Mit kell alkalmazni ahhoz, hogy a kiöntött beton ne ragadjon hozzá a zsaluzathoz (öntőforma), hanem arról simán, sérülés nélkül váljon le?
Két tucat egyforma betonöntvényt kell készítsek, ezért célszerű a deszkából (OSB lap) elkészített öntőformát többször is használni. De ehhez az kell, hogy a kész öntvény a formából annak szétverése nélkül kicsúsztatható legyen.
Köszönöm
Én kenőzsír és gázolaj keverékét használom. Olyan állagú kell legyen, mint a híg tejföl.
Ezzel bekened vékonyan és kész.
Ha nagyon igényes akarsz lenni, akkor veszel stearint és azzal csinálod, de az elég macerás, mert főzni kell előtte...
Kicsúszni nem fog bármivel is kened be.
Készíts olyan formát ami "nyitható", és az alsó és oldalsó rész külön választható.
Ha a betonfelületet utólag festeni kell nem jó az olaj és zsír, mert "szennyezi" a felületet.
(szinte minden bevonatnál alapfeltétel a száraz, zsírmentes felület, fokozottan igaz ez a vízbázisú anyagokra).
A fa zsaluzatok (OSB is) vizet vesznek fel a betonból, bedagadnak ettől is "rászorul" a betonra.
Ha nagyon sokat kellene csinálni célszerű megcsinálni fémből, a műkövesek is ezt alkalmazzák, de még így is kell a formaleválasztó.
Jó a fólia is de a sarkoknál valóban begyűrődik és látszani fog.
Láttam már több rétegben vizes újságpapírt is használni nem lett rossz a végeredmény.
Az utolsóval picit vitatkoznék...
Az igaz, hogy a fa zsalu vizet vesz fel a betonból és bedagad, de néhány óra múlva megfordul a helyzet és amint a beton feléli a vizét, a fából is "megpróbálja" elszívni. Továbbá a fa szellőzik (ha nem esik az eső éppen) és tovább szárad, azaz zsugorodik. Így egy 90 fokos falú vályúból már 1 nap után kiüthető az öntvény, persze szerencsésebb felfelé szélesedő trapézt használni, abból mégkönnyebben kipottyan mindenféle kencefice nélkül. Persze nem árt ha a zsalu nem nagyon szőrös és az sem baj ha olajjal impregnált, de trapéznál ezek sem lényeges szempontok csak négyzet/téglalap keresztmetszetűnél. Talán nem véletlenül trapéz alakúak a beton kerítésoszlopok.
Ne vitatkozzunk. :)
A száradást végig gondolva ám legyen igazad.
Én csak abból indultam ki, hogy "szőrős" deszkánál, de még sima OSB-nél is a cementlé szinte a felső rétegekbe is beszivárog, szinte magába szívja a fa. A "28 nap" letelte után sokszor úgy kell "lepajszerozni" a felületről a deszkát.
Abban 100% igazad van, ha trapéz alakú a minta simán kijhet belőle.
Azért írtam annyi mindent, mert T.Kérdező nem konkretizálta, hogy mit szeretne csinálni pontosan.
Más a technika kerítés lábazatnál és más egy ablakpárkánynál ahol még a vizorr is "ki van zsaluzva".
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat. Mentek a pontok.
A végső megoldás a formaleválasztó olaj lett és a szétszedhető zsalu.
Ki nem csúszik a kiöntött (téglatest alakú, tehát nem trapézos) beton, de szétszerelés után szinte pöccintésre válik le a zsaluzat. Eddig minden alkalommal sérülés nélkül szedtem szét/le.
Utóbb magam is azt kezdem látni, hogy jobb lett volna fémből csinálni a zsalut. De azt a legelején túl nagy felhajtásnak éreztem. Az OSB lap a használatok során óhatatlan kissé amortizálódik - de azért talán kibírja a végéig. Minden esetre azt megtanultam, hogy az OSB lap nem jó zsalunak, pláne nem többször használatos zsalunak.
Ami a vízfelvételt és a bedagadást illeti, az teljességgel bejött. Sajna, az első öntésnél meg is jártam az esettel, de azért ki tudtam javítani.
Nem, festeni nem kell utóbb a betont. Ilyen természetes alakjában marad mindörökre - árkot kell vele áthidalni autóval terhelhető módon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!