Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Ha a cserép alatt bepárásodik...

Ha a cserép alatt bepárásodik a cserépléc?

Figyelt kérdés

Pár éve csináltunk (vagyis inkább faterék) egy kb. 30 fok lejtésű tetőt itthon, pici bővítés miatt.

Két dolgot szúrtunk el.

Az egyik, hogy páraáteresztő fólia helyett párazáró (?) (ha jól emlékszek "dufólia" (?) :o ) tettünk a cseréplécek alá. A lényeg, hogy ez nem ereszt át semmi vizet....

A másik, pedig az, hogy nem hagytunk a cseréplécek alá egy minimum 5x5 cm -es lécezést a szarufákra, légrésnek (de inkább a kis lejtés miatt 7,5x7,5cm kellett volna :/ )

A gond ebből következik, mégpedig hogy a cserépléc vizesedik, ami érthető a fentebb írt két dolog miatt.

Nos:

Arra gondoltunk, hogy kiszedjük/kivágjuk a dufóliát onnan, (ez egy kb 4 méter x 6 méteres-es felület.) és akkor tudna rendesen szellőzni az egész, alulról. (A régi házaknál nem is volt semmilyen fólia.)

Tetőtér beépítés nem lesz ott, tehát nem is értem miért tettek oda fóliát.

A kérdés az lenne, hogy szerintetek ez így megoldás lenne?

Egyáltalán miért találták ki a fóliázást???

Miközben pedig pár évtizede nem is volt ilyen, és azok a tetőt köszönik szépen, de jól vannak.

Tudom mennyire gáz a dolog, és azt is hogy most az jön, hogy "de miért nem szakemberre bíztátok???"

De kérem rengeteg tisztelettel, aki ebben érdemi tanácsot tudna írni, csak olyan írjon.

jan. 1. 19:39
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, röhej, hogy te kered itt ki barkinek a szaktudásat, miközben magatok kókányoltatok el egy tetőt.

Hívjatok ácsot, ha ennyire vakon vagytok, hogy gyakorin kell segítseget kernetrk

jan. 2. 10:44
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg próbálkozz szellőző cseréppel .

[link]

jan. 2. 11:18
 13/18 A kérdező kommentje:

10:

Azt hagyjuk hogy kértem hogy csak olyan írjon, aki szaki és ért hozzá? Évek óta idejárok, úgyhogy de igen vannak itt hozzáértő szakik, vagy minimum olyan aki velük egy szinten vannak, és tényleg segítenének.

Amit írtál, Akkor arról csak röviden annyit: "nem opció".

11: Nem! Nem én b*szt*m el, itt sem laktam. De én örököltem az egész kócerájt.

Viszont annyira értegetek a dolgokhoz, hogy tudjam hol hibázik pl. 3-as irománya azon kívűl, hogy azt sem tudja melyik a gerenda vagy szarufa, és azok hol találhatóak egy tetőszerkezeten belül.

_

Látom kisebb felhördülést okoztam, pedig valójában nem volt szándékomban. Ezért leírom mit és miért írtam a kérdésemben.

Egy jobban hozzáértő tudja, hogy minél kisebb egy tető lejtése, annál indokoltabb a légáteresztő (akár duplán) réteg ott léte. Itt kb. 30 fokról van szó, ami nagyon kicsi. A ház régi része több mint 40 éves, ott nincsen semmilyen fólia a cserepek alatt, és teljesen száraz, és rendben van. porhó, becsapó eső nincsen, pedig onnan jobban kapná. De ott az nem is 30 fokos... Viszont ott régi kissé deformált cserepek vannak, amik alatt van szellőzés. (és ide passzol 12-es belinkelt oldalának magyarázata is!) Tehát ezt azért írtam, mert azokkal (is) az egész tetőtérben lenne szellőzés, ha lebontanám az újabb rész alatt a fóliázást.

A kérdésem miértje azon van, hogy ha az ott 30 fokos, akkor opció lehet e a fólia eltávolítása? Lehet e ebből (mivel csak 30 fokos) probléma? (Ha igen akkor tényleg rendben kell hozni az egészet.) Ha nem, akkor...

Ezért írtam, hogy:

Csak olyan írjon, aki szaki és ért hozzá.

_

12: Igen, erre én is gondoltam. Remek ötlet lenne, csakhogy akkor ott a kis lejtés miatt tényleg becsapódna a porhó, vagy eső.

De azért köszönöm! :)

jan. 2. 14:21
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Azér vizesedik mert beszorul a kicsapódó pára a fólia és a cserép közé, elfolyni viszont nem tud az ellenléc hiánya miatt.

"Arra gondoltunk, hogy kiszedjük/kivágjuk a dufóliát onnan"

Ez egy nagyon jó ötlet.

jan. 2. 17:40
 15/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :)
jan. 2. 17:52
 16/18 anonim ***** válasza:
A fóliát mindenképpen le kellene venni. A 100%-os megoldás pedig a héjazat és lécezés eltávolítása, ellenléc felszerelése, majd a héjazat visszaépítése lenne, de ez nyilván igen komoly munka.
jan. 5. 13:45
 17/18 anonim ***** válasza:

Egyáltalán miért találták ki a fóliázást???

A fóliával egy átszellőztetett réteget hoznak létre a cserepek alatt, mert a modern fedések olyan jól illeszkednek, hogy a reggeli pára nem tud napközben kiszellőzni alóla, tönreteszi a faanyagot.

Az átszellőztett rétegben sokkal jobban áramlik a levegő, nincs olyan mértékű párásodás.

jan. 5. 13:48
 18/18 A kérdező kommentje:

16: igen pontosan, és ha mégis gond lesz vele, akkor viszont nem kérdés hogy rendesen meg fogjuk csinálni! :) Sokkal komolyabb munkákat csináltam már itthon, (és máshol) nem lesz gond vele, ha ugy alakul hogy meg kell csinálni. :)

17: És pont erről (is) van szó! Ott a pár évvel ezelötti cserép alatt bepárásodó résznél a cserepek iszonyat passzosak!

KÖSZÖNÖM! :)

jan. 5. 14:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!