Létezik olyan megoldás, hogy konténerházat beásnak a földbe? Kiváló lenne a hőszigetelése s a telekből se foglal el hasznos területet így.
Ja ertem. tehat be akarsz asni egy vasdobozt a foldbe, de nem akarod szigetelni, majd napenergiaval akarod futeni.
Valamit csavarni kellene meg rajta, mert ez nem eleg nyakatekert hulyeseg.
Ez egy ordas tévhit, hogy jó a hőszigetelése a földnek.
Igen, a száraz homok valóban jó hőszigetelő, de amint nedvesség éri, márpedig ez gyakran előfordul az igazi talajban, drasztikusan csökken a hőszigetelési értéke.
A nedves föld kb. 2-3 W/(m*K), ezzel szemben egy régi vacak panel ház tudja a 1,5-öt. Ma egy normális falazat 0,2 körül van, a passzív házak 0,1.
Éppen most csákányoztam ki a kertben a feleségem kérésére egy megfagyott zellert. Még 15 cm mélyen is át van fagyva a föld. [A vízszerelők szerint a fagyhatár (80 cm) fölé ne fektess vízcsövet, mert elfagyhat!!!]
Szóval én nem ajánlom földbe ásni a konténert. A föld hőmérséklete csak 10-15 méter mélység alatt lesz változatlan az évszakoktól.
És igaza van az előttem kommentelőnek, a földnek nem jó a hőszigetelő képessége.
Az első kommentedben felvázolt korrózióvédelmet katódikus védelemnek hívják. A villany bojlerekben is alkalmazzák, szóval kapható ilyen katód. Nem olcsó megoldás! Lehet árammal is megoldani, de az sem olcsó...
Manapság már sajnos a bitumen sem olcsó!
Én, ha konténerházban kényszerülnék lakni, nagyon vastag hőszigetelést raknék rá minden oldalán - alul és felül is. Valószínűleg bitumennel ragasztanám a konténer falára. Egymáshoz meg purhabbal. Ha megvenni nincs pénzed, nézz szét a környezetedben lévő építkezéseken a hulló anyagért, vagy a szelektív leadóhelyeken. Darabokból is össze lehet azt rakni és purhabbal összeragasztani. [link]
Persze hőszigetelt ablakok is kellenének!
Csak utána gondolkodnék napkollektorban és napelemben.
De meg kellene nézni, hogy szendvicspanelből nem olcsóbban megvan-e egy kalyiba. És fel kell készülni rá, hogy az ilyenekben csak addig van meleg, míg fűtesz, vagy amíg az ablakon besüt a nap - ha jó a tájolásod.
koszonom a megfelelő hagvételő hozzászólásokat. hát igen mig az egyik szerint drágább a szigetelés, egy kulturált hozzászóló megirja hogy hulladékből is lehet szigetelni minimális költséggel. köszi. én már nem akartam vitázni. a fagyhatárról meg annyit, hogy 80 cm mélyen akkor van 0 fogon, mikor fent -20 fok van vagy még annális hidegebb. szóval én nem becsülném le annyira a föld ingyenes hőszigetelését csak azért mert nem éri el a milliós költségű hőszigetelések értékét...
a napkollektor pedig szintén fillérekből megoldható, az éjszakai energia tárolás a legnehezebb része az ügynek, de az is megoldható.
azt megértem, hogy sokan idegenkednek attól, hogy földbe vájt épületben lakjanak. de semmi akadálya hogy ők maguk ott lakjanak ahol akarnak. csak pénz kérdése.
mondjuk ez a drágasága is elég relatív.
sok mindenen múlik. s ahogy valaki megoldja gazdaságosra, már nem drága.
az kérdésem egyik lényege, tud e valaki olyanról, aki megoldotta...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!