Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Vizvezeték cső mennyire birja...

Vizvezeték cső mennyire birja a fagyást?

Figyelt kérdés
Fém vizvezetéken jön be a házba a viz. A mérő óra egy kis fészerben van, van egy fűtésszál rajta. Viszont a földbe menő részén már nincs. Itt meg is fagyott, viszont a szerelő hőfűvóval (kb mint egy hajszáritó) kiengedte. Szerencsére nem ment szét a cső. Szerencsénk volt, vagy birnia kell?

2017. jan. 9. 20:29
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Kedves KZ67 nem tudom értelmezni ezt a részt: " a cső geometriájából adódóan tágul, így van ideje/helye a folyékony vizet nyomni, vagyis az erő egyenletesen tud eloszlani a teljes csőrendszer falán."

Szerintem vannak függőleges elhelyezkedésű csövek is, ahol a keresztmetszet végig - ahogy fel vagy lefelé haladunk - állandó.

Igen, már én is találkoztam olyan gyenge minőségű hosszhegesztett acél csővel, hogy éppenhogy fagy volt, máris szétfagyott: a hegesztésnél.

2017. jan. 12. 18:12
 12/15 KZ67 ***** válasza:

#11 Igazad van, amit írta a vízszintes (földben futó) csövekre értettem. A függőleges csöveknél a víz felülről lefelé fagy meg, és mivel a jég szigetel, itt szokott (alul) utoljára megfagyni a víz - jellemzőbb a vízszintesek fagyása, illetve ezeknek a könyökeinek a fagysérülése.

Kohászati technikusként mondom, hogy létezik az a hegesztés, ami erősebb az eredeti anyagnál, ez esetben a cső fog repedni, nem az illesztés. De a szerelhetőség miatt eleve nem ezzel a módszerrel méreteznek (a hegesztés marad a gyengébb), mert praktikusabb az illesztéseket újra létrehozni (tehát sérüljön csak ott, irányítottan), mint egy csőszakaszt cserélni, ha a cső repedne el.

2017. jan. 13. 06:50
 13/15 anonim ***** válasza:

"Kohászati technikusként mondom, hogy létezik az a hegesztés, ami erősebb az eredeti anyagnál"

Na igen, de akkor meg jellemzően a hegesztés mellett gyengül el az anyag, a vasból kiégő szén miatt. :)

2017. jan. 14. 08:07
 14/15 KZ67 ***** válasza:
Pont ezt mondtam én is. Ezért nem csinálják így, írtam is miért.
2017. jan. 15. 01:27
 15/15 anonim ***** válasza:

Oké, rendben.

Csak a leírásodat én úgy értettem, hogy nem a hegesztésnél fog szétmenni, hanem mondjuk az ellenkező oldalon.

2017. jan. 15. 07:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!