Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Padlás szigetelésnél, úgy...

Padlás szigetelésnél, úgy jártam el, ahogy a nagy szakértők javasolták-káromra? . Mivel a szigetelés alatt a párazáró fólián a szoba felől megjelentek a harmat cseppek, ami később károsíthatja a fa szerkezetet.

Figyelt kérdés
Kérdésem szedjem fel a fóliát? A gyapot nem fog tönkre menni a párától? Szigetelés 10 cm-es üveggyapot rajta páraáteresztő fólia.

2015. febr. 6. 19:49
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"GRRRRRR! Lófszt!

Az ok valóban az elégtelen szigetelés. A rétegrend rendben van. "

Akkor hogy lehetséges hogy a frissen szigetelt panelokban megjelenik a pára és a penész ? Várom a megfejtést (megfejtésedet) mérnök uram..

2015. febr. 7. 13:47
 12/20 anonim ***** válasza:

Nagy bravúr nincs. A párát folyamatosan termeljük, és ha nem tud eltávozni (az elégtelen szellőzés miatt), akkor felhalmozódik. A panelprogramban a műanyag nyílászárók miatt lett ez probléma. A felhalmozódott pára, ha "hideg" (harmatpontnál alacsonyabb hőmérsékletű) felületet talál, ott lecsapódik. Mivel a kérdező padlás szigetelés kapcsán jelezte a problémát, nem ablakcsere kapcsán, egyértelmű, hogy nem az élhetetlenül magas páratartalom a problémája, hanem a hideg felület. A hideg felület pedig a nem elégséges szigetelés miatt van.

Ha a párás levegőt beleengedjük a gyapotba, akkor ott lecsapódik, és eláztatja a gyapotot. A nedves gyapot meg kb. semmit sem szigetel. Na ezért GRRRRRRRRRRR!

2015. febr. 7. 13:55
 13/20 A kérdező kommentje:
Akkor a 10 cm-es üveggyapotra még 10 cm rakjak rá?
2015. febr. 7. 14:39
 14/20 anonim ***** válasza:
Most magadnak mondtál ellen, a logikád szerint a rossz szigetelés okozza a páralecsapódást. Ne írj hülyeségeket szakmai kérdésekben.
2015. febr. 7. 15:25
 15/20 A kérdező kommentje:
Akkor a nagy szakmai tudásoddal illene válaszolni is korrektül a kérdésre, nem pedig körül írni, mint én laikus " nem elégséges szigetelés " alatt a kevés, vékony szigetelést értem.
2015. febr. 7. 17:00
 16/20 anonim ***** válasza:
90%

Kérdező, nyugi! A másik 60%-os szakmailag inkompetens. Igen, a rétegrended megfelelő, viszont a szigetelésed kevés. A lakásodban jól záró ablakok vannak, a pára nem tud azokon keresztül távozni. Magasabb páratartalmad lett, és az lecsapódik a fólián. A megoldás, hogy legyen melegebb a fólia, ezt a vastagabb szigetelőanyaggal tudod elérni. Ha van lehetőséged, tegyél még 10 v. 20cm-t, de még fontosabb, hogy győződj meg róla, hogy a szigetelés kellően tömör, és hogy nem fúj be alá a szél...

A másik 60%-os, aki be akarja engedni a párát a szigetelőanyagodba egy kretén, próbáld meg teljesen ignorálni az agymenéseit...

2015. febr. 7. 17:18
 17/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!
2015. febr. 7. 20:02
 18/20 anonim ***** válasza:
61%

16-os válaszolóval egyetértek.

A probléma az szokott lenni, hogy ferde tetőre felraknak vattacukor szerű laza (olcsó)üveggyapotot, amit elfúlj a helyéről a szél, összecsúszik az eresz irányába.

Vagy túl keskenyre vágják a hőszigetelőt (kivitelezési hiba), és nem töltik ki vele a hézagot a centis hézagok hőhidak, ezeknél lecsapódik a pára. Ha nem a teljes felületed párásodik, hanem sávokban akkor ilyen jellegű lehet a probléma.

Ha az egész felület izzad, nagy hidegben akkor a hőszigetelésed kevés lehet, bár 10 cm határesetként elfogadható, szerintem páratechnikai szempontból megfelelő kellene legyen. Például ami 8 kg/m3 anyagból nem elég, az 12 kg/m3, vagy nagyobb testsűrűségű anyagból már elég lenne. A Multirock, vagy Deltarock anyagok biztosan jók.

A páraáteresztő fóliának nem csak a portól, és porhó befúvásától kell védeni a hőszigetelést, hanem a huzat hatástól is. A ferde tető alatt a meleg levegő a hőszigetelő paplanon belül az eresz irányából igyekszik az élgerinc irányába távozni.

Próbáld ki, hogy ha felveszel egy orkán kabátot, de alul és felül nem húzod össze, akkor átjár rajtad a hideg.

2015. febr. 8. 13:05
 19/20 anonim ***** válasza:

Szia!

Én csak laikus vagyok.

Friss építkezéskor kell egy bizonyos száradási idő az anyagoknak.

Pl: ajzat beton, vakolat.. annyi plusz vizet hordasz be aminek ki kell száradnia.

Lehet, hogy ha kiszárad megszűnik a probléma - ha egyáltalán volt friss anyag.

Valahol láttam, hogy nem csak hosszába a szarufák közé raknak gyapotot, hanem keresztbe a szarufák alatt is van kb 5cm+légrés a karton felrakása előtt.

Nem akartam a NAGYOK dolgába szólni, de remélem segíthettem.

2015. febr. 8. 20:02
 20/20 anonim válasza:

Padlásra 10 cm gyapot elég sovány, ezt biztos nem "szakértő" javasolta. A rétegrend jó egyébként, csak hát nem szigeteltél eléggé vastagon, a fóliánál a hőmérséklet a harmatpont alá esett, és a pára kicsapódott.

A helyedben felszedném a páraáteresztő fóliát, legurítanék még egy 10 cm-es réteget, majd fólia vissza. Hosszútávon a pénztárcád és a födémed is jobban jár vele.

2015. febr. 23. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!