Kilátó, mint lakóház? Képpel
Ha van egy telked Budapesten, erdő mellett, nagyon jó helyen, mint adott esetben nekünk, DE semmi mást nem építhetsz rá csak: mardáretetetőt, vadászlest és kilátót, AKKOR te el tudnád képzelni, hogy egy kilátóban rendezed be az otthonodat és ott élsz? Mint pl. a képen? Kiváncsi vagyok mások véleményére is. Átminősíteni nem lehet, ílyeneket ne is írjatok.
Akkor már inkább egy víztorony lakás:
Amúgy gyerekként ábrándoztam ilyenekről, ahhoz hogy lakhass benne, azért komolyan kell hőszigetelni, fűteni, lakhatási engedély meg minden szar kell.
Egy átlag kilátó vagy vadászles amit oda engedélyeznek az meg ugye nem ilyen.
Bár gondolom itt csak a fiktív elgondolás a cél (némi blog reklámmal), szóval ha lenne pénzem, engedélyen, akkor építtetnék egy ilyet (is) magamnak.
Én simán ellaknék egy ilyenben. A Discoverin szokott lenni egy sorozat amiben ilyen és ehhez hasonló házakat építenek.
De az a probléma, hogy ha kapsz is rá engedélyt akkor megkapod-e rá azt a típusú engedélyt, hogy lakóházként használd. Nem tudom azoknak mi a nevük(nem akarok hüleséget írni), de szerintem mielőtt belevágsz az építkezésbe mindenféleképpen kérdezz rá az önkormányzaton, hogy milyen státuszt kaphat a kilátó, mert ha nem engedik a folyamatos bennlakást akkor nagyon megtudják nehezíteni a dolgodat, főleg, ha van 1-2 jóakaró szomszédod is.
Közművek a telekhatáron vannak, és ahhoz, hogy a telekre bevigyem a közműveket annak szerintem nincs akadálya. pl. ha csak kertészkedni szeretnék, akkor nem kérdezik meg, hogy minek a víz és a villany...
A kérdés amúgy valós, nem csak elképzelt, február 2-án megyek be a kerületi polgármesterhez és rá fogok kérdezni.. szerintem le fog hidalni, hogy ilyen hülyék is vannak. A telek amúgy írtó nagy, turisztikai erdő, 5 % beépíthetőséggel De a felsoroltakon kívül semmi más nem mehet rá. Már egy építésszel is beszélgettem, aki lombházakat épít, DE itthoni szabályzat ezeket nem ismeri: lombház, mobilház....mind felejtős.
Nem is kell beengedned, csak szimplán rád húznak egy jó kis bírságot, és azt mondják hogy bontsd el. Esetleg lehet rá kérni fennmaradási engedélyt, ami ugye még egy kör futás, és nem is biztos hogy ilyen esetben megadják.
A szolgáltató felé meg csak el kell számolni a közművekkel, azoknak is feltűnik hogy itt elég nagy fogyasztás van. Már ha egyáltalán bekötik neked.
Továbbra is kérdés, hogy mit értünk kilátó alatt, mert valószínűleg valami fa tákolmányt, akkor bukta az egész.
de látom 3 hónap alatt még mindig ugyanott tartunk.
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__epitkezes__6223031-kil..
Végiggondolva azt tudnád csinálni, hogy a beépítési előírásokat betartva terveztetsz oda egy kilátót.
Amibe szerintem minden gond bekötik neked a közműveket.
Használatbavételit is megkapd a kilátóra, mert azt építhetsz.
Na most a terület karbantartásához, szükséged van tárolóra, melegedőre, pihenőre vizesblokkra, irodára, stb.
Ha téged nem zavar, hogy a szobának nem szoba a neve, hanem tároló, a nappali meg pihenő, akkor ez szerintem megoldható.
Az hogy, hogy egy kilátónak milyen az alakja (szintszám, méret stb.) szerintem semmi nem szabályozza, csak a beépíthetőség, meg a szintterület mutató, ha ezeknek megfelel akkor ez engedélyezhető.
Nem tudom, van-e városképi védelem (vagy valami hasonló) mert akkor esetleg főépítészi bírálat vagy tervtanács szükséges. Ez is csak az időt nyújtja, mert meg nem akadályozhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!