Ha a cserép alatt bepárásodik a cserépléc?
Pár éve csináltunk (vagyis inkább faterék) egy kb. 30 fok lejtésű tetőt itthon, pici bővítés miatt.
Két dolgot szúrtunk el.
Az egyik, hogy páraáteresztő fólia helyett párazáró (?) (ha jól emlékszek "dufólia" (?) :o ) tettünk a cseréplécek alá. A lényeg, hogy ez nem ereszt át semmi vizet....
A másik, pedig az, hogy nem hagytunk a cseréplécek alá egy minimum 5x5 cm -es lécezést a szarufákra, légrésnek (de inkább a kis lejtés miatt 7,5x7,5cm kellett volna :/ )
A gond ebből következik, mégpedig hogy a cserépléc vizesedik, ami érthető a fentebb írt két dolog miatt.
Nos:
Arra gondoltunk, hogy kiszedjük/kivágjuk a dufóliát onnan, (ez egy kb 4 méter x 6 méteres-es felület.) és akkor tudna rendesen szellőzni az egész, alulról. (A régi házaknál nem is volt semmilyen fólia.)
Tetőtér beépítés nem lesz ott, tehát nem is értem miért tettek oda fóliát.
A kérdés az lenne, hogy szerintetek ez így megoldás lenne?
Egyáltalán miért találták ki a fóliázást???
Miközben pedig pár évtizede nem is volt ilyen, és azok a tetőt köszönik szépen, de jól vannak.
Tudom mennyire gáz a dolog, és azt is hogy most az jön, hogy "de miért nem szakemberre bíztátok???"
De kérem rengeteg tisztelettel, aki ebben érdemi tanácsot tudna írni, csak olyan írjon.
Ha szaki lennél, akkor tudhatnád hogy mekkora melóval jár ez a dolog, és tudhatnád hogy nem a cserepek alatt van a fólia, hanem a cserépléc alatt, tehát le kellene szedni a Bramac cserép léceket... Ami egyébként nem szögelve van, így még nehezebb a dolog.
Továbbá, Ez nem bontás, az egy teljesen más tevékenység lenne :)
Ha kicsit is értenél hozzá, akkor nem írtál volna ide olyat, hogy
"Mert lehet hogy sikerül és jó lesz, de mi van ha nem? Akkor egy év múlva megint megpróbálsz egy másik mentő megoldást amivel a penészedő, korhadó gerendákat próbálod majd menteni?"
Ha leszedjük a fóliát, és utat nyitnánk a szellőzésnek, akkor szerintem mi a bánatos f*szért penészedne és korhadna a szerinted gerenda, de Amit te Gerendának nevezel, az szarufa, ami pont nem ugyan az. A gerenda a cserepek közelében sincsen... Ráadásul nem a szarufáról vagy gerendáról van szó, hanem cserép lécekről.
Válaszolnál egy kérdésre?
Jó buli az neked hogy rendszeresen ide jársz fel mindenkivel majomkodni?
Jobb elfoglaltság nem akad? Mondjuk hogy végre beszerezz egy barátnőt? Manapság a 12 éveseknek is szokott lenni.
#6 Elsőre is érthető volt, hogy bunkó vagy, ezért felesleges volt ennyit írnod.
Tudod én rendesen kérdeztem, pont mert szerettem volna rendesen válaszolni. Te meg ahelyett hogy normálisan válaszoltál volna egy jogos kérdésre csak bunkóztál, most meg leírtad azt amit elsőre kellett volna.
Ettől még nem lesz nagyobb munka kicserélni a fóliát, csak te nem ezt akarod. Ezt kellett volna leírnod és ezt kérdeztem. De persze nyilván te csak helyeslést kerestél egy félmegoldáshoz.
Akkor tessék: jól teszed ha nem végzel rendes munkát. Csak vágj egy lukat a fóliára aminek pont az a szerepe, hogy elválassza a tetőteret a cserép alatt a külvilágtól és a nedvesség ne jusson be rajta. Semmi gond nem lehet belőle ha kivágod a fóliát, mi baj is lehetne és persze pár apró nyíláson majd ki fog száradni az ami sok négyzetméteren marad ugyanúgy bezárva továbbra is.
Így megfelel? Ha igazolást keresel egy rossz megoldáshoz, hát tessék!
2: köszönöm a választ, én is így gondolom. Csak szerettem volna tudni, hogy abból kiindulva, hogy régen sehol senkinek nem volt fólia a cserepek alatt, megléphetem e ezt a dolgot egy Kb. 30 fokos dőlésszögű tetőnél.
Mert hátha nem gondoltam "valami" olyanra, amire más esetleg itt igen.
Kérdező! Bárki válaszol és tanácsot ad, azt nem kellene bunkózni, mert az téged minősít! Lehet nem el olvasni, odaírni, hogy nem opció!
Itt nem "szakik" vannak, hanem nagyrészben próbálnak segíteni a kérdés alapján.
A kérdésed hiányos.
Egyeltalán hogyan jut oda annyi pára? Eleve nem kellene. Hidegpontod biztosan lesz fólia nélkük is, a teljes tetőfedés.
A fóliát az eső és hó miatt találták ki, mert a szél betudja fújni, a cserepek résein.
A jó megoldás az, hogy tavasszal rendesen meg kell csinálni. De ettől óckodsz, mert dolgozni kell vele. Helyette gyors megoldás kell, munka nélkül tuti legyen. Te meg lusta vagy ezek szerint.
A páraáteresztő fólia sem működne itt, mert hidegponton kicsapódik a pára, és a víz nem megy át már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!