Hogyan értékeljem az árajánlatot?
Kaptam négy árajánlatot a lakásom festésére és tapétázására. Óriási különbségek vannak köztük.
Van, hogy az egyik 600 Forintér tapétáz egy négyzetmétert, a másik 2700 -ért. Miért van ekkora különbség? A 600 forintos mit csinál és a másik mit? És mit kell csinálni egyébként? És így van a többi ajánlattal is,
Mit kellene kérdeznem tőlük, hogy a jó ajánlatot válasszam? A legolcsóbb és a legdrágább között 300000 Forint a különbség. A lakásom 165 m2 Elég drága tapétákat választottam.
Ha tudtok legyetek szívesek szempontokat írni. Köszi.
Ennyit kell kérdezned: mit tartalmaz a munkadíja?
Minden mestertől kérdezd meg mikor kezd mikorra tud végezni,Számlát már csak a garancia miatt is kérj.Lehet hogy a drágább ajánlattal jobban jársz mert kitakarítva letörölve kulcsra készen kapod meg a lakást.Ezek tudatában dönts.Ha lehet nézd meg egypár munkájukat.
Sajnos nem tudom hogy milyen lakásod,házad van.Ez nagyban befolyásolja a festést,tapétázást!
Tegyük fel hogy az egyik szoba tapétás,és tapétázni is akarod.1:régi tapéta eltávolítás 150-300ft/m2 2:mélyalapozás kb 100ft/m2 3:glettelés 2x 450-800ft/m2 4:élvédők felhelyezése 300-500ft/m 5:tapéta felragasztása 600-2000ft/m2(a szórás azért ilyen nagy,mert a fűrészporos tapétát olcsón,de egy dekormintás tapétát már drágán ragasztanak)Ezek a legfontosabb folyamatok,ha csak ennyit csinálnak meg de azt korrektül már gyönyörű végeredményre számíthatsz.Ennek fényében a 2700-as ajánlat korrektnek tűnik.Amugy szerintem tudsz lefaragni belőle.
Gondolom diplomatikusan azért kaptál 600 Ft-ot a tapétázásra, mert kvázi a ragasztása a papírnak az valóban annyi.
Azonban nem csak ragasztani kell, hanem glettelni, alapozni (esetleg leszedni az előzőt), makulatúrázni; sötét, vastag tapétánál aláfesteni; bordűrt ragasztani, fóliatakarás és bútormozgatás és takarítás is van. A 2700 az azért olyan drága, mert számlát akar adni, fél, azt hiszi apeh-os vagy. És óvatosságból mondott egy biztonsági árat, ha számlát kell adni, ne legyen vesztesége. Vagyis reális az ÉNGy szerint. A 600 az humbukk, nehogy elfogadd.
Ha valaki telefonon keres meg és nem ismerős ajánlott én is egy ÉNGy-s (építőipari normagyűjtemény) szerinti árat adok meg, számlásan. Amúgy fele annyi lenne.
Feketén a realitás 1400, számlásan 2700. A 600 az csak a ragasztás, nem maga a munkafolyamat.
Nekem számlásan kell! A minőség is nagyon számít, mert a tapéták ára tekercsenként 35-65 ezer forintba kerül.
Ezt nem szeretném, ha elrontanák .
Az azért akkor becsapás, ha csak a munka pár részéről ad árat, és amikor csinálja, akkor talál ki még árakat, meg munkát . A drágább végösszegű ajánlatban a glettelés 3 rétegben van megadva 900 Ft.-/ n2, míg egy olcsóbban 2 réteg 1150 Forint. A drágább végösszegűben a régi tapéta leszedése 290 Ft.-/m2 Az olcsóbbakban pedig 7-900 között mozog.
A drágább végösszegűben van 35 technológiai művelet, az olcsóbbakban, amiben minden rész drágább csak 15 a legtöbb művelet.
Én nem tudom megítélni, hogy mit kell csinálni, de a drágábban van kétszer is alapozás, az olcsóbbakban csak 1.
A drágább ajánlat nem tartalmaz alaptapétát, ahogy mondják makulatúrát, mert azt mondják, hogy ez a tapéta méret tartó és nem kell hozzá , míg az összes többi tartalmaz makulatúrát. Most akkor kell, vagy nem?
Vagy jó ötlet, ha felkérek egy építésvezetőt, aki leellenőrzi, vagy bízzak meg a drágábban?
Igazából Ők a legszimpatikusabbak.
Én igazán ütősre szeretném csináltatni a lakást. 5-6 féle dizájn tapétát néztem ki.
Igazán nem a drágább árajánlattal van bajom, csak azt kellene tudni, hogy ami az árajánlatban van, azt tényleg meg kell e csinálni, vagy sem. Azt, hogy megcsinálják e, vagy sem azt le tudom ellenőrizni, csak hogy szükséges e, azt nem. Azt honnan tudhatom meg? Van valami technológiai leírás, amiből megláthatom? Igazán a legdrágább ajánlat, ami részenként azért nem a legdrágább, képekkel bemutatott referenciákat mutatott.
Feltehetően 3 réteg glettelés túl sok, mivel már nem új falról van szó, eleve volt glettelve már vagy 2x. A 2 réteg bőven elég. A túl sok glettréteg hordozhat magában gyengítést, könnyen lepattogzódhat később. Feltehetően aki 3-at írt, az jó ha 2x vékonyan fogja lehúzni. Nem fogod számolgatni úgy vannak vele, de jól hangzik.
A tapéta leszabását, megkenését lehet külön technológiai műveletként számolni, de aki nem írja be, az is le fogja szabni és fel fogja ragasztani valahogy, csak nem tartja kiemelendőnek.
A makulatúra kérdés az régebbi falnál fontos ahol puha az alap, és a mozgó száradó (zsugorodó!) papír feltépi a glettréteget. A makulatúra ezt hivatott áthidalni. Ha fel is tépődik, akkor sem az összeillesztésnél, hanem 5 centivel arrébb, a tapéta alatt, ami nem fog látszani. Ilyen drága tapétánál még új falnál is érdemes rakni, mert a papír a papírra jobban ragad mint a papír a glettre. Főleg ilyen melegben, ahol középtájon van ideje a ragasztónak megszáradni a széleknél. Feltehetően a falat kell ragasztóval megkenni és nem fog a tapéta alakot váltani, ezért több a hibázási lehetőség a rakásnál, de legalább a minták mindig találkozni fognak. Már a kiszabása is fontos, hogy a szobában a minták szépen fussanak vízszintesen és szimmetrikusak legyenek ahol fő nézetek vannak. Ha a tapéta mégis összeugrik 1 mm-t, akkor ne legyen fehér csík az összerakásnál. Ilyenkor a tapéta alapszínére szokás lefesteni a makulatúrát.
De megnéztem, és a tapétára az van írva, hogy "Vlies"
És valóban az van írva, hogy nem kell makulatúra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!