Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kíváncsi lennék, hogy saját...

Kell egy ház kérdése:

Kíváncsi lennék, hogy saját kezűleg saját tervekkel saját magamnak megépíthetem-e a könnyűszerkezetes házamat? Tehát semmi kivitelező meg ilyesmi. Kaphatok engedélyt, vagy csak olyan cégek építhetik meg akik ezzel foglalkoznak?

Figyelt kérdés
Mi kell hozzáˇengedély ilyesmiˇ. Előre is köszi.

2013. jún. 10. 17:02
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
69%

a dolog ott kezdődik, hogy regisztrált tervező nyújthatja be építési engedélyezésre ... aztán ott folytatódik, hogy regisztrál műszaki vezető kell a kivitelezéshez

van még kérdésed? ... imádom a polihisztorokat

2013. jún. 10. 17:45
 2/12 anonim ***** válasza:
49%
Szerencsére nem, csak szakemberek tervezhetnek és építhetnek házat. Ha mindenki magának építené, naponta dőlnének össze, külön rovat lenne a híradóban.
2013. jún. 10. 18:22
 3/12 anonim ***** válasza:
34%
Még jó, hogy nem!
2013. jún. 10. 18:38
 4/12 anonim ***** válasza:

Ez olyan kérdés volt, hogy vezethetsz-e jogosítvány nélkül.

Így nem fog menni, akárhogy is próbálod, hacsak nem akarsz egy piszok nagy büntetést, meg bontani az általad feltákolt épületet. Tök mindegy, hogy az könnyűszerkezetes-e avagy sem.

Tervezőhöz elviszed, ne is próbálkozz megtervezni, maximum az igényeid add le.

Aztán ő megtervezi, a szaktervezők, mint gépészeti, szerkezeti tervező, ergo statikus, megtervezi ezeket a részeket, ha szeretnéd, lehet, hogy könnyűszerkezetesre, de ez marha sok mindentől függ, hogy miből kell arra a telekre építeni, aztán szépen ezután keresel, vagy kerestetsz velük egy vagy több kivitelezőt, előbbi a generálkivitelező, aki az elejétől a végéig felhúzza neked, de oda meg feltétel a felelős műszaki vezető.

Szóval a kérdésedre a válasz:

Jogsi nélkül nem vezethetsz hivatalosan, mert úgy megbüntetnek, hogy a gatyád kifizeted rá.

2013. jún. 10. 18:40
 5/12 anonim ***** válasza:
60%

A tervezőt nem úszod meg, azt ki kell fizetned, no meg az engedélyeket is! Saját terved lehet: elmondod a tervezőnek, ő pedig megcsinálja a rajzokat és kijavítja a hibákat. Én háromszor javíttattam ki a rajzokat, mert elsőre-másodikra nem sikerült neki lerajzolnia azt, amit én szerettem volna. :D

Az építést már végezheted magad, hiszen pont azért van a felelős műszaki vezető (akit szintén kötelező alkalmazni), hogy ellenőrizze az elvégzett munkákat! Kijön, megnéz mindent és csak az ő engedélyével kezdheted a következő munkafolyamatot.

2013. jún. 10. 20:34
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszi az infót.
2013. jún. 11. 11:43
 7/12 anonim ***** válasza:
Sajnos a fent leírt lépcsőket végig kell mászni. Én saját terveim alapján saját magam építettem a házamat, mégis majd' 100e Ft-om ment el az ilyen bürökratikus hülyeségekre.
2013. jún. 13. 13:22
 8/12 anonim ***** válasza:
ha csak egy 100 négyzetméteres betonalapot akarok a telkemre arra is kell mindenféle tervezési épitési statikai engedély vagy csak elég ha viszek nekik egy darab betont az épitészeti hivatalba hogy ilyen betonbol öntenék 100négyzetméternyit a telkemre? Vagy mikell hozzá betonon kivül?
2013. jún. 25. 17:13
 9/12 anonim ***** válasza:

#8 az "alap" szó magában hordozza, hogy valami alatt van, tehát jön a felépítmény ... így nem értelmezhető a kérdésed

ha arról van szó, hogy le akarod betonozni a telek egy részét - akármilyen okból is felépítmény nélkül - ahhoz nem kell engedély

2013. jún. 26. 08:05
 10/12 anonim ***** válasza:
esetleg egy mobilházat húzok rá
2013. jún. 26. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!