tv fűnyíró stb. Szóval azt mondod egy 5kw elég hozzá? Mert itt láttam 50kw is de az 13milla.
Általában fele akkora időtartam alatt megtérül, mint amennyi idő alatt tönkremegy. Tehát a félidőn túl már nem előfizető vagy, hanem ingyen van. (Én amikor belefogtam, úgy fogtam fel, hogy tíz évre előre kifizetem a villanyszámlát, utána meg tíz évig ingyen árammal működtetem a háztartást.
Alaposan áttanulmányoztam a szolgáltatóm erre vonatkozó oldalát [link] és a napelemekkel foglalkozó oldalakat, de még a Meteorológiai Szolgálat statisztikáit is megnéztem az átlagos napsütte órák miatt.
Aztán elővettem az előző évi villanyszámlákat és összeadtam az éves elfogyasztott kilowattórák (kWh) számát, és elosztottam 1100-zal. (Azért ennyivel, mert átlagosan Debrecenben 1 kW teljesítményű napelem egy év alatt 1100 kWh elektromos energiát termel. Nálam 3,3 jött ki, így én egy három és fél kilowattos rendszer telepítését rendeltem meg, miután a napelemes csávó is jóváhagyta a kalkulációmat.
Három éve csinálták, teljes ügyintézéssel, kulcsrakészen. Nekem sem az EON-nal nem kellett levelezni, sem a tetőre nem kellett felmászni, mindent elintéztek. Órát felszereltették, etc.
Jó sacc volt a 3,5 kW teljesítményű rendszer, mert az első évben volt ugyan 30 ezer forintnyi túltermelésem, de mivel nem számláztam ki, legnagyobb meglepetésemre a következő évben elfogyaszthattam. Akkor meg kevesebbet termeltem, mint fogyasztottam, biztos felhősebb volt az év. A harmadik évben megint többletem volt. (Éves szaldó elszámolásra szerződtünk az EON-nal.) Negyedik éve megy, minden karbantartás nélkül. A nálam lévő három fázis közül az egyikre van rákötve az inverter, és ha a házban lévő fogyasztók [hűtő] nem eszi meg az összes termelést, akkor a felesleget feltáplálja a hálózatra. És majd visszaveszem és elfogyasztom télen, amikor nem 16 órát süt a nap csak 6-ot. Vagy köd van, és egyet sem süt...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!