Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Lignittel kályhában hogyan...

Lignittel kályhában hogyan kell, vagy lehet-e rendesen tüzelni? Mert nagy kazánban elég a nedves lignit, de szobai kályhában megoldható-e vele a fűtés?

Figyelt kérdés
2015. nov. 20. 20:59
 1/4 anonim ***** válasza:

nagyobb huzaton kell az elején égetni a lignitet, addig még be nem gyullad teljesen.

aztán ha már lángra kapott akkor visszább lehet venni a huzatból.

én évek óta tüzelek lignittel a kályhában, meg a kazánban is, lényeg hogy nem szabad hagyni, hogy a lignitben lévő vízgőz a kis huzat miatt ne tudjon távozni a kéményen keresztül.

ugyanis a lignit rengeteg ként tartalmaz, és az égetése során ha a benne lévő vízzel keveredik a kéndioxid, akkor abból kénsav lesz, és az a kéményt és a kályhát is tönkreteszi.

egyébként én a nagyobb darabokat szoktam a kályhába tenni, a port meg a törmeléket nem érdemes, mert nekem volt már rá példa, hogy annyira lefojtotta a huzatot a szénporos törmelék, hogy vissza puffant, és a lakótérben nem volt valami kellemes szaga...

2015. nov. 21. 19:34
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Akkor venni fogok, hátha olcsóbban jövök ki vele.
2015. nov. 21. 22:12
 3/4 anonim ***** válasza:

mindenképp olcsóbban jössz ki vele.

bár nem tudom, hogy mennyiért veszed, én 1600ft/mázsa házhoz hozva.

a kalodás erdei keményfánál, meg a 3500ft-os akácnál lényegesebben olcsóbb, csak kicsit körülményesebb a tüzelése.

de hát valamit valamiért.

2015. nov. 22. 08:31
 4/4 Székelygyuri válasza:

Én felesbe tüzelek . Lignit meg fa .

Először begyujtok fával , majd egy sor fa következik, arra a lignit.

kb ugyan akkora arányban, tehát 50-50 % ban.

Igy spórolok vele kb 25 % ot ami éves szinten 40-50 e ft.

2016. szept. 5. 10:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!