Mennyire jók a levegő-víz hőszivattyúk egy családi ház kifűtésére, és HMV termelésre?
105nm a fűtött alapterület(egyszintes). Padlófűtés mindenhol. 2,8m belmagasság. Porotherm 30K tégla. 12cm grafit homlokzati hőszigetelés. 10cm lépésálló eps a padlóban. 10cm XPS az alapon. 25cm kőzetgyapot a födémen.
Ehhez mekkora hőszivattyú kell?
teljesen jok. mindket szomszedom levegos hoszivattyuval fut. Igaz nekik jobb a szigetelesuk mint neked.
A meretezes meg szakember dolga.
Nekem nem volt bátorságom meglépni, bár kacérkodtam a gondolattal majdnem egy évig. Számoltam a hőigényemet, olvastam a szakirodalmat, és a gyártók honlapjait, meg a COP értékeket. De ugye mennél inkább szükség lenne a fűtésre, a levegő annál hidegebb és drasztikusan romlik a levegős hőszivattyú COP-je. Az áramszolgáltató meg csak akkor ad H tarifát, ha legalább 3 az éves COP átlaga!!!
Nomeg a zajtól is tartottam, nekem úgy kellett volna letelepíteni, hogy a szomszéd háza, és az én házam közé. Verődött volna a hang oda-vissza.
Végül földszondás hőszivattyút építtettem - bányakapitánysági engedélyezéssel és régészeti felügyelettel...
Ja, és a gázkazánt megtartottam, tehát párhuzamosan 2 hőtermelő egységem van. Számításaim szerint a 10 kW-os hőszivattyúm addig kifűti a házat, míg a napi középhőmérsélet nulla vagy mínusz egy-két fok körül van (azaz éjszaka -7 fok van, nappal meg mondjuk +10)
A Meteorológiai Szolgálat honlapja alapján 5-6 olyan nap van Magyarországon, amikor a napi átlaghőmérséklet -5 fok alatt van. Na ezen napokra átkapcsolok gázkazánra és nem 39 fokos előremenővel dolgozok a radiátor körre...
Amúgy előtte hőszigeteltem. A födémen levő 20 centis kőzetgyapotomat lecseréltem fújt, zártcellás 7 centis habra, illetve a 3 szintes 10x10-es kádár kockám a homlokzatra 10 centis hungit kapott nem pogácsázva, hanem telibe kenve.
Mivel a falazat, ablakok hőátbocsátásából számolt, illetve a téli valós gázóraállásokból számolt téli hőigényem jó közelítéssel megegyezett, így mertem belevágni a hőszivattyú építésbe.
Az általad közölt adatok jó kiindulási adatok lehetnek, de minden függ a kivitelezés minőségétől. Nekem a párazáró fóliát oly mértékben trehányul tették fel a födémszigetelő kőzetgyapot alá, hogy a levegő be tudott jutni a tetőtérbe kintről, és baromi sokat kellett fűteni, hogy meleg legyen a gyerekre. Emiatt kellett a fújt hab, a kőzetgyapotot kidobtam... Mostmár korrekt a falak, a födém belső felületi hőmérséklete...
készíts költségvetést, mert kis alapterületen sokára térül meg; bár sokat kell fűteni.....
mindenképp szakember és méretezés és számolgatás, hogy megéri-e az a befektetés.
Ne csak a befektetési oldalt nézzed. Futtass végig egy költségelemzést pl. egy tíz éves üzemeltetésen is.
Nem mindegy ugyanis, hogy 130 forintos gázzal, vagy 25 forintos H tarifás árammal fűtesz 4-es COP-vel.
Ha ugyanis az éves átlag COP-d 3 fölötti, akkor a hőszivattyús rendszerrel a fánál is olcsóbban fűtesz.
De nem kell ezt bemondásra elhinni, kezdj el számolgatni. Én is hosszú ideig tanultam, számoltam, elemeztem éjszakánként...
Kerdezo:
mindenkeppen csinalj jo szigetelest a hazra. ha most epitkeznek, en tuti passzivhazban gondolkodnek.
Kedves Kérdező!
Nekem is levegős hőszvattyúm van, kb ugyanakkora házra, ugyanazon paraméterekkel. Mindenképp számoltass hőszükségletet egy szakemberrel, de nekem is elég lett egy 8 kw-os hőszivattyú, szerintem ez a te esetedben sem lesz máshogy.
Ha nincs bent a telken a gáz, mindenképp megéri ezt választanod..
Nagyon sokba kerül mire beviszik a házba a gázt. Annyiból meg kijön már a hőszivattyú, és akkor még fűtés mellett, nyáron hűtheted is a házad)
üdv hufi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!