Mennyibe kerül egy 80 nm-es téglaház bontása?
Amúgy bontás költsége:
Kell egy munkagép, markoló ami összedönti és teherautóra pakolja, 6000 ft/óra.
Kell a teherautó, fuvaros aki elviszi, ő tudja hova.
Ha nincs messze akkor 1 fuvar 7000 + 2000 amiért beveszik.
6000x10 + 9000x20 = 240ezer Ennyi volt nemrég egy kisebb ház bontása. Ha a te házad nagyobb akkor lehet akár 3-400 ezer is de annál több már kissé túlzás. És nem kell téglát pucolgatni aztán várni rá a vevőt.
Meg lehet nézni a hirdetőoldalakon, hogy mennyibe kerül a bontott tégla. Nem 10-20 forint!
Nem vagyok tisztában a szabályokkal, de ha lehetséges, akkor a benti falakat nyugodtan lehetne bontott téglából építeni, mert írtad, hogy megpucoljátok ti, tehát ingyen van.Benti válasz-, és teherhordó falaknál ugye nem szól közbe a hőszigetelés, s a tömör téglának jobb a hőtároló képessége, mint a mai, modern lyukacsosnak. Azonban fontos kőművessel konzultálni, hogy mennyiért rak bontott téglából falat, és mennyiért korszerű válaszfaltéglából. Mert ugye lehet hogy amit megspórolnátok a bontott téglán, azt elbuknátok kétszer a munkadíjon.
Ismétlem, nem tudom, hogy lehetséges-e bontott tégla ilyen mértékű felhasználása, utána kell járni.
Azért a cserepet is meg lehetne hirdetni, s a faanyagot meg el kell tüzelni, hogy ha nem volt kezelve (nem hiszem hogy lett volna akkoriban). Valamelyik nagyszülő biztos fűt fával, már ha ti nem. Nagy pazarlás a csontszáraz fát kukába dobni!
Az első vagyok, szerintem ne vezessen meg az elhangzott 1.800.000 Ft. Önmagában nem értelmezhető a tégla ára.
A kész falazat ára az értelmezhető amiben benne van minden, építés, vakolás glettelés, festés stb.
Egy bontott téglából való építkezés sokkal többe kerül munka és anyagoldalon,mint egyéb építési mód esetén. egy polisztirolzsalus megoldás esetén nem kell külön számiolni a hőszigeteléssel, nincs hulladék, nem kell centiket felvakolni, a belső csövezés stb. sokkal egyszerűbb.
A bontott tégla reális ára(környéktől függően) 10-30 ft/db ha eladni akarod és nem árulni. Egy m2 30-as fal kisméretű téglából kb. 150db-ból van. De ahogy bontod elég sok lesz a hulladék törött fél, háromnegyed tégla ami gyakorlatilag értéktelen. szerintem 300-400e Forintnál nem lesz több. Egy bontott cserép kb. 40ft.
A fal amúgy a teljes költségnek, csak a 20-30%-a.
A magánvéleményem, hogy 10 millióból nem állnék neki építkezni csúnyán el lehet szállni max. egy 50m2-es házat.
Nem 10 millio van epitkezesre, 25 millio lenne ra. Most van 15 millionk. Kerdes, hogy rakoltsuk a hazra, vagy vegyuk fel melle a CSOK 10-et es alljunk neki 25-bol epitkezni.
Egyebkent mi is a valaszfalakat gondoltuk a bontott teglabol, esetleg garazst, mellekepuletet.
Én 8 éve kezdtem bele egy felújításba kb. 10 milliónk volt.
egy 10x10-es kockaház mellé építettünk egy 15 m2-es szobát, a tetőt fel kellett újítani, de nem cseréltem cserepet és fő szerkezetet és födémet sem. sima egy szintes ház. Belül gyakorlatilag csak a 4 fal maradt új válaszfalakat építettem. Új nyílászárók, új elektromos rendszer, új minden.
Mindent én csináltam családi segítséggel. Munkadíj csak a tető volt.
Amikor elfogyott a 10 millió akkor még csak belül volt kész. Azóta elköltöttem még vagy 3 milliót a kertre meg a külső munkálatokra.
Az eredeti ház összes problémáját megőriztük, beletörődtünk , hogy nem lesz soha tökéletes.
Ezt csak azért írom, hogy el tudd helyezni hogy milyen mértékben gurul a forint egy felújítás esetén. Mi sehová nem építettünk be luxus dolgokat, csak átlagos minőségűeket.
Én a saját tapasztalataimra támaszkodva maximálisan lebeszélnélek arról, hogy vegyetek egy lepukkant házat és azt újítsátok fel.
Én biztosan az építkezés mellett döntenék, mert a 25 elég szűk, de legalább normálisan meg tudjátok csinálni.
Ha elkezditek legyen vagy 20% tartalék a költségvetésben.
Még az jutott eszembe, hogy vannak olyan vállalkozások akik anyag árban bontanak kijönnek lebontják az épületet cserébe az anyagért. így majdnem 0-ból lehet egy üres telked.
Manapság bruttó 3-400 ezer között van az építkezés négyzetmétere. 25 millióból kb. 60-70 m2 jön ki. Csak hogy a realitások talaján maradjunk...
Alapos felújítás 150-200 ezer között, de lehet bőven felette is, ha komolyabb problémák vannak. Az elmúlt két évben az építési költségek kb. másfélszeresére mentek! És még nincs vége.
Komolyan hajlandó lennél lemondani a modern építőanyagok minden előnyéről néhány köbméter törmelékért?
1.8M nagyon elszállt, talán 3 százat érhet a tégla - tisztítva!!!
Ha mindenképpen meg akarod tartani, csinálj belőle járdát, kemencét, vagy szeleteltesd fel és jó lesz burkolatnak.
A régi alapodat sem ajánlom az új alapba bepakolni, legfeljebb feltöltésnek jó, ha tényleg betonból van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!