3 KW-OS NAPELEMES RENDSZER az mire eleg?
napelem önmagában semmit nem ér, mert éjjel nem süt a nap nappal pedig "túl" sokat süt, így kell egy mérőóra kezdésnek, ami mind két irányba mér, és felesleges áramot tolod vissza a hálózatba, éjjel meg télen és felhős időben pedig elhasználod a többletet, a hálózaton keresztül.
akku jelenleg egy vagyon, és soha nem térül meg az ára, és az is ha jól emlékszem csak 5kW-ot tud leadni pár órán keresztül.
de mint mondtam, hót felesleges mert soha nem térül meg az ára.
egy napelemes rendszert az éves átlagfogyasztáshoz kell méretezni, a túl sok, és a túl kevés se jó.
és minimum 10 évig veszteséges, utána kezd el nullára kihozni anyagilag.
Egy átlagos háztartás elektromos energia igényét fedezi. Egy 1 kW-os rendszer évi 1100 kWh energiát termel átlagosan Magyarországon. A 3 kW-os háromszor ennyit, 3300 kWh-t.
Nézd meg a havi fogyasztásodat, és kalkulálj.
Amúgy meg éves elszámolást kell kérni, és véletlenül sem kell akkumulátort beszerezni, mert az áramszolgáltatók kötelezve vannak a felesleg átvételére.
Tehát napközben süt a nap, amikor te dolgozni vagy, akkor feltáplálsz a hálózatra, és este amikor sütöl-főzöl, akkor elfogysztod. A mostani villanyórák mérik a feltáplálást, és a fogyasztás külön-külön és évente egyszer elszámoltok.
Én 3 éve telepíttettem, az akkori 25 ezer forintos villanyszámlám kiváltására egy 3,5 kW-os rendszert.
Akkor még 52 Ft volt 1 kWh áram ára. Ma ez 35 Ft.
ha van puffertartályos fűtési rendszered igen egyszerű a dolog egy cekász a pufferbe és az összes áramod hasznosul..
fűtésidényen kivül a használati melegviz fűtésére használhatod
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!