Ha már megvan a telek akkor valóban olcsóbb lehet építkezni, mint vásárolni?
Agglomerációban lakunk, jelenleg nem saját ingatlanban de szeretnénk sajátot pár éven belül.
Most úgy néz ki, ölünkbe hullik egy telek ingyen (rokon által). Maga a telek nem igényel tereprendezést, semmi extra akadály nincs rajta, lakóövezet.
Ahogy nézelődtem, így a telek birtokában már olcsóbb lenne építkezni… ez mennyire lehet reális?
A legolcsóbb ház a településen ami nem bontandó, az 40millió, erősen fel kell újítani, kicsi is és rossz elrendezésű, szóval erre is pármillió forintot rá kellene költeni még.
Egyelőre csak neten nézelődök, konkrét árajánlatot még nem kértem, de kb ehhez hasonló árakat látok kulcsrakész vagy fűtéskész típusházakra - amik nagyobbak (20-30 négyzetméterrel) mint a fent említett eladó, és az elrendezésük is olyan ami tetszik.
(Az említett telek pedig sokkal jobb helyen van, mint ez a ház amit hirdetnek.)
Tudom, hogy a tervek, engedélyek, közmű további plusz költség.
De ezekkel együtt is úgy tűnik, telek birtokában nem drágább építkezni, mint venni egy ingatlant… én számolok rosszul, vagy ez valóban így lehet? Eddig számomra “túl szép hogy igaz legyen” kategória, hogy egy új ház olcsóbb lenne mint egy lepukkant, még ha a telek árát nem is számítom. Mit nem vettem számításba?
Ugyanígy vagyok ahogy te. Szóval követem a kérdést
70m körül jön ki ha egy régit felujitok, úgy számolom meg telekkel is jobban mrgeri... szóval figyelek.
Kifejtenéd? :) milyen költséget hagytam ki a számításból?
Amikor vásárolsz házat annak árában benne van a telek ára is. Tehát ha neked már meg van a telked akkor természetes, hogy kevesebbe kerül rajta egy ház.
Azonban ha egy régi házat akarsz összevetni egy újépítésűvel, ott mások a költségek. Lehet, hogy a régi ház telke sem ér túl sokat mert nincs túl felkapott helyen, ellenben a felújításnál a költségek nagyon durvák lehetnek. Mindig attól függ milyen az adott ház és te mit akarsz vele kezdeni. Van amikor a felújítás annyit jelent, hogy a falakat is le kell csupaszítani, a vakolatot is le kell verni kívül belül és teljesen cserélni kell a fűtésrendszert, csöveket, vezetékezést meg a tetőt is. Ilyenkor ez többe kerül mint építeni egy újat egy üres telekre, hiszen kifizetted egy ház árát és közben csak a falakat meg az alapozást tudod belőle felhasználni, de közben meg a bontási munkákat is fizetned kell.
Azonban ha olyan a régi ház ami minimális felújítást igényel, pl. festést, a fűtés cseréjét, új konyha, új fürdőszoba, szigetelés, nyílászárók cseréje, akkor az lehet hogy sokkal jobban megéri, mint egy újat építeni. Az árától függ.
Ha jó helyen van a telek akkor a legjobb ha építkeztek. Mi is ezt tettük, bár nekünk a telek igen sokba került - de megérte. A házat nem kell azonnal készre megcsinálni, elég ha lakható. Mi 3 gyerekkel költöztünk be és úgy, hogy a ház nem volt szigetelve, vakolva, a hálószobákból csak 2 volt kész, az egyik fürdőszoba volt még csak meg, a pincében sem volt burkolás, nem volt kész a beépített szekrény a folyosón, nem volt kerítésünk. Aztán szépen sorban ahogy lett pénzünk folytattuk. Viszont így olyan lett a házunk és akkora amilyet szerettünk volna. Egy kész, régebbi házat csak kisebbet vehettünk volna meg a pénzünkből és lehet mostanra már el is költöztünk volna belőle, hiszen az nem a mi igényeink szerint lett tervezve.
Nem olcsobb akkor sem építkezni.
Építkezésnél nagyon sok mindennek meg kell felelni hogy használatbavételit kapj.
Felújításnál ilyen nincs.
Új építésű kb 600.000ft/m2 és ebben nincs benne a kerítés, kapu, kertrendezés, telek.
Ha veszel és olyat találsz aminél van garázs vagy valami melléképület az sokat számít mert azok felépítése is sok pénz, pedig ugyan ugy funkcionális egy régi garázs mint egy új.
Én nem is építkeznék úgy hogy legalább egy garázst ne tudnék csinálni mert fontos a tárolóhely. A mostani házamnál nincs, igy a karacsonyi cuccok is egy kinti fából épített fészerben vannak tárolva.
“ nagyon sok mindennek meg kell felelni hogy használatbavételit kap”
Itt mikre kell gondolni pl?
Garázs nélkül most is elvagyunk, az inkább csak hosszútávú terv. (Az eladó házokhoz sincs amúgy a környéken, és a kert sincs rendberakva egyiknél se, van amelyiknél tudom hogy belvizes mocsaras a telek, szóval kertrendezés mindenhol kell, akár még komolyabb is)
Ugyan ebbe a cipobe jartam.
Amennyibe kerulne egy regi haz+ a felujitas abbol kozel fel lehet epiteni egyet, igy épitkezünk inkább. Nagyjábol a telek a kozmu es a tervezesi dijjak a plusz koltség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!