Törvény szerint minimum milyen falnak kell lennie két társasházi alkás között?
Abban kérném a segítségeteket, hol tudok utánanézni, mik az előírások arra vonatkozóan, hogy:
- társasházban két lakás között minimum milyen vastag/milyen minőségű falat kell építeni?
- ezeknek a falaknak (legyenek akármilyen technológiával, akármilyen minőségben építettek is) a sima beszélgetést, tv hangot mennyire szabad átengedni? ha jól gondolom, meg van szabva, hogy hány decibel hallatszódhat át normál életvitel mellett
köszönöm!
Most fejből nem tudok neked értéket mondani, de valahol 20Db körül van.
Azonban ez csak új építésre igaz.
A panelodban, vagy a polgári lakásból leválasztott lakások esetében ezt utólag nem lehet számon kérni.
Voltak olyan leválasztott lakások ahol 6cm-es válaszfaltéglával, vagy élével falazott kisméretű téglával választották le a lakásokat. Ezek sajnos sok helyen ma is így vannak...
Köszönöm szépen!
Új építésről lenne szó. Annak is nagyon örülnék, ha tudnátok adni valami irányvonalat, hol, milyen törvényben keresgéljek?
Nagyon szépen köszönöm!
Jól értelmezem, hogy ez akkor azt jelenti, hogyha ebben az új építésű ingatlanban az egyik lakásban bekapcsolják a TV-t normál hangerővel, és a szomszédban hallani, akkor egy ilyen hivatalos méréssel lehet az építtetőhöz fordulni?
Azért ez ennyire nem egyszerű. Még az is lehet, hogy a zajmérésen megfelel majd a ház, vagy azt, hogy kitalálják, a kivitelező nem hibás, mivel egy utólagos átalakítás okozza a zajt. (például falba süllyesztett tévé, vagy csak egyszerűen a falra felszerelt eszköz, ami a rezgést a fal felé továbbítja.
Én a szomszédnál kezdenék, és megpróbálnánk együtt rájönni a probléma okára.
Ha a lakások közötti falak sértetlenek, nincs strang, vagy egyéb dolog ami vezetheti a hangot, akkor lehet elkezdeni a falszerkezetet vizsgálni.
Azonban nem gyakori, hogy itt a szabványoktól eltérő értékek lennének. Tűzgátlás miatt sem.
Valószínű, hogy itt másról lesz szó.
Szóval: először szomszéd, aztán a kivitelező cég.
Köszönöm a válaszod!
Igazából sajnos azért biztos a hiba, mert sokan panaszkodnak a zajokra a házból. Fölöttem is, alattam is. Tehát ez valami "széria" hiba lehet. Ha jól tudom, két vékony falunk van, közte gyapottal. És igen áthallatszik :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!