Gázkazán fogyasztás - Keingető bekötés?
Sziasztok, Vettünk egy házat, ahol van egy vegyestüzelésű régi (talán 83-as kazán) és egy éti-t-25-ös. Jelenleg mivel nincs még fánk, gázzal fűtünk.A jelenlegi körülmények között 12-13 m3 gáz fogy el egy nap alatt. Nem tudom, hogy hihetek-e a régi típ. hőfokszabályzónak de kb. 26-27 fok van a lakásban. A ház 3 szintes, 2 van beépítve,alagsor és földszint 80nm. Az alagsorban van a kazán, nincs fűtve, csak a fűtéscsövek cikáznak, a földszint fűtött. Sok ez a mennyiség?
A keringető szivattyú is szerintem bután van bekötve, mert a felső hőfokszabályzóval azt szabályzom, hogy hány foknál kapcsoljon be a szivattyú. Így meg a radiátorok felső fele jó meleg az alsó fele meg csak langyi ha nem megy. Szerintetek jól van bekötve a keringető? Illetve ha nem jó, nincs valaki akit tudnátok ajánlani és megnézné K.E megyében? Köszönettel: oki
Nálunk 80 nm-en fogy napi 11 köbméter a legnagyobb hidegekben és úgy van 20 fok a lakásban és a ház jól szigetelt.
27 fok az már kibírhatatlan meleg, még a panelokban sem megy 24 fölé, pedig az már egy kertesházi embernek elviselhetetlenül sok. 18-22 között lenne az ideális.
Szerintem a fogyasztás reális egy ekkora légmennyiségnél, mivel most nincs igazán hideg, viszont a 27 fok az számomra érthetetlen. Ellenőrizd más hőmérőkkel is, de ilyen melegben már beizzadsz a takaró alatt este. Lehet, hogy a termosztát megfáradt.
"A keringető szivattyú is szerintem bután van bekötve, mert a felső hőfokszabályzóval azt szabályzom, hogy hány foknál kapcsoljon be a szivattyú. Így meg a radiátorok felső fele jó meleg az alsó fele meg csak langyi ha nem megy."
Sajnos ezen a típuson így működik, elméletileg le kellene állni a kazánnak ha leáll a keringetés, de nálatok bizonyára tovább kering a gravitáció miatt, ezért fűt (és eszi a gázt) tovább!
Én lehet, hogy beépítenék egy mágnesszelepet is a visszatérő ágba.
ÉTI gázkazán szerkezeti megoldása
1, huzatmegszakító 2, burkolat 3, égéstermékgyűjtő 4, kazántermosztát 5, gázcső 6, gázcsap 7, Junkers automatika 8, termoelem, 9, főégő 10, gyújtólángégő 11, kazántest 12, elektromos csatlakozás 13, hőmérő 14, kiegyenlítő vezeték 15, háromjáratú csap 16, hőcserélő 17, keringetőszivattyú 18, fűtővízvezeték 19, szikragyújtó 20, helyiségtermosztát
Ugyanilyen ÉTI Termotéka 25 - ös kazánunk van , de már 3 éve nem fűtöttünk vele , áttértünk a fára.
Lehet hogy hülyeséget írok de :
1. Ha csak a radiátorok fele meleg , akkor levegőztetni kellene , ezt fűtési szezonban többször kell csinálni.
Feltöltöttétek vízzel a rendszert ?Ha nincs elég víz a radiátorokban , akkor aztán nem lesznek melegek.
2. Nem tudom mi bajod a keringetővel , az őrláng ég egész nap , amikor pedig fent alacsony a hőmérséklet , akkor elindul a kazán és a szivattyú is , nincs ezzel gond.
3.A termosztát hőmérője lehet hogy nem pontos ( mivel a kazán cirka 35 éves ), vegyél egy hőmérőt.
Nem igaz , hogy a 20-22 fokot összekevered a 27 fokkal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!