Miért kisebbek a mai hiper szuper hőszigetelt műanyag ablakok a régi fa ablakoknál?
Jó, a "tessauer ablak, az maga a borzalom ha takarítani kell egy háziasszonynak, lefesteni meg csak alapozóval lehet a belső részeken, különben örökre összeragad. Egy akkora ablak a mázsát is eléri négyzetméterenként, tokkal, míg egy műanyag a fele. Amelyik forgatható, az valóban nagyobb netto fényfelülettel rendelkezik, de a bukó verziónál már szintén kisebb a külső. A forgathatóak meg nem buktathatók ki, a bukók (konyha, fürdő) meg nem nyílnak.
Nettot értsd a tok és fal találkozásától a külső ablakszárny fa-üveg találkozásáig mért pontig. Azért tűnik furának a műanyag, mert a fa ablakot vagy kívülről látják vagy belülről, így csak a szárny szélességét figyelik, azt nem, hogy a külső belsők összeadódnak a fánál.
Nem beszélve arról, hogy a napfény nem sűrűn jön be 180 fokban, így a külső ablak osztása már árnyékként vetül a belső üvegfelületén, továbbá a belső szárnyak közti tok és keret is levesz a fényből. Összességében tehát még kevesebb fény is jön be a hagyományos ablakoknál 2-5%-al ha luxban lemérnénk a különbséget.
Ami hátránya a műanyag ablakoknál fényileg az az utólagos a redőny, mert az valóban levesz 10-15 centit az üvegfelületből, míg a hagyományos ablakok saját redőnykialakítással rendelkeztek.
"és ha valaki azonos méretű ablakfelületet akar a házára mint a régi akkor ez egész ablakot nagyobbra kell tervezni, a réginél..."
Ha a kinti arculatot akarja visszaadni akkor a méret növelésével a ház karaktere is változni fog. Nem beszélve arról, hogy az áthidalót nem szokás kiszedni, a parapetet meg nem szerencsés nagyon levinni, mert nem fog elférni a szabvány radiátor és a ház arányai eltorzulhatnak. Azonban bent nem lesz kevesebb fény műanyagnál mint fentebb írtam. Természetesen minél nagyobb az ablak, annál kevésbé lesz szembetűnő a dolog.
Ha ez ilyen zavaró, akkor a külső részre ráraksz egy 4 cm-es hungarocellt az ablak betétbe körbe, így a keret nem 7-8 centis lesz, csak a fele. A szárnnyal (azon nem lehet segíteni) együtt már hajazni fog a régi külső arculati - vékonyka - arányokra.
Végezetül akár hiszed, akár nem, ez egy zsír új ablak: [link]
Igaz, hogy 2 cm-el szélesebb az új egy rétegű szárny dupla üveggel, de annyira nem vészes. Szerintem.
csináltam egy képet is csak elrettentésképpen, hogy mik léteznek... felújítás előtt jóval nagyobb ablakai voltak. tehát nagyon nagy ház nagyon kicsi ablakokkal, már egy laikus szemével nézve is frusztráló, mondjuk a ház frontján levő ablakok nagyobbak és erkélyajtó is van.
Azt ne felejtsd el, hogy ezeket újonnan beépítve ugyanazt a hatást éred el. Így utólag beépítve viszont te sem akarsz bontani, esetleg a teljes költség 30-40%-át kőművesre fordítani, emiatt az új ablak legnagyobb mérete majdnem megegyezik a régi ablak üvegfelületének a méretével.
Tavaly én is észrevettem ugyanezt, mint te, amikor kicseréltettem 3 ablakot. A legdurvább, az egy fixablak volt, amit régen üvegtéglából csináltak. Ez pont akkora volt, mint a nyílás, de nem volt hőszigetelése. Az új 2x6cm-rel kisebb, de a meleget bent tartja, így évente visszajön az ára. Érezhetően sötétebb lett, de 3 hónap után már nem tűnik fel.
Az új beépítésű ablakoknál már beletervezem az üvegfelület csökkenését is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!