A fa könnyűszerkezetes épületek generádi repedeznek?
Azok a fa vázak, amik általában 10-15cm-esek, vázként szolgálnak az ilyen épületekben, idővel megrepedezhetnek?
A repedés baj, mert annak mélyén már nem biztos hogy van impregnálás, azaz gomba/penész/bogár megtelepedhet.
Jellemző a repedés, vagy esetleg megelőzhető? Vastagabb vázak, vagy speciális kezelés?
Elrepedni akkor szokott, ha a kivitelező nem ügyel rá eléggé, hogy száraz faanyagból készítse el a vázszerkezetet. A "generádi"-kat :-) beépítés előtt fürösztéses vagy felhordásos eljárással gomba illetve rovarmentesítik. Ha beépítést követően száraz körülmények közé kerül a fa, akkor nem fog gombásodni. Ha az elburkolás is megtörténik, (kívül-belül) akkor igazából a rovarok sem fognak hozzáférni. Legalábbis, építőipari pályafutásom alatt ilyen okok miatt összedőlő könnyűszerkezetes épülettel még nem találkoztam.
Bontottunk annak idején forfa épületegyüttest, ami még az "átkosban" lett felhúzva, a tessék-lássék elburkolt, semmivel nem kezelt fenyőanyagokat teljesen egészségesen tudtuk kimenteni az épületből.
érdekes válasz, köszi!
végén kiderül diszgráfiás vagyok :D
"Legalábbis, építőipari pályafutásom alatt ilyen okok miatt összedőlő könnyűszerkezetes épülettel még nem találkoztam. "
és bogarak se szállták meg őket?
Repedezik, persze.
Az impregnált fán is megtelepszik gomba, penész ha a körülmények kedveznek nekik.
Nem igazán előzhető meg de 20-30 évet még így is kibír.
Melléképületnek megfelel.
Lakóháznak meg ott a tégla.
Olyannyira tartós lehet a fa vázszerkezet, hogy a faanyag gondos kiválasztása, megfelelő szárítás, szakszerű beépítés után semmiféle kezelés nem szükséges! Ugyanis ha a fa szárazon van tartva, ráadásul rá van burkolva, sem a gomba, sem a kártevők nem telepednek be.
Gyártanak így könnyűszerkezetes házakat, amit akár 100 évig is kibírják.
Nagymamám háza 130 éve épült,a szarufák még az eredetiek, kizárólag ott kellett cserélni felújításkor ahol huzamosabb ideig beázott a tető.
Néhány repedéstől nem kell megilyedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!