Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » A vízórát magamnak kell...

A vízórát magamnak kell cserélnem, folyik a hollander alatt a víz. Hogyan tudom orvosolni?

Figyelt kérdés
A vízórára az van írva, hogy Qn 2,5. Milyen tömítőgyűrűt kell vennem bele, és milyen méretű kulccsal kell felcsavarnom (Ugyanis abból is nagyobbal rendelkeztem, mint kellene)?
2014. dec. 7. 14:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Kérdés hogy melyik oldalon folyik.Ha a bejövőn akkor blompálva is lehet,és a vízmü dolga .Ha óra után ,az a te dolgod már .Jobb ezt szakemberre bízni .
2014. dec. 7. 14:26
 2/11 lalalalalalala és la ***** válasza:
Szólj a vízműnek! Ugyanis az óra utáni 8 cm. még az övéké. Ha esetleg megsérül az óra akkor még büntetést is fizetned kell. Én nem kockáztatnák.
2014. dec. 7. 16:13
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

1. Mi az, hogy magadnak kell cserélni? Minek kellene? Ki mondta? (Jogi ügyeknél az sem mindegy, hogy családi ház aknában lévő vízmérője, vagy panelházban lévő egyedi mérő, amit csak a házon belüli vízelosztásra használnak a lakók.)

2. Azért kell cserélni, mert folyik a hollanditól a víz?? Vagy már kicserélted, és utána folyik, csak az igeidőket nem egyeztetted a mondatban?

3. A tömítés méretét megtudod, ha egy alkalmatos mérőeszközzel megméred a menetes részt. Elég körülbelülre, mert ennél nincs úgy, hogy 17-es, 18-as, 19-es, stb, hanem van mondjuk 3/4 colos, 1 colos, vagyis ha elméred két mm-rel, akkor is a megfelelő méretet adják neked a szaküzletben. (Egy col 25,4 mm.)

4. A hollandihoz szükséges kulcs méretét megtudod, ha megméred a hollandit, mm-ben. A nagyobb kulcs jó eséllyel elforog rajta. Vegyél vagy kérj kölcsön egy megfelelőt, egy állítható kulcs is megteszi.

De a kérdés alapján jobban jársz, ha nem fogsz neki magadban.

2014. dec. 7. 17:05
 4/11 anonim ***** válasza:
0%

A vízmérőhöz nem szabad nyúlni.kivéve, ha házi barkács.

Bemész a vízműirodába, és bejelented.

Ennyi.

2014. dec. 7. 17:40
 5/11 A kérdező kommentje:
Igen, számomra is érdekes, ugyanis igen sok emberrel beszéltem, és mindenki ugyanolyan meglepődéssel fogadta, de ettől függetlenül mifelénk (Szolnok, VCSM Zrt.) még ez a gyakorlat, bármennyire is nem szeretném, hogy ez így legyen. Maga az ügyintéző mondta, hogy a vízóra cseréjéről saját magamnak kell gondoskodnom. Az ő feladatuk csak a cserét követő hitelesítés (plombázás). Nos ez azért faramuci helyzet, mert én más városban lakom, mint ahol cserélni kell az órát, és eljutnom oda igen necces, tehát nem tudom mindennap megtenni. A tisztánlátás kedvéért; ez egy társasházi lakás (jelenleg üresen áll, és senki nem tud bejutni rajtam kívül), aminek pontosan a mellékmérőjét kell cserélnem (ami csak a lakásom fogyasztását méri). A cserét már megcsináltam, de a bejövő oldalon folyik a víz. A régi vízórát be vittem, minden regisztrálva lett, már csak a plombázásra kellene időpontot kérnem, de amíg csöpög a víz, addig nem merem megtenni. Egyúttal megválaszoltam azt is, hogy miért nem tudok lemérni egy paramétert sem a vízóra körül. Igen, én csesztem le, mert nem számoltam azzal, hogy folyni fog a víz, de a történéseken ez már nem változtat. Ha van rá mód szeretnék már célszerszámmal odamenni a lakásba, és egy füst alatt letudni a hitelesítést is. Ha akad olyan szaki aki mégis tudná fejből a hollandi átmérőjét (amennyiben ez a Qn 25 egységes), azt örömmel venném. A 3/4 colnál biztosan nagyobb
2014. dec. 8. 02:55
 6/11 A kérdező kommentje:
Ja, a csere az óra érvényességi idejének (8 év) lejárta miatt szükséges. És mielőtt valaki belekötne tunom a Qn: 2.5/m3
2014. dec. 8. 02:59
 7/11 anonim ***** válasza:

Hát én szereltem lakásokba vízórákat valamikor régen, de már nem emlékszem a méretekre...

A neten viszont az megtalálható, hogy Qn 2,5 vízóra 3/4-es, tehát a menet feltehetőleg 1"-os. De ha viszel egy másfajta tömítést is, abból nem lehet baj...

Ha eszemben lesz, majd megmérek egy ekkora hollandit, szerintem 30-as vagy 32-es kulcs szokta fogni, viszont ez már nem annyira lesz atombiztos megmérve sem, mert ez lehet egyedi, gyártmányonként.

2014. dec. 8. 05:20
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
bárhol is lax, bemész egy vízszerelési, vagy szerelvény boltba, ott segítenek, és akár többféle tömítést is elvihetsz, aztán ami nem kellett visszaveszik. egy jobb boltban még szerszámot is kölcsönöznek.
2014. dec. 8. 11:24
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem találtam itthon ilyen hollandit, de ez tényleg jó ötlet, egy szaküzletben megmondják neked.
2014. dec. 8. 16:46
 10/11 anonim ***** válasza:
95 %, hogy 3/4-es lesz, de egy tömítés 20-30 Ft, ha viszel magaddal 3 különböző méretűt, nem lősz bakot.
2014. dec. 8. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!