Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hogyan értékeljem az árajánlatot?

Hogyan értékeljem az árajánlatot?

Figyelt kérdés

Kaptam négy árajánlatot a lakásom festésére és tapétázására. Óriási különbségek vannak köztük.

Van, hogy az egyik 600 Forintér tapétáz egy négyzetmétert, a másik 2700 -ért. Miért van ekkora különbség? A 600 forintos mit csinál és a másik mit? És mit kell csinálni egyébként? És így van a többi ajánlattal is,

Mit kellene kérdeznem tőlük, hogy a jó ajánlatot válasszam? A legolcsóbb és a legdrágább között 300000 Forint a különbség. A lakásom 165 m2 Elég drága tapétákat választottam.

Ha tudtok legyetek szívesek szempontokat írni. Köszi.

2013. aug. 3. 12:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A cmc-t zárójelben írtam, ma már elvétve használják csak. Olvasd vissza. Mivel ALAPOZÁS kerül a glettelésre vagy legalább egy mélyalapozó, mésszel nem is szabadna érintkeznie. Ha tanultál volna kémiát, tudhatnád, hogy a mészkő nem vízoldható (bár a karbonátosodás évekig tart, az oltott mész jelenléte elenyésző). Állítólag le kell szedni a régi tapétát, ebből kifolyólag nem lehet új a vakolat sem az alapmész stb. A glett meg nem tartalmaz meszet kivéve a 6-30-as. De mint írtam, ara megy szigetelő alapozás, pl. hogy ne szívjon a fal...
2013. aug. 6. 01:03
 12/16 anonim ***** válasza:
A makulatúra igenis fal függvénye is. Amin 5 réteg glettelés van és 16 réteg ismeretlen festék (nem is kell hogy enyves legyen), hiába áll mint katiban a gyerek, ha vizet kap és feszültséget a zsugorodó ragasztó által, akkor a fizika csodálatos törvénye az, hogy az erősebb anyag nyer. Vakolásnál ezért csökkentik a mész vagy szarabb helyen a cement tartalmat kifelé haladva, ezért csökkentették az enyvesfestékben az enyv koncentrációt ha mégegy réteget akartak a régire rákenni... Nem ragozom, te jobban tudod.
2013. aug. 6. 01:08
 13/16 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy azt látom, hogy utánanézel dolgoknak vagy talán értesz is hozzá egy kicsit mint egy vegyészmérnök, de hiába van elméletben 100%-os felkészültsége valakinek, ha gyakorlatba képtelen átültetni. Azért írtam, hogy a festő majd látni fogja ha van gyakorlata... Ha nincs, akkor beetetik még a laikusok is. Lehet, hogy a falad egyszer volt tapétázva és semmi más előzménye nem volt, akkor nyilván biztonságosan ragasztható. Amikor az ember leszedi a régi tapétát, a hulló glett mennyiségéből vastagságából minden infót megkap. Ha erős a glettelés és kibír egy áztatásos leszedést, akkor felesleges köröket futottunk. Ja, és az árajánlat adók is.
2013. aug. 6. 01:34
 14/16 A kérdező kommentje:

Hát most arra késztettetek, hogy alaposan ássam bele magam a tapétázás rejtelmeibe.

Azt látom, hogy aki szakemberként adott tanácsot, az bizony eléggé elmaradt a modern tapéták ragasztása terén. A frescó tapéta csak a Metylan Secura nevű ragasztóval ragasztható. Lehelet vékony, és a ragasztó átjön a felületre a tapétán keresztül. Ragasztás után még át is kell kenni ezzel a ragasztóval. Ennek a ragasztónak a tulajdonsága a sok műgyanta tartalom, és nem reagál az UV sugárzásra. Tehát nem sárgul. A glettelésnek is utána néztem, már kész szakember vagyok e téren. Van Q1, Q2 Q3 és Q4 -es minősítés. A fesco tapéta Q4 -ws minősítésre ragasztható ami 4 réteg glettnek felel meg, közte mindig csiszolással. A makulatóra minden olyan papíralapú tapéta alá kötelező, amely csíkjait egymás mellé helyezik. Legyen az egyszerű fűrészporos tapéta vagy papír alapú vínyl tapéta. A vlies tapéták alá nem szabad papír alapú makulatúrát tenni, mert a papír megduzzad a ragasztótól, a vlies , vagy is a rostszálas pedig nem. És a papír a nedvességtől megduzzad, a vlies pedig nem és így amegpuhult alap elmozdul a vlies tapéta alatt. Ezt a fetőtestületben képekkel is bizonyították. Nem is találtunk olyan tankönyvet, amely nem ezt írza. Mutattak egyébként olan reklamációs képeket, ahol ezeket a tapétázók nem tartották be, és bizony csúful megjárták a tapétázás során. Ezek a tapéták nagyon drágák és csak egy készül belőlük, tehát nincs még egy tekercs, ha egyet elrontanak. A felragasztásuk is különleges. 3 ember kell hozzá. Középről, két oldalra megy a tapétázás, és a fal magasságának a közepétől le és felfele kell kisimítani. Olyan vékony, hogy ha valahol a két tapéta egymásra megy akár egy millimétert is az rögtön meglátszik. Tehát a falon nem lehet sem kidudorodás, swm wnyhw mélyedés sem. Ezért kell a négy glett. Nem csak simának kell legyen a glettelés, hanem egyenesnek is. Ez jelzi a Q4 -es glettelést. Csodálkozok, hogy ezt nem tudtátok, mint szakemberek. De ez a nem tudásotok késztetett arra, hogy utána nézzek. A régi alap sem számít semmit, mert minden régi tapétát, ragasztómaradványt, hámló glett és vakolatrészeket el kell távolítani a felületről és valóban alapozás után kell elvégezni az egyenesre glettelést. A vinyl tapéta alá pedig nem szabad gipsz alapú glettel glettelni, mert a ragasztó nedvességtartalma nem tud a vinyl réteg alól kiszáradni rendesen és a sokáig nedves gipsz megduzzad és a vinyl tapéta leválhat a felületről. Erre is láttam képeket a festők honlapján a fesnet.hu -n.

Azt is elmondták, hogy nagyon kevés a tapétázás, ezért kevés gyakorlott festő van, akik megfelelően tudnak tapétázni minőségi tapétákkal, sőtt még a fürészporos tapétákra is sorban futnak be a reklamációk, éppen a CMC használata és a makulatúra hiánya miatt. Teljesem meggyőztek az árajánlat helyességéről. Sőt éppen az a festő, aki a drágább ajánlatot adta tagja is a szobafestők testületének, és részt is vett aegy tapétázási oktatáson, ahol éppen ezeknek a modernebb tapétáknak a ragasztásáról történt a továbbképzés. Mutattak 3 kisfilmet is ami a tapétázás menetéról, a papír a vinyil és a vlies tapéták használatáról szól és a glettelés milyenségéről, egyenességéről szól. Nagyon tanulságos egy filmek voltak.

Volt olyan ahol két glettre ragasztottak tapétát és a tapéta mintája azonnal kidobta, hogy a fal nem egyenes és a minta elferdült. Örülök, hogy feltettem a kérdést. látom, hogy mennyire szerteágazó egy szakma. Minden tanácsot, amit itt szakember adott , a testületben képekkel adatokkal cáfolták. Természetesen a drágább szakembert választottam. Sőt voltam is megnézni két referencia munkájukat. Egy rossz munkájukat és egy jót. A rossz éppen akkor készült, amikor az hitték, hogy ők tanult szakemberek és minden ismeret nélkül nekiálltak egy freskó tapéta ragasztásának, és pont a 2 glett okozta a problémát. A következő pedig már az oktatáson való részvételük után készült, ami nagyon szép minőségben készült. A három freskótapéta. ami a nyomdában készül a lehelet vékony vlies tapétára 460000 Forint. Természetes, hogy körbejárom a lehetőségeket és a megfelelő szakembert keresem. Úgy látom, meg is találtam. A többi tapéta tekercsenként sem olcsó 350- 60 ezer forint tekercse. Ezt nem lehet elrontani, mert nagyon nagy lenne a kár. A frescó tapétából 1 % - al sincs több, a többiből pedig a kért 10% - al több pedig 17000 Forint többletköltséget jelent. A bizonytalan válaszoknak köszönöm, hogy utána jártam a dolgoknak.

2013. aug. 6. 10:46
 15/16 anonim ***** válasza:

Jól elvitatkoztatok a tapétázáson, én csak ennyit tennék hozzá:

ha több ajánlatom van, a legkevesebbet és a legtöbbet eleve elvetem. A legolcsóbb valószínűleg komolytalan, a legdrágább meg vagy át akar verni, vagy nem is akarja megcsinálni. A többiből válogatok, és nagyjából utánanézek, mint ahogy csináltad.

2013. aug. 8. 08:20
 16/16 A kérdező kommentje:

Kedves 15 -ös Lehet, hogy igazad van abban, hogy " a legkevesebbet és a legtöbbet eleve elvetem. A legolcsóbb valószínűleg komolytalan, a legdrágább meg vagy át akar verni, vagy nem is akarja megcsinálni."

De ez a kérdésemre adott válaszok megtanítottak arra, hogy miként járjak utána az árajánlatok valóságtartalmának.

Nálam az utolsó, a legdrágább jött be. Hivatalos árajánlat-készítő programmal készült, tehát utána lehet nézni a technológiának és az áraknak. Technológiai részenként sok esetben olcsóbb a négyzetméter ár, mint az olcsóbb ajánlatoknál. Azért drágább, mert minden szükséges technológiát tartalmaz, tehát több tételt tartalmaz mint a többi. A drágábbtól kaptam referenciákat, a többitől nem.

Mivel nem rövidtávra szeretném készíttetni a felújítást számla mindenképpen kell. Mivel egy új technológiával készült munkáról van szó, aminél rendkívül drága az anyag, így nem kockáztatom, hogy olyan valaki csinálja, aki még a kezébe sem fogott ilyen tapétát. Adott árengedményt is, mert a teljes fóliatakarást, a bútormozgatást és a festés utáni (Nem pipere) takarítást ingyen csinálja.

Elég bonyolult az ilyen árajánlat áttekintése, de mivel nem kis összegről 1900000 Forintról van szó, így tényleg tüzetesen át kell bogarászni az ajánlatot. És erre segítséget ad az érintett ipartestület. Aki gyakorlatlan, ajánlom nekik , hogy kérjék is a segítségüket.

2013. aug. 8. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!