Milyen a tökéleteshez közeli lakóház?
Az ideális ház: hogy mekkora azt neked kell tudnod. Vedd figyelembe majd itt a várható fenntartási költségeket, fűtést, stb nehogy ezen bukj el.
Elhelyezése: a legjobb kelet-nyugati tájolású, és az északi oldal a háta mögött legyen, a szomszéd felé, tehát mondjuk az udvar déli. Ugye az északi fal hideg, és nem napsütötte. Észak felé nézhet konyha, WC, fürdőszoba, spájz. A szobák a 3 másik egtajbol valamelyikre nézzenek. Ne legyen szeles, ne legyen domb alján, ahol megall az esővíz, mert alamossa idővel, max lejtőn. Szomszéd legyen elég távol (szabályosan). Ne legyen nyeles telek. Ha sorház, ne jarkalj át másokon. Én nem mennék főútra (éppen érdekelt vagyok a témában). Megneznem a rendezési tervet (önkormányzat) nehogy váratlan negatív meglepetés érjen (pl. utcanyitas). Anyaga: tégla / tégla-valyog /ytong rosszabban szigetel állítólag, esetleg vastagon rakva. Nyilasszaro nekem fa mert fulladok a műanyagnal. Úristen, egy óráig sorolhatnam. Ikerhaz: mindenki maga tudja. Beton alapja legyen. A telek elég nagy-e neked. Ne legyenek függőleges, átlós repedesek a falban, nem a festésBen, abban lehet. Doh, penész, viz, azas, plafonleeses ne legyen (használt). Fűtés: preferálom a vegyeskazant egyéb kazánt csak kiegészítőnek, minden éghetőt el tudsz tüzelni, lehet kapni papírbrikettalot is, meg tudod csinálni magadnak a tüzelőt (nekem vannak ilyen mániáím). Vigyázz úgy tudom, szeptembertol csak elektromos kazánt lehet betenni gázt nem! Meleg víz: bojler villanyrol. Van a napkollektor meleg vízre elég olcsó, sporolhatsz a bojleren. Van napelem teljes energiaellátásra. (lehet osszkevertem a kettőt, bocs). Fűtofilm csak a napocskas rendszerekkel éri meg, ha megeri. Áram és víz nagyon függ attól, h hányan laknak benne. Vizsporolas: fúrt kút min locsolni, takarékos WC tartály,van egy magyar találmány, valami golyós, vagy ilyesmi. Belső berendezés (burkolatok) szempont: strapabíró, antiallergén (ma már nem lakkoztatnam újra a parkettamat), könnyen tisztítható, nehezen koszolodo, egyéb ízlés és penztarcafuggo.
Na, azt hiszem, minden titkomat elmondtam. Ki se fog férni:). Remélem így gondoltad.
Én a kazánházatnagyra építeném hogylehessen szárítószobának is használni, mert ott úgyis meleg van és hamar megszárad a ruha, így nem a lakószobákba kellene teregetni.
Ha van rá pénzed akkor egy külön mosókonyhát betennék, ami egyben esetleg vasalószoba is lehetne.
A szobák jó, ha nem egymásból nyílnak, mert ez számos kényelmetlenséget is okozhat, hanem egy folyosóról, hallból. Az amerikai konyha és a ma divatos "istállóház" hülyeség, az egy légterű dolgok csak egyedülállóaknak jók, de nekik sem mindig. Jó, ha le vannak szeparálva a különböző funkciók. Ugyanígy a padlásteret is meg szokták spórolni a "csúcsos" tetőknél, de akkor nagyobb a hőveszteség és tárolásra is kevesebb a hely. Általában a hagyományosabb stílus a kipróbált a divatházról viszont kidelülhet hogy emészti az energiát a nagy belső terével.
Minél többet spórolsz az építőanyagon, az annál inkább visszaüthet később.
Köszönöm, az infókat:-). Erről nem hallottam, hogy a gázt nem lehet majd használni, arról hallottam infókat, hogy régi fajtájú kazánokat nem lehet majd használni, csak kondenz kazánokat.
Kondenz kazánt használok, de ez nagyon kényelmes, persze lehet, hogy nem a legolcsóbb. Parasztházban lakom, vert falai vannak. Télen meleg, de nyáron nagyon hideg van benne, ott tartunk, hogy nyáron is fűtenünk kell majd valamivel:-(. Eléggé sötét is, a kis ablakok miatt.
Mi a véleményetek a sokszög (majdnem kör) alaprajzú házakról, ahol középpen van valami nagy teljesítményű fűtőegység? A nádtetős tetőfedés jó is, vagy csak szép? Egy négy fős családnak mekkora az ideális házméret?
Ez mindenkinek más.
Mivel nekünk 1 gyerekünk van, és nem lesz több, ezért max 100 nm-esben élnék. Az már bőven elég lenne 3-unknak. Földszintes téglaház. És vízteres kandallónk lesz, szerintünk nagyon hangulatos, és nem függünk a gáztól.
Szomszédomban 4 gyerek van, ők biztos máshogy gondolják a tökéletes házat.
Barátnőm irtózik a fatüzeléstől, utálja. Neki csak gázfűtés jöhet szóba. Ő szereti a régi dolgokat, sok fa díszítés van a házukban.
A mienkben inkább fém lesz (karnis, asztal-székek stb), meg modern burkolatok, bútorok.
Szóval elég eltérőek az igények, ízlések. Ezt mindenkinek magának kell tudnia, mi, mekkora elég neki...
És ez csak 1-2 példa volt...
Egyes vagyok. Neten meg lehet keresni azt a magyar kozlonyt, amiben benne van a törvény, de én már letoltottem, majd megnezem a számát és kiirom ide, ez erről a kazanugyrol szól. Újat felszerelni nem lehet majd mást, ami megvan az maradhat, ha nem nyílt egesteru, a tiétek szerintem maradhat. Én egy hatszög alapú házat láttam csak fotón, ott közepén az étkező van, őt percig foglalkoztatott, mert szerintem én frászt kapnek tőle, hogy kor alaprajzú, mint egy kalitka. Középen futessel meg nem láttam, őseink ugye (más nepeke is) így csináltak, kazánnal, kalyhanal, kandallónal kérdés annak a leadott teljesítménye.
4fore kb. 80-90 minimum, mondjuk 90-100 szerintem kényelmes és élhető, inkább úgy tudnád kiszamolni, hogy mekkora és hány szobara lesz szükségetek ( nappali, háló, gyerekszoba 1 vagy 2 stb) és ennek számotokra ideális mérete (gondolok itt arra, hogy egész szoba vagy fél, és hány)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!