Régi kémény újraüzemelésénél is kell bélelni?
ajánlott, de muszáj.
ez inkább pénztárca függő, mert 15.000ft/méter körül van a bélelés saválló csővel.
inkább azt nézd meg hogy tetősíkon kívül, ahol ki van téve az időjárásnak a téglázat, milyen állapotban van a kémény.
az ilyen nem használt régi kéményeknél leginkább az szokott lenni a probléma, hogy egyszerűen szétrohadnak a téglák, a habarcsból meg kimossa a víz a kötőanyagot.
ha nagyon rossz állapotban van, akkor érdemes újra rakatni azt a részt ami tetőn kívül van.
saját tapasztalat a béleléssel kapcsolatban:
nekem egy kb 12 méter hosszú kéményem van ami a pincéből indul, és egy vegyes tüzelésű kazán van rákötve.
én sem használtam nagyon sokáig, eredetileg egy befúvófejes olajkazánt használtak róla, aztán 15-20 év szünet, majd ezután jött a vegyes tüzelésű 2012-ben.
eleinte nem is volt probléma a kéménnyel, majd a 2. szezon után elkezdett iszonyat bűz áramlani a házban a falból.
a kémény az egyik válaszfalban megy a nappaliban.
lényeg az egészből hogy a kémény annyira szar állapotban volt, hogy a fugáknál át tudott jönni a bűz ami a füstből kicsapódott.
így én sajnos nem úsztam meg a bélelést...
ha nem lett volna ilyen macerás helyen, hogy a fél nappalit szét kelljen verni 1 évvel a felújítás után, akkor inkább rakattam volna egy új modern kerámia béléses kéményt, mert majdhogynem olcsóbb mint az utólagos bélés.
közel 200 ezer volt a bélelés 0,8mm-es 180-as saválló csővel.
Ez egyszintes épület, nem magas a kémény.
És ránézésre kívül-belül jó állapotban van.
Semmi mállás vagy korom.
A kémény mellett ajtó is van a tetőn, könnyű "elérni".
Na csak pár éve kérdeztem a menetrendszerinti kéményseprőt, azt mondta drága buli, bélelés meg valami kiállás a tetőre, drágább lenne, mint 300.000.
De ha van esély, hogy nem kell rá sokat költeni, akkor lehet, hogy hivatalosan is beüzemelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!