Villanyszerelők, ha egy helyiségben lakáselosztót szereltetek fel, és "csillagpontos" rendszert szeretnék kiépíttetni, akkor minden biztosított áramkörnek vinni kell a lakáselosztó dobozból külön nullát és érintésvédelmet is ugye?
A villanyszerelő, akit hívtam, arra akar rábeszélni, hogy nem kell annyi kábel, és szűk a korábban kiépített cső is, elég lenne ha a gerincen elviszi a nullát és az érintésvédelmet, a kismegszakítókkal ellátott külön áramkörök fázis (fekete) kábelét pedig úgy fűzi be hogy minden külön biztosított fogyasztóhoz külön fáziskábel menne. Tehát csak a fázis lenne csillagpontos, a nulla és a védelem gyakorlatilag közös lenne, vagyis nem a lakáselosztó dobozban, hanem a falban lévő kötődobozokban csatlakozna rá a gerincen körbevitt nullára és érintésvédelemre. Nekem ez még laikusként sem tűnik jónak, miért nem visz minden konnektorhoz önálló kört (fázis, nulla védelem) és miért nem közösíti a lakáselosztó dobozban a nullákat és az érintésvédelem kábeleit?
Nekem van igazam, ha nem engedem így kiépíteni?
Remélem érthető, ahogy leírtam, ennél nem tudom egyszerűbben...
Hogy jön ide az impulzusrelé? Megpróbálom máshogy leírni: A konnektoroknak, funkciótól függően külön áramköröket kértem. Főzőlap, sütő, páraelszívó, mosogatógép, és a szabadon maradó fali dugaljak. Szerinted melyiket köttessem rá impulzusrelére???
A világítás része lenne a legkevesebb, én arra lennék kíváncsi, hogy amit a kérdésben leírtam, a villanyszerelőm spórolás vagy lustaság miatt el akarja kóklerkedni a konyhám elektromos hálózatát, vagy nem?
Én magamnak csináltam a hálózatkorszerűsítést(nincs vill.szer. papírom) , de ez nagyon kókler megoldásnak tűnik.
Meg azt nem vágom hogy fog a pitsányi kötődobozban 6-os vagy 10-es keresztmetszetű gerinccel dolgozni (ugyanisnazt a max összterhelésre kell méretezni).
A villanyszerelés nem csak arról szól, hogy működik a dolog, hanem ezer más biztonsági szempontról is.
Nem lesz olyan, bíróságon nyilatkozó szakértő, aki erre a megoldásra azt mondananá, hogy elfogadott, megengedett, szokásos.
Védővezető lehet közös, bizonyos feltételek mellett.
Mivel már elmondtad, hogy melyik megoldással lennél kibékülve, és ez esetben ez még szabályos is - válaszd azt. Bárhogy máshogy csinálja majd, úgyis átverve érzed majd magad és csak álmatlan éjszakáid lesznek miatta.
#3-as is jól írja, és van rá 5 Ft-om, hogy a villanyszerelődnek még csak eszébe sem jutott volna vastagabb nullvezetőt használni...
Jó volna tudni hány amperod van 16?, és hány fázis? 1 vagy 3?
A nullát is méretezni kell. Ha az óránál 16 a kismegszakítód, lehet a nulla 2,5mm2 gerinc, mert a fázisokon összesen úgysem folyik több áram mint 16A, hiába osztod szét, a főbiszti számít. A nagy fogyasztókhoz meg értelem szerűen órától szokás.
ha 16-nál több a főbiszti, akkor értelem szerűen bontani kell a köröket és megfelelően lebiztosítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!