Törmelékkel betemetett gyűrűs kút kiásása, belekezdjek, vagy ne kezdjek bele? Vízet biztosan hozna.
Vizet tutira hozna, mert a szomszédé is jó vízet hoz, ezt valamiért még vagy 50 éve, talán az olcsó víz, vagy a sok emésztő, kisgyerek, kommunista lobbi miatt megszüntették.
Jó vízellátottságú területen fekszünk (néha még a pince aljában is kis víz van) szóval víz biztosan lenne a kútban.
Két dologtól tartok:
1 írták, hogy az ilyen beásott kutakban keletkezhetett kéndioxid, ami szinte azonnal ölő mérges gáz.
2 félek attól is, hogy miközben ások lent, elfogy a levegő, valahogy szellőztetni kéne.
Hogyan tenném?
Építenék a kút fölé egy támaszékot, majd kötélbiztosítással a derekamon tisztítanám lefele a kutat a törmelékektől. A nagyobb beton, kődarabokat, stb (ki tudja mi lehet még benne) kötéllel húznám fel a felszínre (először lent rákötném a kötelet, majd felhúznám).
A kút többi részét vízzel tisztítanám le, majd egy ideig szivattyúval húznám ki a koszos vizet.
A feladat nem lesz egyszerű, de nem lehetetlen.
1. Az ilyen munkának ne állj neki egyedül, max addig tudod csinálni, amíg a törmeléket ki tudod rakni. Ez kb 1,6 méteres mélység.
2. A támaszték legyen háromlábú, megfelelően erős tekerőberendezéssel, 2 emberrel a felszínen akik felhúzzák a sittet. (drótkötél, erős csatlakozás a vödörhöz, stb)
3. A kútból mindig úgy jövünk fel, hogy belelépünk a vödörbe, és felhúznak. Játéknak itt helye nincs!
4. Ha két méteren már jön a talajvíz, akkor az szívás lesz, mert a törmelékben nehéz lesz úgy lefelé haladni, hogy jön a víz.
5. Szivattyú az kelleni fog, ha valóban jön a víz, egy zsompot kell csinálni a szivattyú fejének, akkor talán tudsz mellette folyamatosan haladni.
Alatta kell lenned, ha haladni is akarsz! Ha minden alkalommal előbb téged húznak fel, akkor sosem végzel, dupla munka, dupla kötél, stb.
Itt meg kell bízni a kintiekben, a sitt megy a vödörbe, felhúzzák, kiöntik, vödör vissza. Ezért is írtam, itt játéknak helye nincs!
Hidd el, értem. Ástam már pár kutat. A 10 kg-os betontörmelék simán belemegy egy vödörbe.
Mi kb 35 cm átmérőjű vödröt használunk, 25-35 kg max terheléssel.
Egyátalán nem veszélytelen egy ilyen kút kitakaritása .
Kockára teszed az életed 80-100 ezer forintért .
Csak azért mert olyan egyszerűnek látszik.Temetkezésed árán 2 ilyen kutat is kitísztitanak .
Mérges gázzal nem találkoztam egyszer sem, a törmelék nem termel semmilyen gázt. Levegő van a kútban ne aggódj, a cigiszünetre sem szoktunk mindig feljönni.
A problémát a szerszámok jelentik, a nedves környezet, az alacsony hőmérséklet, és a görnyedt testtartás.
Ezért kell viszonylag sűrűn cserélni valamelyik kintivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!