Vakolás/gipszkartronozás előnyei és hátrányai?
gipszkartonozás, előnyei:
gyorsan meg lehet csinálni.
jóval olcsóbb mint a vakolás.
nem kell glettelni.
szebb sík felületeket lehet vele létrehozni.
hátrányai:
könnyen sérül.
ahol a táblák találkoznak, lehet hogy idővel látszódni fog.
vakolat előnyei:
jóval erősebb mint a gipszkarton.
vizesedés esetén nem fog tönkremenni.
hátrányai:
legalább 2x glettelni kell festés előtt.
jóval több idő mint a gipszkarton.
anyagilag is többe kerül.
igazából mind a kettőnek vannak előnyei, és hátrányai is.
én tavaly (házfelújítás) ragasztottam fel az összes oldalfalra gipszkartont (150 nm)
annyira rossz állapotban folt a falazat, hogy ezzel ki tudtam hozni síkra a göcsörtös vakolatot.
az eredmény nagyon szép lett.
penészesedés minden esetben akkor lép csak fel, ha nincs kívül normálisan leszigetelve, és a hőhidak miatt a falazat lehűl, a benti pára pedig a hideg falon lecsapódik.
függetlenül hogy karton van a falra ragasztva, vagy pedig vakolva van.
ha normálisan meg van csinálva a kartonozás, akkor a toldások sem fognak látszódni, mert ugye minden toldáshoz üvegszál rost, glettelés, csiszolás, és még egy finom glett a végén.
a gipszkarton alatt nem fog penészedni a tégla, mivel van 0,5-10mm-es légrés a tégla és karton között, ami ha minimálisat is de szigetel.
a pára viszont bent keletkezik a lakótérben, és belül csapódik le, tehát belül fog penészesedni.
új háznál fontos a sűrű szellőztetés, az első két évben még a kötőanyagok dolgoznak.
meg ugye ezek a modern ablakok is teljesen légmentesen zárnak, és a modern diszperzit és akril falfestékek is lezárják a falazatot.
ha kell akkor pára mentesítő készüléket kell venni, még teljesen ki nem szárad a ház.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!