Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Hőszivattyú vagy gázkazán...

Hőszivattyú vagy gázkazán 2025-ben?

Figyelt kérdés

Az épületgépész csak annyit mondott, hogy el kell dönteni, hogy melyik legyen, mindkettő jó tud lenni. Kösz...

Új ház lenne, természetesen tisztességes szigeteléssel, 160m2, földszint+emelet. Mindenképpen padlófűtés. Télen 20 foknál többet nem szeretjük. Nyáron elvárás, hogy a legnagyobb melegekben is 23-24 fokot tarthassunk bent.

Én nem látom a hőszivattyúnak a hatalmas megtérülését. 2 millió felárért csinálja a kivitelező, de ha durva becsléssel a 30ezres gázszámlából 15ezres villanyszámlát csinál, akkor is 10+ év a megtérülés, feltéve, hogy nem hibásodik meg. Emellett sokan mondják, hogy hangos, problémás az elhelyezése.

A régi szaldós napelemmel jó lenne, de így nem hiszem.

Napelemet max. annyit tennénk fel, ami nyáron nappal a klímát kinullázza kb.

(Felmerült, hogy drágább hőszivattyú nyáron kiváltja a klímát, így megspóroljuk a klíma árát, de a fancoil hűtést elég gyengének találtuk, amikor egyszer láttuk, másrészt hangosabb, mint a klíma, illetve amikor használati melegvizet akarok előállítani, akkor nem megy a fancoil.)

Mivel a padlófűtés adott, ha 10 év múlva elzárják a gázt, seperc alatt válthatunk hőszivattyúra. Ugyanígy, ha lejár a gázkazán élettartama, újraszámoljuk, mi éri meg azután.

Mit gondoltok? Mi a jó választás most?

Köszönöm!

tegnap 17:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Bocsáss meg az OFF-ért, de mielőtt elkezdeném a kérdéseidet megválaszolni, megkérdezem, hogy kocsid van-e?
tegnap 18:15
 2/13 A kérdező kommentje:

#1 Arra akarsz kilyukadni, hogy ez egy benzin vagy diesel vita?

Szerintem ott is van objektív válasz, ha felsorolom a használati szokásaimat és egyéb igényeimet, akkor meg lehet mondani, hogy nekem melyik lesz olcsóbb/jobb. Ezért is írtam le, hogy mik az igényeink.

Egyébként van, benzines. A közeljövőben nem tervezünk elektromosat.

tegnap 18:24
 3/13 anonim ***** válasza:
12%
Talajszondás hőszivattyú.
tegnap 18:25
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
3-as, még drágább megoldás esetleg?
tegnap 18:40
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Gazkazánt mondanám, csak nekem van egy kondenzációs Ariston hát azt nagyon nem ajánlom, lehet a többi jobb, nem tudom.
tegnap 18:42
 6/13 anonim ***** válasza:
53%
Gázkazán. H tarifa kockázatos, bármikor kavarhat vele a kormány.
tegnap 18:44
 7/13 anonim ***** válasza:
Kondenzációs kazánt .Arisztont én sem ajánlanám,gyenge minőségü termék.
tegnap 18:50
 8/13 anonim ***** válasza:
+1 a gázkazánra
tegnap 19:04
 9/13 anonim ***** válasza:
Nekem elsődleges kérdésem, hogy új háznál a gázkazán mellé mit tesztek, hogy megfeleljetek az összesített energetikai jellemzőnek és a CO2 kvótának? (mert gázkazán önmagában ritkán jön) - üdv egy gépész
tegnap 19:17
 10/13 A kérdező kommentje:

Pontos számokat nem tudok, de úgy tudom, hogy akár csak egy dísznek berakott kandalló is megfelelő (fatüzelés=megújuló). Illetve, ha a klímának felteszel pár darab napelemet, akkor az is elég lehet.

Erre irányult a kérdés, jól értem?

tegnap 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!