Passzív ház építése. Tényleg olcsóbb, és tényleg jobb a megszokottól?
Elvileg nem is kell bele tégla...
Na a kérdés adott.
Egy 110-120 négyzetméteres egyszintes családi házat szeretnék pár év múlva építeni, de más most érdekel ez a "technológia".
Érdemes?
téglával is kivitelezhető és bármi mással is, a hozzá tartozó vastag szigeteléssel plusszba számolni kell. ezért jóval drágább egy normál háznál, nem beszélve a technológiárol/kivitelezésről. itt mindent spec anyagokkal tömítenek, ragasztanak, fednek. aztán a dög drága épületgépészet is ott van.
ha van pénzed érdemes(110-120m2 - kb 25-30 milla).
de a neten sokat találsz róla.könyvek, doksik, honlapok, falszerkezetek, gépészetek.....
1 vagyok. és közben számolhatod, hogy mikor is térül meg mindez.100-120m2 hez pl drága és soká térül meg a hőszivattyú.
sokan jobban hajlanak a sokkal olcsóbb természetes (bio?)anyagokhoz és egy alacsony energiájú házhoz. a spórolt milliókból évtizedekig fűthetsz. vagy napkollektor ill. napelemre használhatod a spórolt pénzt, és máris akár önfenntartó házad lesz
Nem éri meg.
Ha a gáz és az elektromos áram ára megtriplázódik, esetleg akkor.
Építenek ugyan ilyen házakat, de jellemzően azok, akiknek a plusz 15 milla nem jelent gondot.
Mintha nem ugyanarról beszélnél, kedves kérdező. Szerintem az "olcsóbb" jelzőt könnyűszerkezetes házzal kapcsolatban olvastad. A passzív ház mindig jelentősen, (20-30-50%-kal drágább) mint a hasonló alapterületű hagyományos ház.
A passzív ház azt jelenti, hogy bizonyos szigorú (elsősorban) energetikai előírásoknak meg kell felelnie a háznak. Beleérte a nyílászárókat, födém és homlokzatszigetelést stb. stb.
És általában jelentősen alacsonyabb az energia felhasználása, mint egy hagyományos háznak - elsősorban az alacsony téli fűtésköltség miatt...
Jó kérdés megtérülésről beszélni. Sokat gondolkodtam erről, mielőtt a hagyományos házamat nekiálltam szigetelni és napelemezni. De általában bizonyos dolgokkal kapcsolatban én nem számolgatom, hogy mikor térül meg. Egy fürdőszobával kapcsolatban sem tudom megmondani, hogy mikor térül meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!