Hőszivattyú vagy gázkazán 2025-ben?
Az épületgépész csak annyit mondott, hogy el kell dönteni, hogy melyik legyen, mindkettő jó tud lenni. Kösz...
Új ház lenne, természetesen tisztességes szigeteléssel, 160m2, földszint+emelet. Mindenképpen padlófűtés. Télen 20 foknál többet nem szeretjük. Nyáron elvárás, hogy a legnagyobb melegekben is 23-24 fokot tarthassunk bent.
Én nem látom a hőszivattyúnak a hatalmas megtérülését. 2 millió felárért csinálja a kivitelező, de ha durva becsléssel a 30ezres gázszámlából 15ezres villanyszámlát csinál, akkor is 10+ év a megtérülés, feltéve, hogy nem hibásodik meg. Emellett sokan mondják, hogy hangos, problémás az elhelyezése.
A régi szaldós napelemmel jó lenne, de így nem hiszem.
Napelemet max. annyit tennénk fel, ami nyáron nappal a klímát kinullázza kb.
(Felmerült, hogy drágább hőszivattyú nyáron kiváltja a klímát, így megspóroljuk a klíma árát, de a fancoil hűtést elég gyengének találtuk, amikor egyszer láttuk, másrészt hangosabb, mint a klíma, illetve amikor használati melegvizet akarok előállítani, akkor nem megy a fancoil.)
Mivel a padlófűtés adott, ha 10 év múlva elzárják a gázt, seperc alatt válthatunk hőszivattyúra. Ugyanígy, ha lejár a gázkazán élettartama, újraszámoljuk, mi éri meg azután.
Mit gondoltok? Mi a jó választás most?
Köszönöm!
#1 Arra akarsz kilyukadni, hogy ez egy benzin vagy diesel vita?
Szerintem ott is van objektív válasz, ha felsorolom a használati szokásaimat és egyéb igényeimet, akkor meg lehet mondani, hogy nekem melyik lesz olcsóbb/jobb. Ezért is írtam le, hogy mik az igényeink.
Egyébként van, benzines. A közeljövőben nem tervezünk elektromosat.
Pontos számokat nem tudok, de úgy tudom, hogy akár csak egy dísznek berakott kandalló is megfelelő (fatüzelés=megújuló). Illetve, ha a klímának felteszel pár darab napelemet, akkor az is elég lehet.
Erre irányult a kérdés, jól értem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!