Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Szeretnék napelem rendszert,...

Szeretnék napelem rendszert, de nagyon drágának találom a profi cégek rendszereit. Üzemeltethetek sziget üzemű napelem rendszert a hálózati kapcsolatom mellett?

Figyelt kérdés

A sziget üzeműt magamnak szeretném megépíteni, megvan hozzá a szaktudásom. Azonban a saját rendszer nem köthető az EON hálózatára.. ezért gondoltam arra hogy a két hálózat közt egy solar váltó kapcsolóval váltanék. Így galvanikus kapcsolatban nem lenne a két rendszer.

Ennek szerintetek lehet jogi akadálya?

Előre is köszönöm!

#szolár #szigetüzem #Solar váltó
dec. 26. 22:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%
Csinálhatsz, de semmilyen módon nem csatlakozhat az elektromos hálózathoz. Tehát mindent vagy semmit módon a fázis mellett a nullát és a földet is magadnak kell szabályosan megoldani és a kapcsolóval azokat is egyszerre váltani a fázissal. Vagy nincs váltó, hanem az egyik áramkör fixen a hálózaton van, egy másik teljesen független a napelemen, aztán úgy váltasz, hogy melyik konnektorba dugod a fogyasztót.
dec. 26. 22:29
 2/12 anonim ***** válasza:
67%
régen úgy volt, hogy a szigetüzem tilos volt ott, ahol hálózat volt. Szerintem ez változott.
dec. 27. 01:16
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Tudsz üzemeltetni, csak arra kell figyelni, hogy ne hozd össze egyik részét sem a hálózattal. Az érintésvédelem kialakítását, védelmeket is meg kell csinálnod.
dec. 27. 08:27
 4/12 A kérdező kommentje:

Akkor tehát ha telepítek külön földelő szondát, külön kismegszakító táblát és phi relét, akkor dönthetek a két konnektoros használat közt, vagy solar váltó közt, de csak ha a solar váltó mind a három vezetéket kapcsolja, ugye?

Gondoltam arra is hogy monostabil relével valosítok meg váltó kapcsolót. Aminek a vezérlőjele a solar rendszer kimeneti feszültsége lenne. Igy ha van solar, akkor arra kapcsolna, ha nincs akkor pedig a monostabil állapot a hálózati feszültségre kapcsolna. És a válaszaitok alapján ezt x3 mindegyik vezetékre megcsinálnám.

Köszönöm a válaszokat!

dec. 27. 09:23
 5/12 anonim ***** válasza:

A földelésbe nem építhető kapcsoló, valamint a hálózatnál PEN-t földelünk nulla potenciál miatt, (és más szerepe is van) a védelem meg nullázás, nem földelés.

Ugyanakkor sztem 4# választ nézve az nem teljesen úgy lesz. Mivel inverter lesz beépítve, és kérdés, hogy az inverter hogyan műkődik, milyen védelmet lát el, mit kell neked kiépíteni. A földelő szonda is kérdéses, mert minek is kéne oda? - nem tudod, hogy műkszik ott a védelem, ennek még nézz utánna, mert az érintésvédelem bibás kialakítása a te sarad lesz.

dec. 27. 18:51
 6/12 anonim ***** válasza:
Még azért megjegyzem, hogy a házban kivan építve egy nullázásos érintésvédelem, amit szolár rendszeredhez kell igazítani
dec. 27. 19:00
 7/12 anonim ***** válasza:

Ha tudnád üzemeltetni hálózatról és napelemes rendszerről is,akkor azt hybrid rendszernek nevezik amihez engedélyek kellenek ,pont azért,hogy véletlenül se legyen kapcsolat a kettőnél. Tehát magadnak max sima sziget üzemet dobhatsz össze.

Lehet mindkettő,de akkor majdnem mindenhez külön konnektorok kellenének pluszba. A fixen bekötött dolgokat pedig csak az egyikről tudnád működtetni.(Pl világítás) Mindkét rendszerhez külön földelés,nulla stb,hogy véletlenül se legyen összeköttetés,de úgy kivitelezhető lenne amit akarsz,csak hát jogilag nem tudom mennyire,mert ha valaki meglátja hogy van,akkor neked valahogy bizonyítani kell,hogy tényleg nem egy illegálisan összekapcsolt rendszerről van szó(bár ha tényleg nem az,akkor nem olyan nagy dolog a bizonyítás.)

Viszont egy sziget üzemű rendszer nem biztos,hogy megéri anyagilag. Attól függően hogy hogy alakítod ki, milyen akkutipusokkal (várható ciklusszám és bekerülési költség) stb Sok eltérés lehet a költségekben. A napelem teljesítmény /akkukapacitás arány is sokat számít.Meg az is,ha pl az akkukat folyamatosan használja a rendszered,mert úgy kötötted be,hogy közvetlenül arra termel és akkuról megy tovább a hálózatodra. Ha folyamatosan használja az akkukat akkor drágább lesz fenntartani a rendszert, mert az akkuk is hamarabb meghalnak,szemben egy olyan rendszerrel ami képes közvetlenül ellátni a fogyasztókat és csak a túltermelést juttatja az akkuba. De ha nincs fogyasztás és az akku is tele van nem lesz termelés(!). A nyári túltermelést meg esélytelen,hogy átvidd télre. Összességében sziget üzemben szinte 100%,hogy a napelem rendszered termelésének 100%-át nem fogod kihasználni. De amúgy nem kizárt,hogy olcsóbban kigyere fajlagos költségben a 72Ft/kwh-tól,csak erősen korlátozott lesz a kapacitása a rendszernek.

De amúgy kivitelezhető ,hogy pl nyáron a klímák hűtésben szigetüzemről menjenek így a nyári túltermelés egy részét el tudod használni. Max télen a hálózati aljzatokat használod a dugaljas eszközökhöz.

Személy szerint csak ezt az egy lehetséges opciót látom arra,hogy mindkettő megmaradjon. Semmi váltókapcsoló beiktatása nem lehet opció ha magadnak csinálod,mert úgy hybrid rendszernek minősülne ami viszont engedélyköteles(nem véletlenül). Teljes mértékben el kell szeparálni.

Aztán mindenféleképpen csináltatnék egy megtérülési tervet. Mennyit termel a napelem,mennyi a várható nyári fogyasztásod,a napelem teljesítménynek semmiféleképpen nem számolnék 100%-ával. Az adatok alapján az akkuknál is fajlagos költség számítás stb. Ha olcsóbban kijössz és úgy érzed megéri akkor érdemes belevágni.

Azt se felejtsd el,hogy az akkuk különösen veszélyesek tűzvédelmi szempontból,eloltani pedig szinte lehetetlen. Ha nem jól csinálsz valamit mindent szétégethetsz vele.

dec. 27. 19:40
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a további válaszokat!

Ötös: érintés védelem és dedikált szondára azért gondoltam hogy phi relé a solárral táplált esetben is védjen // solar energia ne kerülje ki az érintésvédelmi, életvédelmi eszközöket. Illetve azért dedikált, hogy a PE is teljesen külön legyen --> de igazad van ez nem relézhető!

Hatos: mire gondolsz a nullázás solárhoz igazításán?

Hetes:

A hybrid rendszerben a hálózat.rá van kötve az inverterte, így a rendszer ötletem valami más kategóriába kellene hogy essen..

Igen azon én is gondolkodtam, hogy mennyit tudnék elhasználni belőle. És ez jelentősen beleszól a megtérülés számításba, ugyanakkor egy visszatápláló rendszernél is csökkenti a megtérülést a bruttó elszámolás..

A cél az lenne hogy nyári nagyfogyasztókat vigye el, és ezzel a téli fogyasztásom rezsicsökk limit alá kerüljön.

Tűzvédelmi szempontra gondoltam, nem is az akkuk, hanem a napelemek miatt.. fontolgatom hogy nem háztetőre hanem tartó konzolra telepíteném. Akkuk terén pedig munka akkumlátorokat használnék, amiknél tudtommal csak a szellőzést kell biztosítani a keletkező hidrogén és oxigén miatt, tűzveszely inkább LiPo akksiknál van (javítsatok ki ha tévedek). És jóval olcsóbbak is 12V 100Ah = 1,2kWh, amit max 80%ban süthetek ki = 0,96kWh ~55ezer Ft költség mellett. És persze a napelem és akksi is külőn lesz védve rövidzár ellen.

Lehet kérek az Eontól / MVM-től egy hivatalos állásfoglalást a relés rendszerre. Nem szeretnék rizikózni.

dec. 27. 22:20
 9/12 anonim ***** válasza:

Én úgy emlékszem,hogy a munkaakukat csak 50%ban lehet kisütni. Vagy valami korlát van ott. Lehet a teljesítményben,nem rémlik. De tudom,hogy emiatt alapból több kell belőle,mint pl a lithiumosokból. Másrészt ami költségek szempontjából nem mindegy,hogy oké ,hogy drágább a lithiumos,de sokkal több a kivehető ciklus az élettartama alatt. Egy munkaakkus pakkal legalább 2-3x-osára fog kijönni 1 kwh tárolási költsége.

Asszem a lithiumosnak 4000 teljes töltés és merítésnek megfelelő ciklus a várható élettartama, a munkaakkunak meg 6-700 ugyanilyen ciklusnak felel meg. És a lithium nem 6-7x annyiba kerül.

dec. 28. 00:12
 10/12 anonim ***** válasza:

8# segítek. A hálózaton a PEN viszi a hibaáramot PEN hiba esetén a földön keresztül záródik a táptrafó felé a hibaáram.

Nálad ilyesmi nincs! A táptrafó nálad egy inverter lesz. Mit és hova földelsz, és minek?

Leföldeled az inverter egyik kimenetét.... Milyen hibaáram jön erre? Semmi!

dec. 28. 07:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!