Üdv. Kérdezni szeretnék napelemes rendszerrel kapcsolatban?
Most már egy mezei vízmelegítő is tele van elektronikával.
Azért ebben a műfajban fokozottan kell ügyelni a minőségre, ha 20-30év szervizmentes üzemet akarunk. Inverterből én az SMA-t javaslom, 15 éve szerelem őket, a több 100 db-ból még nem volt meghibásodás, garancia. Fronius,Steca,kínaiak, ezekről jobb nem is beszélni. Ez van napelemmel is a SolarWorld PTSW évi 1340kWh/1kWp/év hozammal 30év múlva még 91% teljesítménnyel, vagy kínai 850kWh/1kWp/év hozammal, 5 év múlva kiégve. Hőszivattyúból szerintem a Panasonic a legjobb, ebből is a T-CAP, HP modellek, más a zubadanra, meg daikinre esküszik. Én a panasonic párti vagyok, érdemes megnézni a COOP-ket, és rájössz miért. Ha szakszerűen vannak beszerelve szerintem a hőszivattyúk is elmennek 20 évig.
A kérdésedre visszatérve, 6-10 kW napelem betakarna minden fogyasztást,de ez nagyon felhasználó függő. Volt olyan kuncsaftom, akinek a fűtés nélküli fogyasztására kellett 10kW napelem (ez évi 13000 kWh!)A lényeg az, hogy viszonylag pontosan számolható minden. Az a megoldás, hogy direktbe kötöd a napelemeket a fűtőbetétre, nagyon keservesen működne, mert a napelemet munkapont szerint (MPPT) kell terhelni, ehhez pedig mindenképp komoly elektronikára van szükség. Ellenkező esetben kb 50% teljesítményről lemondhatsz.
Köszönöm a választ.
Direktbe nem akarom kötni a napelemet a betétre, csak a hőszivattyút akartam kikerülni,de lehet érdemes vele számolni. A ház áram fogyasztása alacsony minden izzó energiatakarékos, a tv hűtő minden A+ os, 1-1,5 kW lehet maximum a fogyasztás csúcsban, napkollektorral megy a meleg víz, télen pedig a hőcserélőn keresztül a puffer-ról. Esetleg tudnál számokat is mondani,hogy körülbelül mennyibe kerülne 6-8 kW-os napelem rendszer plusz a levegős hőszivattyú, természetesen a jó minőségű márkából/anyagokból.A napelem valószínű a földre kerülne, max a melléképületre egy része (30nm hely szabad a mell.épülete).
Köszönöm a választ előre is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!