Hét végén lehet nagy zajjal járó építkezés a szomszédomban? Érden lakunk, csendes kis utcában.
Azért ez nem teljesen így van,ahogy a válaszolók írják.
Helyi rendelet szabályozhatja a zajjal járó tevékwnységek végzését. Nálunk például (lakótelep) van ún. csendrendelet, aminek alapján pl. vasárnap még porszívózni sem szabad, nem hogy felújítani, fúrni, faragni, szombaton pedig csak délután 2-ig. 30 ezer forint lehet a büntetés.
A helyi önkormányzatnál lehet erről infót szerezni.
Nem igaz, hogy mindent el kell viselni, bizony vannak korlátozások.
Természetesen nálam is volt már egy-két felújítás, de szigorúan hétköznap. Nem sokkolnék több száz lakót a környezetemben, azért, mert én nem akarom megoldani a hétközbeni zajongást. Megoldom, nekem ennyi a dolgom, szerencsére nincs sűrűn szükség ilyesmire.
Egyébként tudnék mesélni a lakótelepi zaj-helyzetről, megérne egy misét, de részben az én hibám volt, hogy rosszul választottam lakóhelyet, ha megérem a nyugdíjas-kort, csndes vidéki, eldugott helyre költözöm leélni a maradék kis életem, ha méh lesz ami marad..
Nekünk speciel volt olyan, hogy hónapokig vártuk valamelyik mesterembert és hétvégén tudott jönni... Pedig mindig itthon vagyunk, bármikor jó lett volna. Úgyhogy ilyen is van.
Szerencsére családi házban lakom és a közelben nem lakik tartósan senki, bár nyáron így is folyton füvet nyírt valaki a dűlőben, s itt elég jól terjed a hang. Ez speciel minket nem zavar, ez ilyen.
Laktam panelban is, tudom, milyen, amikor a tehetségtelen kisgyerek trombitálni tanul, de azt is, hogy milyen, amikor a felettem lakó öregasszony beszól, mert előző nap az extra halk pianínómon gyakorolni merészeltem este 7-től fél 8-ig (akkor már elvégeztem a zeneiskolát, annyira idegesítő csak nem lehetett az egész egyszerű Bach-darab), s ez őt zavarta az olvasásban.
Az viszont igaz, hogy vannak szabályozások, de ezeket nem ismerem, gondolom, mindenütt másmilyenek.
Végigolvastam a kommenteket, köszönöm szépen !
Az első néhány válaszból megtudtam magamról, hogy egy kötekedő, összeférhetetlen ember vagyok - őket nem célom meggyőzni arról, hogy egy átlagember hét közben dolgozik, s csak hét végén tud a saját lakásában/házában pihenni, feltöltődni. Nem kisebb fúrásról - faragásról van szó, hanem házépítésről, ami bizony, főleg kezdetben óriási, folyamatos zajjal jár. Igen, tudom, el kell viselni, hiszen amikor mi is építkeztünk a mi akkori szomszédaink is elviselték az építkezésünk zaját.
Hogy ki milyen munkarendben dolgozik, arra nem térnék ki bővebben, csak annyit, hogy az emberek általában hétfőtől péntekig 8/9 - től 4/5-ig dolgoznak.
Nagyon szépen köszönöm azoknak a segítő válaszát, akik megértették, hogy nem kötekszem, hanem tudni szeretném a jogaimat - kötelezettségeimet, mert hallottam, sok helyen hét végén még a fűnyírás is tiltott.
minden önkormányzatnak van RENDELETE a helyi zajhatárértékekről és a zajjal járó tevékenységek szabályozásáról.
Jellemzően VASÁRNAP nem engednek zajjal járó tevékenységet/ 50 decibelt meghaladót /
Szombaton idő korláttal pl 10 órától szoktak ilyet engedni. Jellemzően 60 decibelt meghaladó értéket nem szoktak engedni.
Építési engedélynek szokott lenni ilyen fejezete is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!