Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Az új vegyestüzelésű kazánnál...

Horvath26 kérdése:

Az új vegyestüzelésű kazánnál miért jön vissza a füst ahelyett, hogy a kéményen menne ki?

Figyelt kérdés

Vettünk egy régi családi házat amit elkezdtünk felújítani. Egy köműves vállalkozót megbíztunk a kivitelezéssel.

A házban szerettünk, volna vegyestüzelésű kazánt elhelyezni, mihez a fűtés szerelő el is készített. A köműves vásárolt a tüzépen egy Schiedel Uni kéményt 200 mm-es átmérővel 7m magasat. Fel is lett építve még hozzá úgy, hogy a kazán a háznak neki épült melléképület pincéjében lett elhelyezve és a ház tűz falán támaszkodva lett felépítve a ház gerincétől kb 60 cm távolsággal arébb. A kémény így a földről nézve egy vonalban van a gerinccel a köműves szerint feljebb lóg legalább 10 cm-el.

A kazánt bekötötték, két darab 90°-os 160 mm-es átmérőjű könyökkel.

De begyújtáskor után ha kinyitjuk a kazán ajtaját a füst szembe kijönn az ajtón nem pedig a kéményen megy ki a csukott ajtó mellett is csak a kazánon belül kering a füst és csak egy része távozik a kéményen, de a kéményből kilépve is vagy vízszintesen vagy lefelé hozva távozik.

A fűtés szerelő szerint a kémény alacsony, ő szerinte meg kén toldani, úgy, hogy a gerinc felett legyen legalább két elemmel. A környéken lévő házaknak is legalább 40 cm-rel túl lóg a kéményük a tetőgerinceken. Ezt, ő úgy álapította meg, hogy tükröt tartott a kéménybe és azt mondta , hogy nincsben a csőben semmi, a kazán füstcsöve nem lóg túl a bekötésen tehát szabad útja lenne a füstnek. A kéménybe begyújtás előtt egy papír égettet el ami lefele esett a pernyéje, de miután a kazán fel melegedett újból megpróbálta és lebeget de nem szállt fel felé.

A köműves szerint így tökéletes a magasság ahogy ő csinálta szerinte rossz a kazán (Viadrus 5 tagos öntvény kazán 260 ezer volt az ára.) Más ismerősöknél úgyanígy bekötve ahogy a fűtésszerelő bekötötte működik.

Ismerősök szerint a kéményre rakjunk fel nyomásfokozó szélkakas szerű tárgyat.

Ebben kérném a segítségét, hogy hogyan tovább melyik szakembernek adjak igazat, és mit javasol mit tegyek, hogy végre ne fulladjak meg a füsttől?

ui. Más kémyényeken szoktam látni ilyen saválló kúpot, nekem olyat nem raktak rá a fedlapra, az nem lenne szükséges?

2014. jan. 17. 18:35
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
19, A miénk több mint 1 m rel alacsonyabb ,és nem jön vissza s fűst szeles időben sem .De itt nem ez a probléma,hanem egyátalán nem akar a füst felfelé szállni .
2014. jan. 17. 22:25
 22/30 anonim ***** válasza:
100%
Nos elmondanám neked hogy tervezési előírás a vegyestüzelésű kánházon a szellőző nyílás megléte, sőt még az is hogy ennek csak a szabadba lehet nyílni.
2014. jan. 17. 22:27
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
22:25! Szerencsések vagytok mert olyan a széljárás hogy nem a kémény felé örvénylik.
2014. jan. 17. 22:29
 24/30 anonim ***** válasza:

22 ,ki fog hozzám bejönni ,és megnézni milyen vegyes tüzelésű kazánnal fűtök ,és azt hol helyeztem el .

A gázfűtést valóban terveztetni kell,és engedélyhez kötött .Központi fűtést meg olyat csinálok ami nekem megfelel.

Itt csak az egy kéményt kell a kéményseprőkkel engedélyeztetni .Ha a kémény részükről okés ,nem érdekli őket milyen vegyes tüzelésű alkalmasság füstjét kötöm bele .

2014. jan. 17. 22:42
 25/30 anonim ***** válasza:

"ki fog hozzám bejönni ,és megnézni milyen vegyes tüzelésű kazánnal fűtök ,és azt hol helyeztem el .

A gázfűtést valóban terveztetni kell,és engedélyhez kötött .Központi fűtést meg olyat csinálok ami nekem megfelel.

Itt csak az egy kéményt kell a kéményseprőkkel engedélyeztetni .Ha a kémény részükről okés ,nem érdekli őket milyen vegyes tüzelésű alkalmasság füstjét kötöm bele"

Nos! Azzal kezdődik hogy a kazán gyártója előírja hogy milyen magas és milyen átmérőjű kémény szükséges az adott teljesítményű kazánja biztonságos üzemeltetéséhez, ha ez a magasság vagy bármi nem tartható be akkor egyedi tervezést kell alkalmazni. A kéményhez való anyagot csak szavatolt gyártótól lehet beszerezni aki tanúsítja hogy minden előírásnak megfelel a kémény. A következő hogy csak számlaképes építőmester építheti fel aki ezt ugyancsak igazolja hogy szakszerüen építette meg, aztán jön a kéményseprő aki ezeket ellenőrzi és ha valami nemfelel meg az előírtaknak akkor nem adja ki az engedélyt.

Én egy nagyvárosban lakom és itt ezeket szigorúan betartják. lehet hogy egy kis faluban lényegesen egyszerübb ez, ezt nemvitatom.

2014. jan. 17. 23:17
 26/30 anonim ***** válasza:

Papiron pontosan úgy van ahogy leírod .Egy új épületnél,melyhez engedély kellett,és még ki is jönnek átvenni,ott be kell tartani minden szabályt.

De ahol a csak fel újítatom a régit,a kutya sem fog

Vettünk egy régi családi házat amit elkezdtünk felújítani.

2014. jan. 18. 09:34
 27/30 anonim ***** válasza:

Nekem ugyanilyen kazánom van csak egy taggal nagyobb. Nálam is van ez a jelenség, de csak addig amig nincs megfeleő tűz a kazánban, utána már kirántja a füstöt. A kazannak biztos nincs semmi baja, de a légnyomás sokszor be kavar nekem is van, hogy alig akar égni.

Sztem is gyújts be a tisztitóajtóba, olajos ronggyal, annak be kell indítania a füstöt. Meg toldani meg meg kellene a kéményt a gerinc fölé, biztoságosabb üzemeltetés miatt. Ha kigyullad a kéményed ne tudjon a tető is lángrakapni. A kőműves adott kiviteleői nyilatkozatot a kéményről?

2014. jan. 18. 19:20
 28/30 anonim ***** válasza:
Egy dolog még kimaradt: nem kell minden alkalommal olajos ronggyal bíbelődni a begyújtásoknál. Két begyújtás között ritkán telik el 72 óra, ennyi idő pedig kell neki, hogy teljesen áthűljön a kémény. Ha nem hűl át, akkor nem is lesz ilyen germós később a begyújtás, mert lesz normális huzatja. Legfeljebb minden év első begyújtásánál kell majd szarakodni kicsit, bár még ekkor sem mindig, mert a hideg nem úgy jön általában, hogy két héten keresztül minden nap egy fokkal hidegebb van, hanem úgy, hogy egyik nap még +10 fok, a másik nap meg már -2, tehát megint csak nem tud áthűlni annyira a kémény, hogy problémát okozzon.
2014. jan. 20. 00:57
 29/30 anonim válasza:

Kérdés ????Kéményen is ömlik, a huzat jó mégis Az ajtó pillangónál.

ömlik a füst Hiba jelenség mitől lehet?

2017. dec. 16. 16:30
 30/30 Bereczk Jénos ***** válasza:

Én leszek a századik laikus, aki elmondja a tuti megoldást!! FŰTENI KELL!!!

Szóval az, hogy van kémény, meg kazán, van kacskaringós kályhacső, mindenből a legnagyobb méret, aztán a világ legjobb szene, vagy fája, csak egy dolog hiányzik a HOZZÁÉRTÉS!!!!!! Ennek van egy hátránya, ahogy írta milyen drága,

mégis rossz, viszont a jobbnál-jobb tanácsok ingyen vannak!!!!

Tegyen a kazánba szenet, megvizezve és gyújtsa be felülről! A gyújtós némi füsttel ég, ez természetes!! aztán amikor már sok gyújtós ég a primer huzatot csökkentse, mert a nagy huzatnál, csak hűti a tüzet meg a kazánt, a kémény meg mitől melegedne, meg hát minek, pazarlás!!!!

Meggyullad a szén, új helyzet áll elő, ha mindég gyullad, akkor természetesen az is füstöl, tehát még mindég nagy a huzat, a szénnek elég ha izzik, nem CO2 keletkezik CO-val hanem csak CO ami kék lánggal elég, gyújtását a hidrogén okozza, ettől nem robban, hanem kék lánggal ég!!

1-3-cm es láng!!!!! Ha taréja van, szekunder huzattal kell csökkenteni!!!!

Meg van minden, a kazán nem fűt, ezt majd a CO2 és a nitrogén intézi, a gázok ütközése fokozza a hőt, EZ FŰT!!!!!

Nyitogatni az ajtókat nem szabad, a kazán után bármilyen szerkezetet használni T I L O S !!!!!

Milyen szén a jó, a lignitbrikett, hosszan izzik, hosszan melegít!!!

Minek vizezni a szenet? Ebből lesz a hidrogén, oxigénje meg táplálja az izzást!!!

A meleg nitrogén el akarja venni az oxigént de a szén jobban tartja ezért harcolnak egymással!!!!! Aztán miért hideg a kémény? Mert a meleg a lakásban marad!!!!!! Ha mégis túlfűtené, mert siet, nyissa ki a kazán szekunder ajtaját, rögtön visszahűt a nitrogén ami a sok huzattal megy

megy be!!!!! Ha a beállított hőfok beállt, piszkálni nem szabad!!!!!!

Takarítani sosem kell!!!!!! Nem mérgez és nem ég le a kéménytől a ház!!!

TUDOM, bonyolultul hangzik, én begyújtottam, megreggeliztem, beállítottam a hőfokot, 24-48 óra múlva megismételtem!!!!!

Hogy kinek milyen kazánja van nem tudom, csak sejtem, hisz " minden elégethető benne!!!!" sajnos legtöbbször csak ROSSZUL ezért drága!!!!!!

2023. dec. 10. 14:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!