Tetőteres vagy sima földszintes családi ház?
Kedves leendő válaszadók! :)
Építkeznénk párommal, már folyamatban van egy tetőteres ház vázolgatása, de kételyeim vannak. Egyikünk sem szeretne tetőtereset, de az építész rábeszélt mert hogy olcsóbb. Tetőteresnél kb 100m2 alapterület lenne elég, földszintesnél 150.
Tételezzük fel, hogy van egy 100m2 alapterületű ház, aminek beépítenénk a tetőterét. Akkor ugyebár fel kell építeni a 100m2-et, vasbeton födém, lábfal, koszorú, magastető --- nagyon leszigetelve. Lehet hogy ez olcsóbban jön ki mintha 150m2 földszinteset építenénk fagerendásat, alacsonyabb hajlásszögű tetővel?
Gondolom az olcsóság csak a szerkezetkész állapotig igaz, mert burkolni, vill-víz-fűtésszerelés minden szinten kell + tetőteresnél a lépcső is elvesz alapterületet, illetve szintén pénzbe kerül.
Valaki tudna esetleg tanácsot adni mit tegyünk? Mi is spórolni szeretnénk, azért választottuk a tetőtereset, de jobban átgondolva kétséges, hogy valóban sok pénzt lehetne megtakarítani vele.
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Nagyon köszönöm a válaszokat!!
Valószínű, hogy egy kisebb földszintes mellett fogunk dönteni, ahogy Tibor ajánlotta, későbbi tetőtér beépítési lehetőséggel. A talaj-hőcserélős-szellőztetésnek utánaolvastam, bár nekem új, de nagyon szimpatikus! köszönöm az ötletet.
Sokat számolgattam tegnap, először a garázst is szerettem volna beépíteni a házba, de az elég nagy +költség lenne...(36m2 x 160e ~~ 6mill, egy garázsért.. enyhén sok...) Amit megspórolunk ezen, befektetjük szellőzésbe és szigetelésbe.
Köszönöm a segítséget!
Úgy néz ki a földszintes mellett döntünk:)
Elég fontos szempont, hogy minél olcsóbban kihozzuk, de nem az anyagminőségen, hanem inkább a formákon, stb szeretnénk spórolni. Ha a ház mondjuk négyzet vagy téglalap alakú lesz, egy 30°-os kontyolt tetővel, gondolom kevesebből ki lehet hozni mint egy bonyolultabb formát, vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!