Otthonunkba központi fűtést /vegyes tüz. Kazánt/ szeretnénk, milyet válasszunk, milyen típusút?
Az öntvény tartósabb. Még az unokáid is használhatják majd. A lemez kb 20 év alatt kirozsdásodik és nem nagyon érdemes ez után javítgatni sem.
Egy Viadrus márkájú öntvény kazánnal szerintem nem lőttök mellé.
Az öntvény tartósabb a korrodációval szemeben.
A lemezes általában hatékonyabb, mert több csavart raknak bele.
Az öntvény el tud repedni. Pl ha a vészhűtőkör ráengedi a hideg vizet.
Ha új lesz a fűtésrendszer, és nincs erdőd, akkor mérlegeld a gáz fűtést is.
Olyan kondenzációs kazánok vannak, hogy akár fatüzelés alatt tartható a fűtés költsége.
Előbb szakemberrel méreteztesd a fűtésed, hogy hány kW-os kazán kell.
Nekem lemez kazánom van, már 10 éves, semmi baja nem volt eddig.
Ha van benne anyag, 30-40 évet is kibír.
10 év alatt az enyémnek sem volt még semmi baja. :)
Nekem volt lemez is, meg most öntvény.
Ha a hűtőkör közvetlenül a kazánba van vezetve, az kivitelezési hiba. (Egyébként sok kazánnál kizárják a garanciát, ha zárt rendszerbe kötöd, akkor is ha van lefúvó és biztonsági hűtőkör. Mivel a kérdezőnél gáz nincs is, így feltételezem nyitott rendszer lesz...)
A hatékonyságban különbséget nem érzek. Ha megnézzük a gyári adatoknál feltüntetett hatásfokokat, itt sincs jelentős különbség.
Az öntvény persze hogy drágább, mert jóval több vas van benne, ami a súlyából is látszik, ha megnézed.
Bővebben: [link]
Öntvénynél sem mindegy, hogy szürke vagy fekete öntvény. A fekete öntvény sokkal jobb minőségű (az enyém 30 éves és semmi baja)
Állítólag a szürke öntvény nem bír ki sokkal többet, mint egy jó minőségű lemezkazán.
A konkurencia ilyenkor felpörög, természetesen mindenki a legjobbat ajánlja!
Nekem 2,5mm-es lemezből van kazánom, több mint 50 éve működik, lignit brikettel FŰTÖK, jó a hőátadó képessége, kezelése egyszerű, szabályozható,
a hőleadó képessége 30-100°C-ig, takarítani sosem kell, felügyeletet nem igényel!!!!!!! Csak azért írtam, hogy ilyet is lehet csinálni!!!!
06-30-711-8164 ha esetleg FŰTENI AKARSZ!!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!