Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Melyiket éri meg? Építés vagy...

Melyiket éri meg? Építés vagy felújítás?

Figyelt kérdés

Örökölt párom egy "kocka" házat,mely a 50-60 as években épült 85 nm.

épp azon tanakodunk mitévők legyünk.Újítsuk fel amelybe beletartozik egy teljesen új tető csere födémmel együtt (leier vagy Winnerb.)plusz szeretnénk még hozzáépíteni egy 16 nm-es új konyhát korszerű falazattal teljes ajzat szigetelve lenne az egész épület, új gépészettel vezetékkeléssel .külső homlokzat szigeteléssel (10-12 cm )

Voltaképp a fűfalak kivételével mindent újra csinálnánk

Vagy ezt az épületet lebontani és teljesen új házat építeni a helyére ,a telek és közművesítés meg van,nem kell venni telket.

kb 15-18 milliót szánnánk az új házra kb ekkora méretben,vagy erre költsünk 10 milliót.

Melyikbe éri meg bele vágni?

Valami tanácsot vagy véleményt szívesen elolvasok ,hallgatok.

Előre is köszönöm!!

2014. dec. 1. 08:40
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
90%
Ha van egy kockaházatok akkor szerencsések vagytok. Vétek lenne elbontani. Még akkor is ha mindent szét vertek benne mert gondolom kb így lesz. Ha hozzátoldtok szigeteltek + új tető senki nem mondja meg hogy nem új az egész. És egyébként anyagilag is őrült pazarlás lenne egy meglévő házat lebontani. Már a bontás elszállítás és a sitt lerakása is egy kissebb vagyon. Felén sokan csináltak pont ilyen felújításokat aki nem tudja hogy előtte ott kocka ház volt azt gondolná az egész új.
2014. dec. 1. 09:55
 2/16 anonim ***** válasza:

Én felújítottam egy házat, kb. mindent kicseréltünk és azt gondolom soha nem lesz olyan mint egy új amit az igényeknek megfelelően terveznek és építenek fel.

Soha még egyszer nem csinálnék ilyet, csak sajnos nem volt egy összegben a kezemben az összeg amire szükség volt és csak így tudtuk.

Mindig maradnak benne kompromisszumok ami a régi építés miatt amit csak így, vagy úgy lehetett megcsinálni. Olyanokról, hogy tájolás, jobb elosztás már nem is beszélve.

Így aztán ha egyszer lehetőségem lesz rá mégiscsak építeni fogok.

A sitt lerakás a legkisebb probléma, csak a felújításból 5 hatalmas traktor pótkocsival elvittek ingyen, csak fel kellett rakni, betöltik vele az utakat. Nem ez volt a legnagyobb gondunk. A bontott téglát meg be lehet építeni újra, az nem hulladék.

2014. dec. 1. 12:30
 3/16 A kérdező kommentje:
a tájolás és telek optimális helyen van,meg kell nézni egy statikussal ,hogy mennyire lehet variálni ,tervezgetni,a helyiségek alja hajópadlós ami alatt semmi szigetelés csak föld,régi cement lapos a többi helység,van mit költeni rá ,de azt nem tudni ,hogy megéri-e? vannak mind 2 oldalról érvelések ,ezért kezdek el kutakodni infót gyűjteni hogy mégis mi a reális dolog,megoldás.
2014. dec. 1. 12:52
 4/16 anonim ***** válasza:
Érdemes lenne szakember véleményét kikérni. Egyébként a felújítás anyagilag biztosan kedvezőbb. Ez meg, hogy a sittet ingyen elviszik.. Jó hagyjuk már, téged nem fog vigasztalni, ha a gyakorikérdéseken valakinek állítólag elvitték ingyen utat tölteni, neked meg a gatyád is rámegy a bontásra, meg az elszállításra.
2014. dec. 1. 15:29
 5/16 anonim ***** válasza:

Hja, felújítani olcsóbb az tény. Kérdés mennyit szántok erre a célra.

Szerintem ha ki kell cserélni a tetőt, a mennyezetet, gondolom új kémény is lesz, új ereszcsatorna, új nyílászárók, új burkolatok, új épületgépészet, víz, villany, új csatornázás, új fűtés, új beltéri ajtók, új fürdőszoba, új hőszigetelés, új aljzat szigetelés, gondolom a hajópadlók alá beton, szigetlés és új burkolat, új konyha. + hozzáépítés.

Tulajdonképpen a határoló falakhoz ragaszkodtok? Mert más nem marad. És a végeredmény egy felújított, vagy egy új ház.

Pénz kérdése minden.

2014. dec. 1. 18:39
 6/16 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem az ilyen régi házakkal az a legnagyobb baj, hogy alulról nincsenek szigetelve ill. általában az alapozás sem a legmegbízhatóbb.

A ház, ahogy leírtad, gyakorlatilag haszontalan, a külső falakon kívül minden menne. Újat építenék.

2014. dec. 1. 18:49
 7/16 anonim ***** válasza:
Akkor miért csinálják mégis sokan azt, hogy a külsőfalakon kívül gyakorlatilag semmit sem tartanak meg, mégsem bontják el? Rengeteg ilyet látok és még csak azt sem lehet mondani, hogy azért mert szegények, mert pl. olyan környéken is ez van, ahol egy romos házat telkestől is 30 millió megvenni, aztán szinte teljesen szétverik, alig marad valami, de marad utána meg felújítják, de úgy, hogy szerintem nekem az egész új házam nem ér annyit, mint mondjuk az a tető, amit azok rátesznek...
2014. dec. 1. 21:02
 8/16 A kérdező kommentje:

Már az is megfordult a fejünkbe,hogy építünk egy újat,nézegettük a könnyűszerkezetű házakat. max 18 milliót szánnánk rá.De előbb megnézzük egy statikussal meg egy építő mérnökkel ,mit tudnánk kihozni belőle.

látom két táborra szakadt a tanácsadás.

2014. dec. 1. 23:07
 9/16 anonim ***** válasza:

7 -es ez valóban érthetetlen, ha 30 a romos ház, meg kb. annyi a felújítás ahogy írod, hogy a tető ára a házad értéke, akkor miért ragaszkodnak a régi falakhoz. Az egyetlen dologhoz amivel gondjuk lehet. Most nem az, hogy összedől, de hőhíd, páralecsapódás, alászigetelés, a régi vakolat minősége, amiken nem nagyon lehet már változtatni pedig nem a falak kerülnek sokba egy építkezésnél.

Szerintem az lehet a nagy különbség, hogy a 18 millió bőséggel elég a felújításra, sőt még a fele is. Kényelmesen meg lehet csinálni mindent, nem kell aggódni a pénz miatt. Építkezésre meg szűkösebb.

Szerintem itt igazi jó tanácsot nem lehet várni, mindenki csak írja a saját véleményét, tapasztalatát, miközben nem vagyunk se építészek, de még csak kőművesek se éppen van egy házunk amibe lakunk, azt ismerjük. Meg a saját pénztárcánkat.

Meg kell nézetni olyan építésszel aki nem csak az íróasztal mellett üldögél, hanem végig viszi az építkezést, tud csinálni költségbecslést és a konkrét házat és igényeket megismerve IGAZI tanácsot tud adni.

Valljuk be, itt amit csinálni tudunk az laikus puffogtatás. Élőszóban is ugyanez megy, sajnos én is a hatása alá kerültem amikor dönteni kellett, hogy hozzá nem értő emberek teljesen határozottan állították, hogy ők aztán tudják mit hogyan kell.

Szakember, szakember, szakember. Legalább három véleményét kérjétek ki és elfelejteni ezt az oldalt ilyen kérdésekben, mert ezek az egyáltalán nem szakmai laikus vélemények befolyásolják a döntéseitek tudat alatt is, aztán senki nem ismeri a konkrét pontos helyzetet és nem vállal felelősséget semmiért amit leír.

2014. dec. 2. 09:36
 10/16 A kérdező kommentje:
Teljesen igazad van nem is az itt mondottak alapján fogok dönteni.Sok mérnök ismerősöm van ,köztük statikus építő mérnök és tervező is.van olya kőműves aki pár újházat felépített.Csak kiváncsi voltam milyen érdwkességeket,tanácsokat infokat hallhatok olvashatok.
2014. dec. 2. 10:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!