Ha egy hálózatra visszatáplálásos napelemes rendszer inverter bemenetér nem napelemet, hanem egy robbanómotoros áramfejlesztő egyenirányított kimenetét kötöm, akkor az ugyanúgy fogja a hálózatba visszatermelni az áramot mint a napelem?
Figyelt kérdés
Nappal a napelem termelné az áramot, sötétedés után pedig egy fagáz generátorral összekötött aggregátor. Ráadásul a fagáz generátor a használati melegvizet is előállítaná.#napelem #megújulás #elektronika #aggregát #inverter #elektromos #visszatáplálás #fagáz #visszatáplálásos
2014. nov. 24. 15:27
1/8 anonim válasza:
Az inverternek van egy maximum árama. Ha az ember fog egyegyenáramú generátort (célszerűbb inkább dinamót) és mindenféle méretezés nélkül ráköti, leéghetnek az inverter félvezetői. De ha jól méretezünk, elméletileg működhet.
2/8 A kérdező kommentje:
Figyelembe venném az inverter DC oldali igényeit. Ha az aggregátor AC 230V kimenetét Greatz-el egyenirányítom, kondival szűröm kapok kb. 260V DC-t. Ez beleesik az inverter DC oldali bemeneti feszültségtartományába. Az aggregátort pedig úgy méretezném, hogy annak max. árama ne legyen nagyobb mint az amit az inverter max elvár. Így gondoltam. Működhet? A dinamót miért írtad?
2014. nov. 24. 18:30
3/8 anonim válasza:
A dinamót azért írtam mint alternatívát, mert régebben még készítettek komolyabb teljesítményű dinamókat, amik ténylegesen egyenáramot adtak. (nem lüktetőt mint egy generátor + kétutas egyenirányító). Manapság még selejtezik őket tömegesen, rézárban vehetők meg, és a szigeteléseik sokszor 100 évre vannak tervezve amiből 40-50-et harcoltak még csak le.
4/8 anonim válasza:
Amúgy az elgondolásban nem látok hibát.
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaid. Utánna néztem a dinamóknak, de csak olyat találtam ami 6-24 V tartományban küldi a DC-t. Az inverterem optimális bemeneti feszültsége pedig 300-600 V DC. Itt van a gondom a dinamóval, mert DC-DC átalakítás a szükséges teljesítményben igen macerás. Mig ha a generátorból kapok AC-t azt az optimális tartományra tudom transzformálni költséghatékonyan és üzembiztosan, aztán jöhet az egyenirányítás.
Esetleg tudsz olyan dinamót ami kb a jelzett tartományban működik?
2014. dec. 5. 05:54
6/8 anonim válasza:
Sajnos olyat ami elérhető és meg is vásárolható nem. (max csak 12-24 volton) Szerintem inkább maradjunk a generátornál.
8/8 A kérdező kommentje:
2db Fronius 3.0 IG Plus és 1db Fronius 4.0 TL. A keleti, déli és nyugati napelem mezőkhöz. Mindegyik hálózatra visszatáplálásos. Ezért gondoltam arra, hogy az éjszakai holtidőt ki tudnám használni egy fagázos aggregátorral.
2014. dec. 9. 08:52
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!