Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Az építkezés költségein...

Az építkezés költségein hogyan tudok lefaragni? Pl. az anyagokat én szerzem be, nem a vállalkozó

Figyelt kérdés

Hogyan tudom csökkenteni az építkezés költségeit? Megoldható, hogy megegyezek a vállalkozóval a munkáról, annak díjáról, de az anyagok beszerzését én biztosítom. Azt gondolnám, úgy jelentősen olcsóbb lenne. Vagy az új, szigorúbb építési napló vezetése erre nem ad lehetőséget. Neki kell egy anyagokat tartalmazó költségvetést is készíteni? Mit jelent, hogy áfát kell fizetnem?

A pontos szabályokat nem ismerem, azt tudom, hogy már nem lehet, csak úgy családi kalákában építeni, de biztos vannak lehetőségek spórolásra.

2015. szept. 21. 04:49
 1/8 anonim ***** válasza:
67%

Attól nem lesz kevesebb a kőműves munkadíja szerintem!

Másrészt azt biztosan tudom, hogy a szükséges fa-anyag beszerzését jobban teszed, ha rábízod, mert ő látja a fában, ha valahol csavarodik, látja-érzi, ha nem teljesen kiszáradt, de gondolom vannak hasonló anyagismereti igény az építőanyagnál is, és még ki tudja, mi mindenre figyelnek oda, amikor vásárolnak... Kismillió plusz költségtől szabadítod meg magadat, ha rábízod az anyagbeszerzést a mesterre!!!!

2015. szept. 21. 06:59
 2/8 anonim ***** válasza:
74%

Lehet, hogy kicsit tudnál spórolni (de nem jelentös mértékben) és mivel nem vagy szakember, majdnem teljesen biztos, hogy ráfizetsz, ha rossz minöséget veszel, márpedig ha nem értesz hozzá, akkor ez garantált.

Ezen sprórolni rossz ötlet, mert utána az állandó javírgatásokra a többszörösét fogod ráfizetni és még a házad sem lesz normális.

2015. szept. 21. 07:42
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Jelentős összeggel tudod csökkenteni az építkezést, ha a segédmunkát te magad és a közvetlen családtagok végzitek el.

Sőt, én pl. azt tanultam: ne engedd, hogy a mester napközben = délben elmenjen akármilyen okból, félbehagyva a munkát. Inkább kapjon nálam reggelit, ebédet, kávét, uzsonnát, stb. Mert nem biztos, hogy aznap már vissza is megy!!!

Másik: munkabér-előleg se adj neki, mert utána ki tudja, meddig kell rá várnod. Az más, ha anyagra adod a pénzt neki, és azzal az utolsó fillérig elszámoltatod!!!

2015. szept. 21. 07:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Az anyagon nem nagyon tudsz spórolni. Ha normális vállalkozó akkor megvannak már a kapcsolatai, ő olcsóbban meg tudja szerezni a megfelelő anyagot, a megfelelő mennyiségben.

Ahogy valaki írta. A segédmunkán tudsz esetleg spórolni. Részben. Mert azért ha az íróasztal mellől akarsz beállni az egyik embere helyett alapot ásni az nem fog menni. De az építkezés környékén a rend fenntartása jelentősen meggyorsítja a munkát, vagy akár (ha szükséges) a bontást is csinálhatod te

2015. szept. 21. 08:09
 5/8 A kérdező kommentje:

Az alapanyagokon, anyagokon való spórolást úgy értettem, hogy megmondja, hogy pl. megmondja, hogy mennyi ytong tégla kell, én pedig beszerzem és gondoskodom a szállításról. Mert nekem inkább az a tapasztalatom, hogy a vállalkozónak vannak vásárlási kedvezményei, de azt megtartja magának. Megveszi olcsóbban, nekem meg bolti áron számolja fel. Pont, mint az autószerelők.

Nem anyagot szeretnék kihagyni.

2015. szept. 21. 15:58
 6/8 anonim ***** válasza:

Az nem úgy megy!

Ha oda-adod a mesternek a pénzt az anyagra, és azt mondod neki, hogy a te nevedre kérjen számlát, és azzal együtt számoljon el neked az általad adott pénzzel...

Ebben a felállásban a mester a te részedre csak a saját munkabérét számlázza le, az anyagról pedig a kereskedők által, a te nevedre kiállított számlát kapod meg.

2015. szept. 21. 16:16
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, megtartja magának a kedvezményt ha trógerhez mész. Mint írtam, ha normálissal csináltatod akkor pont, hogy odaadja neked a kedvezményt, vagy legalább a nagyobb részét, pont azért, hogy te is jól járj és ő is.
2015. szept. 22. 06:52
 8/8 anonim ***** válasza:

Egyetértek utolsó hozzászólással.

Másrészt ha azt gondolod, hogy ő valamivel olcsóbban kapja meg az anyagot, de megtartja magának... az biztos, hogy te a kereskedőtől egy fillér kedvezményt nem fogsz kapni, hiszen nem vagy nála "visszatérő vevő".

És még az is meglehet, hogy a mester, a kereskedőtől kapott kedvezmény egy részét átadja neked, és még a vásárolt anyag minősége is megfelelő lesz, míg az általad vásároltnál előfordulhat, hogy valami nem megfelelőt vásárolsz.

2015. szept. 22. 06:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!