Mi a különbség a kályha, kandalló, kémény, kazán között?
Sziasztok!
Kicsit fogalmi zavarban vagyok. Eltudnátok mondani, hogy mi a különbség ezeket között? Minek mi a szerepe? Tudom, hogy fűtéssel kapcsolatosak, de úgy nem tudom, hogy mik ezek.
Köszönöm a válaszokat előre is!
Ezt a négy szót -egyenként- beírod a Googleba és elolvasod amit találsz!
Gondolod, hogy akárki is itt fog neked írásban kiselőadást tartani?
Alapvetően: Kémény tartozik az összes többihez, azon megy ki a füst. A többivel fűtünk.
Kályha: zárt, egy légteret fűt.
Kandalló: szintén egy légteret fűt, de elöl nyitott kivitel.
Kazán: Mint egy kályha, de tartozik hozzá egy víztartály, ahonnan a felmelegített vizet szivattyú juttatja a radiátorokba csöveken keresztül. Egy egész házat képes így felfűteni (központi fűtés).
Kályha nem csak egy légteret fűt, illetve attól függ, miből készül.
A kémény kivezeti a füstöt, mert ha fával tüzel az ember, akkor füst keletkezik, aminek ki kell jutnia, különben baj van.... A kályha lehet vaskályha (jól melegít, de hamar elmegy a meleg) és lehet csempekályha (kiválóan fűt és sokáig megtartja a meleget). És NEM CSAK EGY HELYSÉGET TUD AZ EMBER FŰTENI vele! Nekünk volt csempekályhánk, amivel 2 szobát és a fürdőt együtt tudtuk melegíteni, persze az volt a legmelegebb, amelyikben volt a kályha és a helységek között nyitva volt az ajtó. A kandalló egy helységet tud csak fűteni, és nyitott, a füst is előfordul, hogy a fűtött helységbe ragad, pl ha eldugul a kémény, vagy olyat dob rá az ember. Ez mellett balesetveszélyes is! A kazán pedig jól írja az előző válaszoló, mindent fűt a lakásban és úgy, hogy meleg vizet keringet a csövekben, radiátorokban. Nekünk jelenleg olyan van, én a csempekályhát szerettem, mert iszonyatosan jó meleg van tőle a lakásban.
#5: Direkt nem azt írtam, hogy egy helyiséget. De ha kinyitod az ajtókat, az egész máris egy légtér, nem?
A falba épített csempekályhák akár 3 helyiséget közvetlenül is felfűtenek, de ott egy-egy kályhaoldal más-más helyiségben van. Itt valóban nem igaz az egy légtér.
Mondjuk csempekályhából és kandallóból is létezik vízteres, így kb. kazánként működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!