Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Szeretnék belevágni én is egy...

Szeretnék belevágni én is egy központi fűtés rendszer építésbe. Hogy kezdjem el?

Figyelt kérdés
Röviden leírom mi lenne a rendszerben, Kazántól-kazánig kb 75 méter leágazásokkal együtt.7 radiátor lenne egy 1000 literes puffer, és egy 23 kw vagy nagyobb vegyes tüzelésű kazán, és egy keringető szivattyú, és persze nyitott kétcsöves rendszer,5 rétegű müa csővel. Hogy kezdjem el?Kérdéseim: Milyen cső átmérővel induljak a két csöves megoldáshoz? És milyet használjak végig? Radiátor leágazásoknál kell e kisebb átmérőt használni? Hogy tudom kiszámolni mekkora szivattyú kell? Kell e e légtelenítő a rendszerbe vagy az utolsó radiátor közelébe?Üdv: Józsi

#központi fűtés #központi fűtés házilag
2014. febr. 21. 19:50
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom,nem szeretnék 100 ezreket fizetni egy embernek,aki lehet ,h csak csinált szerelő.

Közben gondolkodtam,amit írtatok és csináltam egy másik elméleti rajzot,lehet ez is szar, de azt úgy is közlitek :)

[link]

2014. febr. 22. 15:16
 12/23 anonim ***** válasza:

Szerintem 1-2 óra tanácsadásra 10-20 000.-nél többet nem merne elkérni senki, ami még mindig nagyságrendekkel olcsóbb a javítás költségeinél.

A rajzodon egyébként csak a kazánvédő szelep a jó.:)

2014. febr. 22. 15:54
 13/23 anonim ***** válasza:

ezen semmi sem jó. először is, a kazánt, puffert, csöveket és radiátorokat méretezni kell, különben vagy hideg lesz, vagy sokat fog zabálni a kazán. nem olyan egyszerű ahogy te gondolod. bízd szerelőre.

ilyen lenne a rajz:

[link]

csak ez zárt a kazán felé, de megoldható a nyitott is.

2014. febr. 22. 16:21
 14/23 anonim ***** válasza:

8-as vagyok... a linkem arra a kérdésedre szólt,hogy tudod kiszámolni mekkora szivattyú kell.

A laddomatot nem linkeltem (keress rá ha még nem tetted meg),nálunk jön megy az áram és így nem kell szaladni a kazánhoz amikor már dübörög rendesen. Mi azért a házba tettünk egy kályhát,hogy ha tartósan nincs áram akkor se fagyjunk meg.

Az utolsó rajzodnál ahogy az előttem lévő is írta nagyon nem jó sok dolog.

2014. febr. 22. 18:34
 15/23 A kérdező kommentje:
Az első rajzom hasonlít erre amit linkeltél annyi különbséggel,h ott nincs kazánköri szivattyú,de arra is azt mondták,h szar!
2014. febr. 22. 22:39
 16/23 A kérdező kommentje:

[link]

Két kört rajzoltam a puffer bekötésre, melyik a hatékonyabb?

2014. febr. 25. 09:11
 17/23 anonim ***** válasza:

Jól látom,hogy 1500 literes lett a tartály a kezdeti 1000-hez képest???

Az új rajzodhoz nem tudok mit hozzászólni,de azért azt megkérdezném,hogy milyen féle fajta kazánra gondoltál?

2014. febr. 25. 10:07
 18/23 A kérdező kommentje:

Igen nagyobb lett,elméletben 1200 literes kellene,csak olyat nem gyártanak,azt nem tudum,h lehet e összekötni egy 1000 L és egy 200 L-t.

Vegyes tüzelésű min 23kw fával.

[link]

2014. febr. 25. 11:04
 19/23 anonim ***** válasza:

A második rajzod azért is nem jó, mert nem a pufferből van kikötve az elmenő vezeték (szekunder) hanem a tartály becsatlakozása elötről. A radiátoros kőrt nyugodtan csinálhatod zárt rendszerre. A másiknál ha ragaszkodsz lehet nyitott a rendszer de lehet zárt is. Csak akkor be kell építeni egy biztonsági túlfűtés gátló hőcserélőt a vegyes tüzelésű kazánod előremenő vezetékébe. Ez olyan elven működik hogy: Érzékeli a túlfűtést, kinyit a hozzá tartozó szelep és a hálózati hideg vizet keringteti a saját csőkígyójában (ez van a tartály belsejében) addig míg meg nem szűnik a forrás és vissza nem hűl a víz a megfelelő hőmérsékletre. Ezzel meg vagy védve akkor is ha áram szünet van meg akkor is ha eszetlenül megrakod a kazánt.

[link]

2014. márc. 2. 16:26
 20/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm 19-es a segítséget,utána fogok olvasni. De a második már nem él a tervezésben,hanem ez van most [link]
2014. márc. 3. 11:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!