75 millióból lehet építkezni?
Az kb 90-100 m2es ház igények függvényében.
Ha pedig saját szervezésben csinálod 15-20%-al is olcsóbb lehet, de előfordulhat, hogy végül drágább lesz, mint a kivitelezős ár.
A 2018-as energetikai előírások:
- 25 cm födém
- 30 cm kerámia tégla +10 cm eps80
- 10 cm eps100 padló.
Ami pedig nagyon optimális:
- födém 30-35 cm
- fal 15-16 cm eps80, lábazat - 5cmvel vékonyabb xps. Ez így optikailag szép.(ha rejtett tokos redőnyöket akarsz, akkor 120-150 cm nyílászáró magasságnál 18 cm, teraszajtóhoz pedig 22 cm kell. Na ezért lett nekem mindenhol 22 cm és 12 cm a lábazat. Ez a + az én életemben nem fog megtérülni, pedig 33 évesen építkeztem)
- padló 15 cm
- nyílászáró keretekbe 3-5 cm xps
- A meleg nyarak miatt nagyon javasolt a redőny vagy zsalúzia. Nekem hőszigetelt alu redőnyeim vannak, érezhető a különbség nyáron. Semmi hőt nem engednek be.
Fűtésnél maradja a vizes rendszernél, ha csak fűtesz vele akkor a mindenhol padlófűtés tökéletes, de átmeneti időben 1 db jobb fajta klíma kellhet, az optimális belső hőmérséklet szinten tartásához. A padlófűtés nem díjjazza a reggel pulóver + kabát, 10-től póló időt, túl fűti a házat. Bár ezt komolyabb termosztáttal lehet szabályozni, tehát beállítod neki induljon el pl 4:30 kor és álljon le 6 kor vagy mikor megvan a hőfok. Csak bele kell számolni, hogy 1-1,5 fokot túl fűt, leállás után a tömegtehetetlenség miatt. Vagy PID termostát megold mindent, jelenleg csak a siemens és immergas csinál ilyet kb 70000 ft, ez persze gázkazánhoz szükséges. Jó hőszivattyúk ezt tudják. Ha csak fűtesz vele akkor padlófűtés, ha hűteni is akarsz akkor mennyezet hűtés/fűtés kiegészítve temperáló padlófűtéssel. Utóbbi kb 3x bekerülési költség a gázkazán+ padlófűtés+ klíma kombóval szemben.
Hűtésnél a jó klíma energia felhasználásban porig alázza a jó fajta hőszivattyút, SEER értékekből egyértelmű! Fűtés esetén a gázkazánhoz képes kb 40-50%-al lesz kevesebb a fűtési költséged, ha van H tarifád.
25% alternatív energiát egy kandalló teljesítette 2022-ben, de kintről kell szívnia a levegőt.
Én napelemmel oldottam meg, de nekem 10 év, éves szaldóm van. Jelenleg biztos nem rakatnék fel, 96 m2 a ház.
Egy haverom 1 klíma H-tarifával és gázkazánnal, 95 m2 a ház.
Ami drága az a tető, a fűtésrendszer, a vízvezetékezés, elektromos rendszer és a konyha, a gáz bevezetése ha azt használnád. Nem a nm fogja emelni az árat, hanem ha több fürdőszobát szeretnél vagy drágább fűtési rendszert.
Mi úgy építkeztünk, hogy eleve 5 hálószobát terveztünk be, 3 gyerek+mi és egy vendégszoba. Ez minimálisan emelte a költségeket és nem is lettek egyből készen, első körben a mi hálónk volt meg és 1 gyerekszoba. A 2 fürdőszobából is azt ami a hálószobánkból nyílik, csak 10 évvel később csináltuk meg. Már bent laktunk és csak még egy évvel később lett szigetelve, bevakolva a ház, utána lett 2 évvel később kész a kerítés az utca felé a sima drót helyett. Így lett nagy házunk, mert ha egyben akartuk volna elkészíteni akkor a felére se futotta volna a pénzünkből.
8+
A 30 N+F tégla esetében fontos a két oldali vakolat, csak így lesz csendes a ház!!! EPS nem hanggátló, hanem hang felerősítő hatása van.
A tégla teljesítmény nyilatkozataiban le van írva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!