A szocializmusban hogy építethettek házakat tervrajz meg bármiféle mérnöki tervezés nélkül?
Az építész-mérnöki képzés csak 1998-tól létezik, így sajnos minden épület, építmény a korábbi időszakokban tervrajzok nélkül, csak a "régi" szakik elmondása alapján készült.
Apáról fiúra szállt a szakma, Ybl Miklós is édesapjától tanulta meg az alapokat (először a házi homokozóban), majd később a horvát tengerparton már nagyobb léptékű elképzeléseit is a homokba vethette.
Jó nagy ráhagyással dolgoztak. Ezért is vannak 60-80 centis falai a vályogházaknak.
A kőházakra meg volt tervrajz, négyféle közül lehetett választani, amiből kettő teljesen egyforma volt, csak egymás tükörképei ("kádár-kocka"), a másik kettő meg olyan drága volt, hogy nagyon kevés embernek tellett arra, hogy azokból válasszon.
tervrajzok készültek...mindenről! szoc.ban is., előtte is... pauszra,tustollal
egyeske vicces kedvében van
egy példa: Lilafüred, palotaszálló
"a szálloda terveit 1925-re már elkészítette Lux Kálmán építész, műegyetemi professzor, így nyilvánvaló, hogy a tervezés még 1924-ben elkezdődött, pályázati kiírás nem volt. A terveket Lux 1926 áprilisában mutatta be Bethlen István miniszterelnöknek és kíséretének Lillafüreden, a Lilla szállóban"
Ybl tervrajza - gyönyörűen rajzoltak a régi mesterek!
Tervrajz akkor is kellett. Általában egy már kész ház tervrajzát koppintották le, s adták be engedélyeztetésre. Vidéken viszont a legtöbb esetben a kutya se ellenőrizte, ha eltértek a tervtől, és valami egészen más jött ki belőle. Amikor a fennmaradási engedélyért kellett folyamodni, akkor illő volt egy üveg jobbfajta itókával megindokolni az eltéréseket.
Felelős kivitelező sem kellett. Kalákában nekiállt a család, meg a barátok, aztán egy-két kőműves utasításai alapján csinálták, ahogy tudták.
Amikor én építkeztem, "véletlenül" a belső mérteket vettem külsőnek. Így a 38-as Ytong elemeket figyelembe véve 76 centivel szélesebb és hosszabb lett a ház. :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!