Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Egy bovites engedely köteles...

Egy bovites engedely köteles lenne?

Figyelt kérdés

Üdvözlet.

Van egy ház amihez hozza szeretnek toldani egy 10m x10m könnyű szerkezetes garázst / műhelyt.

Az egyik fala a ház fala lenne. Lenne benne egy csap és WC (ha ez számít bármit is)

Sosem csináltam meg ilyet. Mármint az admin részét.

Kicsit utána olvastam de szeretnek személyes véleményeket vagy javaslatokat esetleg kiskapukat :)

Amit olvastam, hogy ehhez kell statikus, kivitelezo, tervek, energia bizonyítvány vagy mi. Én ezt saját magam szeretném építeni is meg már meg terveztem.

Remelem valaki tud adni egy kis útmutatást hogy merre induljak.

Ha ez számít, a ház egy kis por fészek faluba van ahol nem hiszem h bárkit is zavarna a hazám hátulja hoz épített műhely de Kitudja… akar másnak is szemet szúrhat.

Előre is köszönöm ha valaki esetleg már átment hasonló proceduran és megosztaná tapasztalatait.

tegnap 08:28
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez bizony engedélyköteles. A jelenlegi szabály szerint 35m2 alapterületig lehet engedély és bejelentés nélkül különálló melléképületet építeni.
tegnap 13:38
 2/4 A kérdező kommentje:

Szia, koszi. Esetleg be tudnál erről linkelni valamit? Ezt pont nem láttam sehol. Úgy tűnik at kell variálni a terveim 😅

Amit én találtam az ez:

Külön állónak kell lennie mert ha a házhoz kapcsolódik az már macerás.

Maximum 100m3

Maximum 4.5meter magas gerinc

Maximum 5.4m tavkoz.

Ehhez elvileg se bejelentés, se terv se semmi nem kell annyi hogy be kell tartani a beépíthető terulet maximumát.

A tavkoz az ami nekem nem teljesen világos. Tehát akkor ezek szerint maximum 5.4m x 5.4m épületet csinálhatok anélkül hogy bárhova bejelenteném. Ami kb25m2.

Ezért is érdekelne hogy a 35t merre láttad?

Igazából nem bánom ha kisebb lesz max megoldom vmi elotetos résszel bizonyos dolgok tárolását.

Köszi mégegyszer.

tegnap 14:19
 3/4 anonim ***** válasza:

Tavaly októbertől van új építési törvény. Az általad említett 100m3 szabály megszünt. Helyette négyzetméter szabályozás van.

281/2024.(IX.30.) korm. rendelet. 16-17 paragrafus.

[link]

"A tavkoz az ami nekem nem teljesen világos. Tehát akkor ezek szerint maximum 5.4m x 5.4m épületet csinálhatok anélkül hogy bárhova bejelenteném. Ami kb25m2."

Az 5,4m az a tartószerkezet támaszközének a határa. Ennél nagyobb távolságot nem hidalhatsz át. Lehet az épület pl. 5m x 7m-es is, de a 7métert nem hidalhatod át, a gerendákat keresztbe kell tenned.

tegnap 14:33
 4/4 A kérdező kommentje:
Top man! Köszönöm szépen nagyon hasznos volt, legyen szép napod.
tegnap 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!